”De positiva vibbarna bara växer och växer”

Mitt namn är Yann Palm och jag studerar på IHM Business School, Säljare B2B. I den här bloggen kommer jag beröra ämnen som varför jag läser den här YH-utbildningen, hur jag hamnade här samt lite andra tankar i omloppsbanan som rör IHM.

Innan vi börjar vill jag backa bandet några år.

Efter studenten hade jag uppriktigt sagt ingen aning om vad jag skulle ta mig för. Slumpen gjorde att jag hamnade i Norge på Veidekke Industri på ett sommarjobb. Efter lite mer än ett halvårs arbete i Norge, som väginspektör, återvände jag till Sverige igen, utan att veta vad jag ville göra. Sedan väldigt unga år har jag haft Google i mitt sinne men aldrig kunnat pinpointa vad det faktiskt skulle innebära och vad jag skulle göra för att realisera denna tanke. Det vill säga hur man ska ta sig dit och vad man faktiskt kan arbeta med där. Faktum är att Google är ett företag som år efter år rankas högt upp i kontinuerliga undersökningar - för att få jobba där, men går man på varumärkeskännedom utan att kanske egentligen ha någon större vetskap om vad man har för arbetsuppgifter där?

När jag kom hem gick det upp för mig att: “shit, jag måste ha ett jobb och det snabbt”. Jag beslöt mig för att i första hand söka jobb inom retail, i någon klädbutik. Eftersom jag länge gillat Gant valde jag att lämna in mitt CV där. Just då sökte de ingen personal, men jag var påstridig och tillslut fick jag jobb där. Det var alltså på Gant som jag fick upp ögonen för försäljning, i detta skede B2C-försäljning. Man fick en kick varje gång man lyckades få till en merförsäljning. Men även att bara se till kundens behov och luska ut vad han eller hon kunde tänkas vilja ha, bistå med service och se till att kunden lämnade butiken med ett leende på läpparna - den känslan är priceless.

Jag visste inte vad jag ville göra av detta men jag blev tipsad av en god vän inom IHM på ledningsnivå, att jag borde checka in IHM. IHM var då okänt för mig, men jag bokade in ett möte och det första personen sa var:

– Yann, vad är försäljning för dig?

Mitt svar var:

– Försäljning för mig är när den där personen ringer en och försöker tvinga på någon en bokprenumeration. Eller något annat man verkligen inte vill ha - haha.

Han skrattade och muttrade något i stil med:

– Ja, som så många andra tror, men det är fel.

Efter detta möte insåg jag att jag måste kolla upp IHM, och det visade sig att många i min närhet hade anknytning till IHM; hade studerat där eller kände någon som hade studerat där.

Jag sökte Säljare B2B på IHM 2016 och kom in. Har varit här ett år nu och de positiva vibbarna bara växer och växer. Det faktum att utbildning möter näringsliv i så hög grad är grym. Såklart har jag även insett att jag hade en väldigt skev bild av vad försäljning i helhet var.

Nu befinner vi oss alla på skolan i en väldigt rolig fas, där du som student i allra högsta grad kan vara med och påverka var du får Internship nummer 2 och om du presterar på topp-nivå till och med lyckas få till en anställning som väntar efter examen 2018. Håll koll efter nästa inlägg så hoppas jag kunna avslöja var jag hamnat och vad det innebär för mig.

Allt Gott./Yann

Verkar rollen som B2B-säljare vara någonting för dig? Läs vår yrkesguide.