Bobo boostade karriären med e-handeslogistik

Pandemin inspirerade Bobo Steen att investera i kunskap och byta karriär. På IHM hittade han den perfekta matchen i YH-utbildningen E-commerce Logistiker. Här berättar han om den eftertraktade nya kompetensen och hur IHM tog honom vidare i karriären.

Hej Bobo, berätta vem du är!

– Bobo Steen heter jag och har jobbat inom sälj och marknad hela livet med roller som bl.a. Key Account Manager och säljchef.

Någon gång under pandemin så kläcktes idén att jag ville göra mer i livet än vad jag gjorde då. Jag kände också ett enormt sug att lära mig något nytt då jag alltid varit nyfiken och vetgirig. Att sätta mig i skolbänken igen kändes som en riktigt bra investering.

I dag jobbar jag på Shiplink AB med strategiskt viktiga samarbeten som leder till fler och bättre affärer. En roll där jag kombinerar alla gamla kunskaper med mycket av det nya jag lärt mig på utbildningen.

Vad gör en E-commerce Logistiker, skulle du säga?

– Idealet är såklart att jobba hos en större e-handlare och sköta allt som handlar om fraktlösningar, lagerlösningar och hur frakten ska kommuniceras mot slutkund.

Rollen handlar om att effektivisera processer på lagret, implementera automationslösningar i lager, samverka med fraktbolag och andra leverantörer för att hitta bättre och mer hållbara transport och lagerlösningar, och förhandla och kravställa med eventuellt tredjepartslager.
Kort sammanfattning - The sky is the limit! Det finns hur mycket som helst inom området!

Vad har utbildningen E-commerce Logistiker gett dig?

– En massa nya bra kunskaper! Inte bara inom logistik, men även projektledning, ekonomi, juridik, företagande mm. Jag skulle vilja påstå att det är en affärs- och kunskapsmässigt bred utbildning inom e-handelslogistik. Utbildningen öppnar dessutom upp för helt nya karriärvägar.

"Spetskompetensen kommer att behövas mer och mer när rollerna inom e-handel blir mer specialiserade."

Varför valde du att studera just E-commerce Logistiker på IHM?

– Jag har alltid varit intresserad av logistik, samtidigt som jag har jobbat med handel i alla dess former i över 30 år. Handel och logistik har en väldigt naturlig koppling till varandra, så vad kunde passa bättre än E-Commerce Logistiker?

Logistik tillhör dessutom en av de områden där det går att göra enorma effektiviseringar och förbättringar, vilket är något jag brinner för.

Under mina år i arbetslivet har utbildningar via IHM naturligt dykt upp som den bästa vägen att boosta karriären, det är på IHM man blir bättre helt enkelt! För mig fanns det egentligen inga andra alternativ.

Hur mottas din kompetens i arbetslivet?

– Mycket väl, spetskompetensen kommer att behövas mer och mer när rollerna inom e-handel blir mer specialiserade. Vi ser redan nu att e-handeln ökar igen efter en kortare dipp och det kommer leda till fler möjligheter.

Dessutom är utbildningen såpass bred att den öppnar för väldigt många möjligheter inom hela logistikområdet.

Vem rekommenderar du att söka till utbildningen?

– Alla som känner att de på ett eller annat sätt har kört fast i yrkeslivet och behöver en kick framåt. Ung eller gammal, det finns alltid behov av att vidareutbilda sig och få nya kunskaper.

Något övrigt som du vill lyfta?

– Jag gillade verkligen de två åren på IHM. Alltid bemötande i toppklass i receptionen, alltid bra stämning! Proffsiga lärare och suveräna föreläsningar.

ANSÖK TILL E-COMMERCE LOGISTIKER

E-commerce Logistiker är en specialiserad roll som stadigt växer i och med expansionen av digital handel.