Hoppa till innehåll
None None 02/22/2023, 09:56 9cd94018-729f-41de-a1b4-982d844c141b
hero1

Vill du göra skillnad? Tänk som Corkscrew Thinkers!

Författare: IHM Business School

Nu får du som går på IHM Yrkeshögskola chansen att göra din LiA på ett engelskt start-up bolag och bli en Corkscrew Thinker genom vårt samarbete med Neil Finnie, grundaren och CEO för Corkscrew UK.

Samarbetet har tyvärr utgått i o m Brexit.

IHM träffade Neil när han besökte Stockholm, och IHM träffade honom och gjorde en liten film där han beskriver sitt koncept:

Bakgrund: Vad är en Corkscrew Thinker?

Begreppet "Corkscrew Thinkers" myntades av Winston Churchill, och med det avses människor med förmåga att bryta sig loss från det traditionella linjära tankesättet och tänka annorlunda.

Utan dem trodde Churchill att ingen sida skulle vinna kriget, eftersom alla tänkte på samma sätt: fiendens nästa drag skulle alltid vara förutsägbart. På hans order inrättades ett antal specialavdelningar, till exempel gruppen som knäckte enigmakoden under ledning av Alan Turing och Churchills Hemliga Armé (Special Operations Executive) – ett antal dolda enheter som skulle ha blivit aktiverade om Tyskland hade invaderat Storbritannien.

Med begreppet Corkscrew Thinkers menade Churchill personer som har förmåga till kreativ problemlösning, initiativförmåga, förmåga att leda och känslomässig intelligens. Personer med förmåga att se banbrytande, innovativa lösningar på världens problem. Dessa färdigheter har aldrig varit mer efterfrågade än de är i dag.

Entreprenörerna är dagens Corkscrew Thinkers

Många som sitter i skolbänken tror att allt du behöver för att lyckas är att ge ett svar som har förutbestämts som korrekt. Med andra ord lär skolan alla att tänka på samma sätt. Men den som gör som andra alltid har gjort, kommer heller inte att få ett annorlunda resultat.

Entreprenörerna är människor som inte är rädda för att ta risker, gå ut ur sina komfortzoner och utmana status quo. De är mästare i kreativitet och fantasi. De har modet att flytta traditionella gränser och inser att det är värt att investera tid för att hitta den bästa lösningen - inte den enklaste.

Churchills teori - att så fort du börjar tänka på samma sätt som alla andra, förlorar du din fördel – klingar kanske mer sant i dag än någonsin.