Från spelutvecklare till Agil projektledning på IHM

Innan studierna arbetade Jonathan Björkman med digitalisering av skolverksamheter inom offentlig verksamhet. Arbetet gick ut på hur man kan inkludera ny teknik i utbildningssyfte, hur man implementerar nya system samt att få pedagoger och elever att använda den på bästa sätt. Efter ett par år i branschen dök en nyfikenhet upp hos Jonathan om att vilja lära sig mer. Den nyfikenheten resulterade i en utbildning på IHM i Agil projektledning.

Varför landade valet på IHM?

-Min pappa gick på IHM en gång i tiden, så jag kände till skolan och varumärket sedan tidigare. Agil projektledning var något som det pratades mycket om då, det var aktuellt, något man hörde mycket om. Det arbetssättet hade vi inte riktigt i mina tidigare arbetsroller, så det kändes spännande att få utvecklas inom det!

Jonathan berättar att det var en perfekt match för honom att utbildningen var på halvfart men även på distans! Att studierna inte förhindrar möjligheten att fortsätta arbeta och utvecklas parallellt.

Hur fick du ihop jobb, vardag och studier?

-När jag visste att detta var något jag ville göra pratade jag med min arbetsgivare om att få lägga vissa timmar på studierna, framför allt vid lektionerna som var på dagtid ibland – och det gick bra.

Grupparbetena funkade också väldigt bra. Man fick anmäla sig i den grupp som hade samma förutsättningar som en själv, tex om man kunde lägga tid på studierna under kvällstid eller helger. Ibland kunde man inte och så är ju livet, saker kan komma emellan. Men det är även en del av att arbeta agilt, att kunna navigera problem när de dyker upp. De på utbildningen var lösningsfokuserade och ville gå framåt, så det fungerade väldigt bra.
JonathanBjörkman_APL.jpg
Jonathan Björkman

Jonathan är spelutvecklare i grunden och arbetade under en tid med att utveckla datorspel. Efter många år inom offentlig verksamhet påbörjade Jonathan studierna på IHM och tog examen från IHM 2022 och arbetar idag på Valcon med uppbyggnaden av deras nya företagsinriktning, konsulting inom Tech och data. Det är en spännande resa företaget står inför och det är jätteroligt att få vara med från början av resan och bygga upp denna avdelning säger Jonathan.

- Jag har mycket att tacka utbildningen – utan den hade jag troligen inte varit där jag är idag, säger Jonathan. Han berättar att han lärde sig extremt mycket under utbildningen. Den var verkligen formad för arbetslivet. Varje dag har jag nytta av det jag lärde mig och använder det i mitt jobb – jag tar även upp kurslitteraturen och tittar tillbaka på den titt som tätt. Jonathan beskriver hur han efter examen kunde börja producera och leverera värde från dag ett.

Varje dag har jag nytta av det jag lärde mig och använder det i mitt jobb – jag tar även upp kurslitteraturen och tittar tillbaka på den titt som tätt...

Hade du velat kompetensutveckla dig ännu mer i framtiden?

-Absolut! AI är ju väldigt på tapeten nu i och med ChatGPT, så det kan komma att bli aktuellt. Kunskap är makt, ju mer kunskap man har desto mer möjligheter får man säger Jonathan.

Några sista ord?

-Om du ansöker till utbildningen Agil projektledare – håll dig till de ramar som förväntas, dvs halvfartsstudier. Prata med chefen så att du verkligen kan delta på lektionerna och diskussionerna. Och ta vara på utbildningen! Området som täcker Agil projektledning är något som går att applicera på väldigt mycket.

Vill du driva agil transformation?

Utbilda dig till Agil projektledare på distans