Möt Olivia – nätverksdrottningen bakom IHM People

Jag sträcker fram handen för att hälsa på Olivia Simonsson, som öppnar armarna och säger; ”Nej, av mig får du en kram!” Och så skrattar hon, vilket hon kommer göra åtminstone en gång i minuten under hela vårt möte.

Öppna armar är en bra metafor för Olivia, som på några få månader lyckats samlat hela IHM Yrkeshögskola under den nystartade organisationen IHM People (numera People Sweden).

Stort grattis till uppstarten av IHM People! Du pluggar till konceptutvecklare event & besöksnäring på IHM Göteborg. Vem är du, Olivia, som står bakom det här lysande initiativet?

- Jag är nyfiken och älskar att lära känna andra, lyssna på vilka de är, vad de gör och vad som händer i deras liv. Jag försöker alltid sätta mig in i andra människors situation och tänka utifrån deras perspektiv.

En riktig nätverkare alltså, vilka andra intressen har du utöver människor?

- Jag är uppväxt på öarna i Göteborgs skärgård, ute på Öckerö, och har åkt till fjällen flera gånger per år under hela min uppväxt, så jag älskar havet och snön. Ett annat stort intresse är dans, jag har dansat sedan jag var 13.

Hur vill du beskriva din uppväxt ute i skärgården?

- Mycket gemenskap. Jag har en väldigt stor släkt som umgås mycket, Det-finns-alltid-någonting-att-fira, det är familjens hashtag. Själv är jag yngst i släkten, min tvillingbror Oscar är född fyra minuter före mig och det har jag fått höra, haha.

Så familjen betyder mycket för dig?

- Ja, mina föräldrar är mina största inspirationskällor. Min mamma har bytt karriär flera gånger under sitt liv. Hon är fantastiskt kreativ och har bland annat varit florist och konstnär. Min pappa har bra position i verksamheten han arbetar i, men är ändå den mest ödmjuka person jag känner. Jag har sett mina föräldrar prata med personer de inte känner under hela min uppväxt, och när jag tagit med kompisar som inte de känner, har de varit väldigt noga med att uppmärksamma dem. Det är väldigt många kompisar som ser min familj som en extra familj.

Tror du din stora familj har medverkat till att du blivit så duktig på att nätverka?

- Ja kanske, men när jag var 16 år ville jag komma ifrån öarna där "alla känner alla", så jag flyttade hemifrån till Kungälv för att plugga på en musikallinje.

Omprofilerade Öckerö kommun på sin LIA

Har din dragning till skärgården återtagit i styrka igen sen dess?

- Jo, men det har den. Jag gjorde exempelvis min LIA ute på Öckerö där vi omprofilerade kommunen till Destination Ten islands, för att försöka få in fler anledningar till besök. Det är tyvärr inte så mycket turister där ute, eftersom öarna inte har så mycket grönt utan bara massor berg. Men man kan ju göra jättemycket av det, exempelvis Bouldering! Vi valde att rikta oss till en outdoor-gäst, och plötsligt blev det en hel annan anda på destinationen.

Var fick du först upp ögonen för marknadsföring?

- Det var under musikallinjen i Kungälv, där jag fick ansvar för att marknadsföra våra musikaler. Jag och min klasskompis Cornelia, båda lite korta och glada av oss, gick ut och träffade handlere och bad om sponsorer, och vi slog rekord. Där väcktes något.

Vilken inriktning på marknadsföring valde du sedan?

- Mina styrkor är att dansa och planera, så när jag var runt 21 insåg jag att evenemang är min grej. Jag hade redan en väldigt bra bild av IHM efter att tidigare gått affärsutbildningen Business Management 2015, så jag sökte in till Konceptutvecklare Event & Besöksnäring våren 2017.

"Jag tog för mig jättemycket!"

Hur du skulle du beskriva din tid på IHM?

- Jag har gjort det bästa av den här möjligheten. Jag har tagit för mig jättemycket, jag frågar jättemycket och har sagt vad jag tycker. Jag har fått mycket förtroende på grund av det, och att jag varit mig själv till fullo och skapat mina egna tillfällen. Jag har varit på alla gästföreläsningar, för jag ser ju det som en kontaktpunkt som blir en del av mitt nätverk.

Och du har lyckats väl, hur känns uppstarten av IHM People?

- Det är helt över mina förväntningar att IHM People har växt från att vi tagit en bärs i somras och jag sa till tre personer: Vill ni göra det här med mig? Det var två och en halv månad sedan, och nu är vi redan i uppstart på alla orter i Sverige.

Vad händer i skolan nu utöver allt arbete med IHM People?

- Jag går ut på min andra LIA den 12 november och ska vara med en tjej som heter Pernilla Warberg, en egenföretagare inom event. Det är så jag vill jobba i framtiden, för jag gillar att jobba i projektform. Men först kickstartar jag min praktik med entreprenör-programmet Corkscrew Thinker i Exeter, England i en månad.

Vad har du för tankar om framtiden efter LIA och examen?

- Jag vill jobba med startups, evenemang, konsultverksamhet, utveckla företag och hjälpa andra, helt enkelt. Det kan låta fluffigt men notera att jag har flera excelark och tabeller på hur jag ska nå mina mål och delmål. Men även om jag arbetar kontinuerligt med konkreta målsättningar, så är jag fortfarande nyfiken på vad som finns utanför boxen. Jag har verkligen mina dörrar och fönster öppna, det kommer jag nog alltid att ha.