Nyfiken på Joachim Knudsen, ny Head of Shared Services på IHM

För många av oss kan det kännas svårt att hinna kompensera ett hyfsat stillasittande jobb med tillräckligt med träning. Men det gäller inte för Joachim Knudsen.

- Det är inte hälsosamt att träna varje dag vid min ålder. Jag har spelat fotboll och innebandy i hela mitt liv på ganska höga nivåer och försöker trappa ner. Förr tränade jag intensivt och tävlingsspecifikt, nu lyssnar jag mer på kroppens signaler.

Joachim Knudsen, ny chef för Head of Shared Services, har just upplevt sina bästa månader någonsin. Vid 42 års ålder har han varit föräldraledig helasommaren med sitt fjärde barn och ångrar djupt att han inte varit hemma med de andra tre.

Han har höga krav på sig själv och vill att alla gör sitt absolut bästa. Hans bakgrund inom lagidrotten lyser igenom vid flera tillfällen under vårt samtal, och han säger själv att ledarskap har blivit något av ett substitut för sporten.

- Välkommen till IHM, Joachim och grattis till din nya chefsroll! Vad driver dig?
- Jag mår bra när människor omkring mig mår bra. Jag tror att alla människor i grunden drivs av att bli sedda och hörda och av att utvecklas.

- Vad innebär din nya roll?
- Jag ska ansvara för serviceorganisationen på IHM i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är en bred roll, och det lockar mig otroligt mycket. Den innefattar förutom all frontpersonal även IT-support och Operations.

- Vad lockar med IHM?
- Det fanns många spännande jobb ute, men IHM var mitt förstaval. Det är ett spännande varumärke och en plats där jag kan lära mycket själv. Jag hoppas också kunna bidra till andras utveckling, och jag tror att min ledarstil passar bra in här på IHM, där det finns så många olika människotyper på flera orter. Jaglockas av spännvidden, och det är ju faktiskt inte bara människor som är olika. Det finns skillnader också mellan Stockholm, Göteborg och Malmö.

- Vad skulle du vilja lära dig härnäst?
- Innan jag blev aktuell för det här jobbar har jag kikat på Dynamics Sales - den skulle jag vilja gå! För mig är allting sälj - jag ska sälja IHM, min personal och mig själv.

- Du har höga krav på dig själv. Vad kan dina medarbetare förvänta sig av dig som ledare?
- Jag kommer att vara synlig, närvarande och tillgänglig. Jag tror mycket på tydlighet och på att involvera - med en bra dialog och förståelse för andra människor löser sig det mesta.

- Du kommer närmast från bemanningsbranschen?
- Det stämmer, jag har jobbat med bemanning i 10 år och kommer närmast från Randstad, där jag ansvarade för industridelen av uthyrningsverksamheten, med mellan 300 och 180 uthyrda. Jag jobbade med sju konsultchefer och kunde aldrig förutspå hur en dag skulle se ut, det var alltifrån ledarskap, till arbetsmiljöfrågor, sälj och administration. Innan dess var jag på Adecco i 10 år.

- Vad vill du säga om dig som person?
- Jag gillar att resa, Spanien och Italien är favoriter. Rio är ett drömresemål. Jag är extremt positiv och glad, faktiskt, och jag gillar när det går fort. Tyvärr extremt dålig på namn, men jag är väldigt snäll.

- Vem kan intyga det?
- Fråga mina barn! Men det innebär inte att jag inte är van att hantera konflikter – jag har inga problem med att hoppa mellan olika roller.

- Hur digitaliserad är du?
- Jag måste ju hänga med och det är roligt att bli utbildad av sina egna barn, men inom det området kommer jag nog aldrig att ligga i framkant, tyvärr.

- Tack för din tid, Joachim, och än en gång välkommen!