IHM-studenter tar (återigen) topplatserna i Årets E-handelsstudent

IHMs E-commerce Manager-studenter William Wenke och Elias Bengtsson möttes för första gången i Stockholm i förra veckan – på scenen på Fotografiska under finalen av tävlingen Årets e-handelsstudent. Här berättar de om tävlingen, utbildningen och hur de hamnade hos oss.

Först och främst, stort grattis till er finalplatserna i tävlingen Årets e-handelsstudent. Kan ni berätta mer om tävlingen och era tävlingsbidrag?

William:
– Tack så mycket! Jag blev nominerad av förra årets vinnare Maja Lundgren, som också pluggat E-commerce Manager i Kalmar. Tävlingens gick ut på att skapa framtidens leveransupplevelse utifrån kriterierna skalbarhet, kostnadseffektivitet, miljö och hållbarhet. Därefter gick tre av oss vidare till nästa steg och fick pitcha för Postnords jury. Jag och Elias fick sedan komma till final i Stockholm. Det var pirrigt att vänta på resultatet som slutade med att Elias hamnade på förstaplats och jag på andra.

Elias:
– Precis, det var roligt att vi var två från samma skola OCH samma utbildning. Jag sökte själv in till tävlingen. Mitt tävlingsbidrag handlade om att ge personliga rekommendationer på leveransalternativ genom att låta Postnord-appen få reda på mer om en själv och ens schema och vanor. Utifrån det skulle appen kunna ge rekommendationer på när och var paketet hämtas.

William:
– Jag ville göra konsumenten mer medveten ur ett miljö- & hållbarhetsperspektiv genom att synliggöra Postnords svanenmärkning i kassaflödet. Utöver det ville jag visualisera köpdatan, med fokus på frakt och klimatpåverkan, i Postnord-appen. Jag tänkte också att konsumenten skulle få en återblick på sina köp och fraktval, som Spotify Wrapped.

I mitten står E-commerce Manager-studenterna Elias Bengtsson (t.v.) och William Wenke (t.h.)

Och vad var vinstpriset?

Elias:
– Framför allt vinner jag titeln. ”Årets e-handelsstudent” är ju väldigt bra att ha på CVt. Jag kommer också få vara del av ett utvecklingsprojekt – men jag har inte fått veta så mycket mer ännu.

Återigen, stort grattis till er båda två!

Elias kan nu titulera sig "Årets E-handelsstudent, 2024"

Varför valde ni att studera E-commerce Manager hos oss?

Elias:
– Precis som många andra valde jag IHM och utbildningen på rekommendation. Det var en person i branschen som rekommenderade mig att söka just hit. Jag visste också att jag ville läsa just en YH-utbildning, eftersom att det är ett effektivt sätt att ta sig ut i en ny bransch.

William:
– Jag hamnade på IHM av en slump, faktiskt! Jag hade precis startat en liten hobbyverksamhet där jag ville testa att driva en egen e-handel. Men jag saknade kunskap, framför allt inom marknadsföring. Jag fick upp IHMs reklam i sociala medier, hittade utbildningen E-commerce Manager och kände att ’det här är precis vad jag behöver’!

Och hur är det att studera på IHM?

Elias:
– Bra! Det är en skön bredd på programmet med omfattande och relevanta kurser. Det finns många valmöjligheter när vi har studerat klart och man kan jobba med det som passar en själv bäst. Det är ju också speciellt att lärarna faktiskt är aktuella personer i näringslivet.

William:
– Jag håller med! Lärarnas kunskap uppdateras samtidigt som vår kunskap uppdateras. De har ju praktisk erfarenhet som inte går att jämföra med andra vanliga lärare. Om man ställer en fråga så får man alltid jätterelevanta svar. Jag har också valt att vara med som "studeranderepresentant" i utbildningens ledningsgrupp och där får jag jättebra kontakter från branschen.

Var har ni gjort er LIA?

Elias:
– Jag är ute på min första LIA nu och gör tredje veckan på SQLI Nordics. Här sitter jag med i ett projektledningsteam och får också spendera en hel del tid på marknadsavdelningen. Men jag har ju precis börjat - det ska bli spännande att se vad de här veckorna ger mig.

William:
– Jag är i slutet av min andra LIA-period som jag gör på Didrikssons och testar på jobbet som webbanalytiker. LIA-perioden på Didriksons har varit mycket givande och jag har fått lära mig hela grunden hur en e-handel fungerar genom CMS- och PIM-system. Första LIAn gjorde jag på Nordic Nest där jag också arbetade med CRM och analysera de olika varumärkena för att hitta nya försäljningsmöjligheter.

Har ni några tips till blivande IHM-studenter?

William:
– IHM-tiden blir mycket vad man gör den till. Ta tillvara på LIA-perioden och se till att få testa dina kunskaper. Jag kan också verkligen rekommendera blivande studenter att gå med i ledningsgruppen!

Elias:
– Jag håller med. Två år är inte särskilt lång tid så, om du hittar en utbildning du är intresserad av är det bara att köra igång!

Vill du säkra ditt CV för framtidens digitala arbetsmarknad?

Ta vägen via IHM och bli E-Commerce Manager