Varför springer alla fortare och fortare?

Jag upplever att det har hänt något de sista åren. Alla har "så mycket nu".

Alla springer fortare och fortare, alla säger att de jobbar mer, är mer uppkopplade, får mer e-post, bloggar, twittrar, FB, etc.

Men får vi mer gjort?

Jag frågade morsan hur det var när hon kom ut i arbetslivet i början av 50-talet. Jodå, "det har aldrig varit så mycket som nu" sa de då.

Sedan har tempot ökat för varje år. Eller? Då skulle ju inte 24 h räcka för en arbetsdag.

Kan det vara så att vi lägger så mycket tid och energi på "att det är mycket nu" att det dels har blivit en vald sanning och dels har gjort oss allt mer ineffektiva. (många möten är ett sådant exempel). Med de sociala medierna har multitasking blivit allt mer självklart för den breda massan. Men är det så bra?

I Tomas Dalströms utmärkta nyhetsbrev läser jag att forskning visar:

effektiviteten halveras om du försöker göra flera saker samtidigt. du är mindre uppmärksam du har sämre minne du kommer inte in mentalt lika lätt i en ny uppgift.

Samma tes som Bodil Jönsson skrev i sin utmärkta bok "10 tankar om tid" för 12 år sedan!

På Tomas hemsida www.veryimportantbrains.se läste jag följande:

"Jakten på tid har tagit epedemiska proportioner!"

Forskaren Stefan Tengblad skriver ".......föreställningarna om en hisnande förändringstakt, mördande konkurrens och uppkomsten av ett dramatiskt annorlunda samhälle befolkat aven ny typ av individer är inte bara överdrivna utan även i stor utsträckning vilseledande."

Denna jakt, fart och tro att under 365 dagar/år och 24h/dygn "är mycket nu" skapar ett ohälsosamt samhälle. det är min övertygelse. Vem vill leva där?

På några år har det skett en dramatisk förändring, till det sämre som jag ser det, på besvarande av e-post, telesamtal och nu sms. Kan det vara så att de social medierna har gjort oss fegare? Det började med att många inte ringde upp efter de fått ett lämnat meddelande (hände aldrig tidigare), övergick till att inte alla svarar på e-post (hände aldrig tidigare), Nu har även svarsfrekvensen minskat när det gäller sms. Allt fler kollar vem som ringer innan de besvarar samtalet. Allt fler har telefonerna påslagna på möten. Iaf om min högst pesonliga studie och samtal med vänner och affärsbekanta stämmer.

Allt detta har skett under kanske 2 år. Det som är mest fascinerande att detta är tillåtet i företag. det finns de som förbjuder Facebook men har ingen koll på hur personalen besvarar mail, samtal etc.

Hur vill du att en kollega, affärsbekant eller vän vill se på dig?

Så här i vintermörkret vill jag passa på att ge några härliga boktips! Finns de inlästa som ljudbok är det inläsarens namn inom parentes.

"Hångla mer" och "Y. C.D. B.R. A.L. A.I" av Klas Hallberg. Om passion i livet och vad vi gör av tiden. "Att välja glädje" av Kay Pollak. (Kay själv läser) Har du läst den tidigare? Läs den igen och känn hur du har utvecklats! En bok för dig som vill leva ett bättre liv helt enkelt! "Mannen som sålde sin Ferrari" av Robin Sharma (Stefan Sauk). Flera bra metoder att till på temat ovan. Do-it! "Det goda värdskapet" av Jan Gunnarsson. För alla som arbetar med människor eller umgås med människor. "Créme fraiche" av Suzanne Brügger (Nina Person i Cardigans!). För dig som är nyfiken på vad som hände i den open minded världen i 60- och 70-talets New York.

/Micke, mötesevangelist