Fortsättning på "Ständigt uppkopplad" och "Mailapnea"!

I ett tidigare blogginlägg har jag skrivit om den amerikanska visionären, ledaren, tänkare och en av de som var mest inflytesrik inom den digitala revolutionen,Linda Stone (www.lindastone.net).

Hon myntade begreppet mailapnea. (Apnea betyder andnöd). Hon gjorde studier som visade att vi får samma tillstånd som när vi är på flykt när vi öppnar mailen! Dvs vi drar upp andningen högt upp i bröstet, andas ytligare och snabbare. Vissa håller t. o.m. andan tills vi skrollat ner och sett att det inte är något "farligt".

Våra hjärnor är som de var för 50 000 år sedan när vi fortfarande bodde på savannen. Ibland mötte vi tigern och då skapade vi vårt flykt tillstånd. Stressdoktorn, Tomas Danielsson, liknar vår mobiltelefon vid tigern idag. Vi är alltså ständigt på flykt. När vi hela tiden är ständigt uppkopplade så slås detta tillstånd till massor av gånger varje dag.

För en vecka sedan höll jag en utbildning i Meeting Management. med var en deltagare, en hotelldirektör man och + 40 år, som berättade att han lyssnat på mig på en föreläsning där jag berättat om detta med mailapnea. Han hade inte trott mig. Senare visade det sig att han hade fått förhöjt blodtryck och han köpte en egen blodtrycksmätare. Han tog den till jobbet för att ta blodtrycket när han började dagen och slutade dagen. En dag kom han på vad jag hade sagt om det tillstånd vi går in i när vi öppnar mailen. Han började som vanligt dagen med att ta blodtrycket. Efter det öppnade han mailen. Han säger att han inte upplever sig stressad över något. Inget mail var heller "obehagligt eller jobbigt". Därefter tar återigen blodtrycket och det är förhöjt. Dvs blodtrycket hade gått upp bara genom att öppna mailen.

Hur länge skall stressforskarna och sömnforskarna få skrika innan arbetsgivare tar detta på allvar? En möteskultur där vi har förståelse för konsekvenserna tror jag är nödvändig och en del av arbetsmiljön.

80-talisterna vill inte heller vara nåbara 24/7. De värdesätter fritiden mycket mer än tidigare generationer. Så vill vi skapa arbetsplatser som tilltalas av de nya generationerna bör vi ta detta på allvar.

För egen privat del är det också intressant med de rapporter som nu kommer allt mer ang sömnproblem kopplat till uppkopplingen. resultaten från en nyligen genomförd undersökning i USA, "National Sleep Foundation", visar att 43% av de som var med i undersökningen hade sällan eller aldrig en god natts sömn. Över hälften kände sig inte utsövda när de vaknade. de som var med i undersökningen fick vara uppkopplade i sängen precis innan de skulle somna.

Hur gör du? Stänger du av tigern?

Stay gr8

Micke, mötesevangelist