Det annorlunda är det som skapar utveckling

"Det är viktigt att lämna komfortzonen och våga skapa något nytt. Jag bjuder gärna in till lärande med glädje och humor eftersom jag tror att humor och prestigelöshet avväpnar."

Anna Wallin front.jpg

Vi träffar Anna Wallin, lärare på IHM Business Finance för att lära känna henne och utbildningen och tala om lärande för yrkesverksamma.

- Du kör vespa?

- Ja, den är bra för miljön och jag kommer fram jättesnabbt. Dessutom är vespan perfekt som räkneexempel för mina deltagare på Business Finance.Vilket inbetalningsöverskott räknar jag med per år? Vilken kalkylränta och vilket restvärde? Än så länge går den ihop ekonomiskt… Så länge jag inte krockar med den.

– Det får vi hoppas att du undviker, men nu vill vi höra om dig. Anna Wallin, vem är du?

– Jag skulle nog beskriva mig själv som en öppen person som har väldigt lätt för att kommunicera. Jag använder mig både av humor och erfarenhet i mötet med människor, och just möten ger mig mängder av energi. Att få människor att känna sig inkluderande och delaktiga i ett sammanhang, det är det jag brinner för.


Titta närmare på detaljerna kring Business Finance


Vilka är dina pedagogiska styrkor?

– Jag tror att det är viktigt att lämna komfortzonen och våga skapa något nytt. Jag bjuder gärna in till lärande med glädje och humor eftersom jag tror att humor och prestigelöshet avväpnar. Kanske är min styrka som pedagog att bygga en trygg miljö för utveckling där deltagarna vågar vara i lärandet och tänka annorlunda, för det som är annorlunda skapar utveckling.

Så annorlunda är ett nyckelord för dig?

– Absolut, deltagarna är där för att de vill lära sig något för framtiden, men framtiden förändras precis hela tiden med konkurrenskraft och nya tekniker. Det innebär att de behöver något mer än vad de har just nu. Det är det som är twisten på det annorlunda: Att vara i framtiden just nu.

Vad gör din pedagogik annorlunda?

– Min pedagogik är väldigt action baserad, vilket är ett sätt att skapa resultat på direkten. Att jobba aktionsbaserat innebär lite kortfattat att

  • tillföra en teori
  • utforska teorin
  • se hur den kan användas i organisationen.

Alltför många investerar i utbildningar och ser sedan inte resultat på hemmaplan i organisationen. För mig är det viktigt att deltagarna får en aha-upplevelse av användbarheten som presenteras.

För att lyckas med detta använder jag hela rummet samtidigt, så under mina lektioner är väggarna fullständigt tapetserade med blad. Jag jobbar med minst två blädderblock samtidigt och så powerpoint - och jag står inte still, jag rör mig hela tiden för att skapa händelser och aktivera deltagarna.

Kombinationen av en väldigt stark aktionsbaserad pedagogik, min erfarenhet som ekonomichef och ledare, samt mitt intresse för ämnet ger ett väldigt bra resultat i Business finance och organisationsutveckling.

Kan du berätta lite mer om utbildningen Business Finance?

– Alla vi som lär ut på Business Finance reflekterar över hur beslut inom en organisation påverkar investeringar, lönsamhet med mera.

  • Hur påverkar våra affärsval avkastningen?
  • Vad krävs för att genomföra olika affärsval?
  • Vad behöver vi förstå för att kunna fatta affärsmässiga beslut?

Vi går igenom hur vi jobbar med vårt kapital i företaget, våra resurser och hur vi ska placera dem på rätt sätt i bolaget för att skapa resultat.

Vill du veta mer om IHM Business Finance? Boka tid med våra rådgivare.

– Hur har Business Finance utvecklats de senaste åren?

– Vi har gått från de traditionella nyckeltalen till att hitta andra sätt att mäta på, numera ser man på fler parametrar än enbart finansiella hårdfakta.

Det blir också mer och mer som räknas som Business Finance, exempelvis att involvera alla anställda med nyckeltal som engagerar individen. På så sätt kan man få hela organisation att gemensamt arbeta mot målen.

Har du något exempel på metoder för detta?

– Ja, OKR, Objectives and Key Results kommer stort. Det används av företag som Google, Linkedin och andra jättar. OKR:s är suveränt för det skapar engagemang hos alla och resultat. Det är viktigt att inte har för många objectives och att de alla leder åt samma strategiska mål.

Objectives är vad företaget vill fokusera mot, till exempel ökad likviditet för att köpa ett nytt bolag. Key resultats är hur vi gör det. Till exempel kan den som är ansvarig för att posta fakturorna se till att det blir gjort varje dag istället för varann. Om det är den administrativt ansvarige så blir också hen involverad i ett viktigt strategiskt mål.

Är det något inom Business Finance man bör ha extra koll på just nu?

– Det handlar mycket om tidsperspektiv. Tidigare när man pratade om investeringar med externa placeringar hade man mycket längre tidsperspektiv. I dag har intressenterna tillgång till all information direkt.

Det innebär att intressenterna mycket snabbare går in med investeringar i olika bolag och det påverkar jättemycket.

På vilket sätt?

– Det innebär att man måste hålla koll företagets existensberättigandet på lång sikt, vad kräver våra finansiärer? Vad kräver våra aktieägare? Vad kräver våra långivare?

Man behöver ha med omvärlds- och tidsperspektiv i besluten. Man måste våga välja sina framgångsstrategier för att kunna kommunicera och implementera dem i organisationen.

Hur länge har du arbetat som utbildare?

– Jag har jobbat med utbildning och pedagogik sedan början av 2000-talet. Jag har alltid tänkt att om jag får människor att lära sig nya saker så kan vi skapa starkare organisationer och ett starkare samhälle. För alla människor i en organisation har möjlighet till att utvecklas och skapa konkurrenskraft i samhället.

Har du några avslutande affärstips innan vi avslutar?

– Företagen behöver veta vad man bör agera på som bolag och vilken påverkan har det på vår balans och resultaträkning?

Det handlar om att hålla koll på sin kapitalbindning och finansiering i balansräkning; det pratas väldigt mycket om resultaträkning och jag vill slå ett slag för balansräkningen. Man behöver ta reda på hur man ska jobba med balansräkningen för att skapa bättre lönsamhet för sitt bolag, det vill jag skicka med.

Sedan bör man hela tiden utvärdera de processer man jobbar med, för de kommer garanterat behöva göras annorlunda i morgon.

– Stort tack för dina värdefulla tips och din tid Anna


Prenumerera på IHM Update

Få lästips, nyheter, inbjudningar, specialerbjudanden och mycket annat