"Magkänslan har alltid styrt mig"

Mia Piuva har precis avslutat kursen Business Management på IHM och står nu inför en värld av möjligheter, speciellt med tanke på hennes tidigare roll som högt uppsatt chef på Ikea.

Vi träffade denna drivna och glada affärskvinna en solig dag i Malmö och pratade karriär, Ingvar Kamprad och personlig utveckling.

– Vad hade du för karriärplaner när du var yngre?
– Direkt efter gymnasiet flyttade jag till min pappa i Minneapolis i USA för att börja plugga psykologi. Totalt hade det landat på åtta år om jag skulle specialisera mig, men jag kom fram till att det skulle bli lite för lång tid.

– Så du blev ingen amerikansk psykolog?
– Nej, jag insåg att jag trots allt saknade Sverige och ville komma hem, så jag flyttade tillbaka. Jag jobbade först två år för Malmö stad och sedan fem år inom Retail and brands. Det var där jag påbörjade min ledarkarriär och blev så småningom butikschef för Polarn & Pyret. Sen fick jag ett tips om möjligheterna att göra karriär inom Ikea. Då började jag som gruppchef på byten och återköpsavdelningen på Ikea i Malmö.

– Hur kommer det sig att du inte stannade kvar där?
– Jag saknade försäljning och resultat på återköpsavdelningen. Så jag började titta på vilka andra ledarroller som fanns på Ikea och fann ett vikariat som avdelningschef för Ikea Business och som visade sig vara jätteroligt. Sen fick jag möjligheten att delta i ett High potential program på Ikea, och när jag var klar fick jag ännu större ansvar. Det blev en väldigt intensiv tid med större avdelningar och fler medarbetare. Jag jobbade två kvällar i veckan och var tredje helg. Men det var en superspännande tid och det tog faktiskt inte energi, det gav energi.

– Varför tror du allt blev så bra?
– Ledarna i teamet hade en väldigt bra relation, vi var ett sammansvetsat team och fanns där för varandra. Efter ungefär 5 år inom olika affärsområden fick jag sedan möjligheten att bli försäljningschef på Ikea i Älmhult.

– Det måste känts stort?
– Ja, det var en spännande möjlighet att få jobba i Sveriges första Ikea-varuhus, hjärtat av Ikea. Det är ett härligt varuhus med många engagerade medarbetare där flera varit med från start.

– Träffade du Ingvar Kamprad någon gång?
– Jag har träffat honom fyra gånger. När jag precis blivit försäljningschef på Ikea i Älmhult blev vi uppringda, det visade sig att Ingvar ville gå en varuhusrunda med försäljningschefen och varuhuschefen. Så då gick vi runt med honom, vilket var minnesvärt och lärorikt.

– Hur var han som person?
– Omtänksam, med en vilja man inte kunde ta miste på. Han älskade sitt Ikea, sina produkter och sin personal. Han ville gärna dela med sig av sina erfarenheter och historier.

– Hur gick det för dig i din roll som försäljningschef?
– Försäljningen hade två rekordår, vi stärkte vårt ledarskapsindex och hade väldigt nöjda medarbetare. Sista året var lite mer utmanande likt andra företag inom retail med fysiska butiker. Vi arbetade med nya affärsmöjligheter och utvecklade befintliga. Det gick bra, men det var dags för mig att gå vidare. Jag hade tidigare en plan om att bli varuhuschef utomlands, men efter tre år i Älmhult kändes rollen som varuhuschef inte längre som rätt utmaning. Istället ville jag fokusera på min personliga utveckling och mitt nästa steg.

– När lämnade du ditt uppdrag för Ikea?
– I slutet av året. Vi som familj fattade beslutet att flytta tillbaka till Malmö, där våra vänner och familj finns. Jag hade länge tittat på utbildningen Business Management på IHM och kände att jag hade behov av att hämta kunskap i en ny miljö och ge mig tid att tänka efter. Vad är det jag vill ta mig an som nästa utmaning?

– Vad förväntade du dig få ut av Business Management?
– Det jag visste var att jag ville fördjupa och bredda min affärskunskap utanför företaget. Utbildningen gick sen ut på att man lär sig hur man leder och utvecklar företag med fokus på affärsekonomi och marknadsföring. Man utgår från affärsmodellens olika delar och deras samspel, vilket är en utmaning många företag står inför.

– Motsvarade det dina förväntningar?
– Det överträffade mina förväntningar. Jag fick fördjupad kunskap inom affärsstyrning och verktyg jag kan använda inom många olika sorters verksamheter för att bedriva affärer.

– Och vad är ditt nästa steg, Mia, vad kommer hända nu?
– Jag är i ett vägskäl kan man säga, det finns olika riktningar jag kan gå. Vår flytt öppnar för fler möjligheter i Öresundsregionen men det viktigaste för mig är att hitta ett utmanande uppdrag där min kompetens, mina erfarenheter och egenskaper kan användas och bidra till affärsnytta.

– Vad är det som avgör vilken riktning du väljer?
– Min magkänsla, min intuition - den har alltid styrt mig.