Hoppa till innehåll
hero1

"Man lär sig genom att diskutera, analysera och faktiskt göra saker"

Författare: IHM Business School

YH-examen från IHM 2017, och sen rakt ut i näringslivet. Martin Ydergren är den kräsne studenten som via yrkeshögskoleutbildningen Säljare IT Solutions fann precis det han sökte: Högklassig praktiskt affärskunskap.

- Jag läste tidigare på Handelshögskolan i Göteborg men valde att byta till IHM eftersom jag ville ha mer praktiskt tillämpbara kunskaper i affärsmannaskap, ekonomi och försäljning - och det kunde IHM erbjuda. Jag gjorde mina LIA-perioder på IT-företaget Atea och fortsatte jobba där efter min examen, på det sättet kom jag in i IT-branschen. Min arbetstitel är erbjudandespecialist och jag ansvar för Ateas skolerbjudande i Sverige.

Vad gör en erbjudandespecialist?
- Jag fokuserar på skolerbjudanden som ges till allt från förskolor upp till gymnasium. Det kan handla om försäljning av surfplattor, chromebooks och datorer, men också om IT-utbildningar och tjänster. Arbetet går sen ut på att förpacka våra erbjudanden, så att paketen vi säljer är vassast på marknaden. I det arbetet ingår också dialog, dels med våra kunder med också med våra strategiska partners, exempelvis Dell, HP och Microsoft.

Finns det ett stort intresse för era tjänster bland skolorna?
- Absolut! Hösten 2017 släppte regeringen en digitaliseringsstrategi, som utmanar svensk skola ganska ordentligt. Därav finns det ett stort behov av både de IT-produkter och utbildningar vi säljer.

Vilka delar av utbildningen Säljare IT Solutions B2B har varit mest relevanta för ditt jobb?
- Jag skulle säga de kurser som rör marknadsföring, affärsmannaskap och försäljning i kombination med IT-kursen. Allt det jag lärde mig från den använder jag i princip dagligen.

Motsvarade utbildningen dina förväntningar?*
- Jag är kräsen när det gäller utbildningar och har varit mycket aktiv i mina studieval. Många anser att Handelshögskolan har väldigt bra utbildningar, men jag tycker att IHM presterade bättre - det är den bästa skola jag läst på. Det som skulle kunna utvecklas i Säljare IT Solutions är integreringen av IT-aspekten i ännu fler av utbildningens kurser.

Har du ett IT-intresse?
- Kanske lite lätt, men min tanke med utbildningen var mer försäljning, affärsmannaskap och marknadsföring - och fokuset inom Säljare IT solutions B2B låg i högre grad på försäljning än på IT i sig.

Vad utmärkte utbildningen?
- Det som gör IHM unikt är kompetensen hos lärarna och att allt är så up to date. Fokus ligger inte på fjolårets kurslitteratur eller gamla ekonomiska teorier, utan man går igenom aktuella affärscase - det Volvo Trucks diskuterade i förra veckan eller vilka problem Ericson har just nu. Att utbildningen hela tiden tar upp det som är aktuellt i samhället och gör det hela praktiskt tillämpbart.

När du säger praktiskt tillämpbar, vad menar du då?
- Varenda kurs är väldigt praktisk i sin form och dynamiken i klassrummet gör att du är väldigt aktiv som student. Man sitter inte bara still och lyssnar, utan lär sig genom att diskutera, analysera och faktiskt göra saker. Om du hör något är det inte alltid lätt att komma ihåg det, men gör du något sätter det sig djupare.

Har du något exempel där du haft nytta av din utbildning rent praktiskt?
- Ett konkret exempel är när jag under första praktiken hamnade på ett möte mellan Apple och Atea som var väldigt långt och väldigt komplext. Kursen innan hade vi gått igenom IT-branschkunskap och dess förkortningar och akronymer, under mötet kunde jag bocka av del efter del som vi gått igenom under den kursen. Varenda glosa vi lärt oss i skolan användes faktiskt också i verkligheten, det var en aha-upplevelse.

Har du några tips till framtida IHM-studenter?
- Man bör tidigt skapa sig en tanke om var man vill göra sin LIA, och se till att man gör en grundlig företagsresearch innan man träffar dem. Ett annat tips är att nyttja de här två åren väl, förbereda sig för varje kurs och varje lektion - det kan låta självklart, men det är inte alla som gör det.

Läs mer om Säljare IT Solutions B2B

Account Manager Digital Solutions

80 veckor  |  Heltid

E-commerce Manager

80 veckor  |  Heltid

Digital Analytics Specialist

80 veckor  |  Heltid