Vad har du för drömmar?

Ruth Westberg är VD på Concept AB som ritar, tillverkar, monterar och driftsätter specialmaskiner/produktionsutrustningar.

IHM-are som utsetts till "Årets unga VD 2014". Bloggar om stort och smått, tankar och funderingar om vardagen som chef, tjej, rädslor och drömmar.

Jag har många drömmar och planer. En del saker gäller för livet utanför jobbet, vänner och familj. Andra gäller såklart för Concept, jobb och karriär. Vissa grejer är för mig som person. Jag vill öppna ett öl-hak, en livstilsbutik butik, en hälso & skönhetssalong, resa, läsa psykologi, bli personlig tränare, skriva en bok, jobba med inredning, lära mig mer om grafisk design, köra folkrace, gå på kulturgrejjer (typ opera) gå på vin och champagneprovning, matlagningskurs, akvarellkurs, rida dressyr (nej inte på en islandshäst utan en dressyrhäst som är avlad till det som man ska använda den till, ska man hoppa ska man ha en hopphäst typ, lära mig yoga, åka på kryssning, ta steg två i dykcert...

För mig är det viktigt att hela tiden utvecklas. Jag vill lära mig och uppleva saker. Den som vet mest när han eller hon dör vinner lixom. Hur trist är det inte att alltid göra lika, på samma sätt? Dag ut och dag in? Jag sa ofta för ett tag sen att vara nöjd, tycker jag är det tråkigaste man kan säga. Inte med det sagt att man inte skall njuta och trivas i nuet, utan i min värld är att vara nöjd att inte vilja något mer. Inte vilja ha något mer. Jag vill alltid mer. Men, jag lär mig bättre och bättre att njuta av det som gjorts och av det som är.

För ett tag sedan gick jag en utbildning i styrelsearbete. Alla paragrafer, regler och kraffs är kanske inte det roligaste, men att få vara med och förändra, det är kul. Jag skulle gärna vilja jobba mer med styrelser. På Concept har vi haft en styrelse sedan starten, och i jämförelse med många bolag i vår storlek, har den varit väldigt aktiv. Vi har också tagit hjälp av externa medlemmar för att få in kompetens i bolaget som vi inte hade vilken vi behövde för att ta nästa steg. Jag sitter nu med i en liten styrelse och efter årsskiftet kommer jag vara med i en till. Det är viktigt att hoppa på de chanser man får, för även om de styrelser jag fått möjlighet att medverka i inte är jättestora, så är det ändå en erfarenhet och ett praktiskt sätt att använda kunskaperna efter min utbildning. Och, dessutom behövs betydligt mer erfarenhet för att kunna komma in i de större professionella styrelserna som hade varit fantastiskt kul att få arbeta i. Det är bara att börja samla erfarenhet lixom.

En annan sak jag gärna velat göra är att föreläsa. För mig är det en kick att få prata med människor, byta erfarenheter och skratta åt varandras misstag. Jag har haft en bild av att jag ”nån gång ska göra det” men inte vetat när var och hur. Dessutom vad skulle jag prata om? Typ ”Hej jag hetejj Juuuth!” (Ja jag kunde inte säga R när jag var liten, fatta hur kasst det var att ha ett namn som börjar på just R…) Efter att jag vann priset som Årets unga Vd förra veckan, så har även denna dröm börjat bli sann. Jag har bokat in flera föreläsningar och en invigning. Vad ska jag prata om då? Jaaa..? Jag får väl börja med Hej jag hetejj Juuuth!

Jag har aldrig stått inför en massa människor och pratat om mig själv. Men, för att utvecklas måste man ju göra nytt och annorlunda, och jag ser verkligen fram emot det här. Om jag med mina tankar kan inspirera en enda person, så är jag mer än nöjd. Sen hoppas jag ju på att inte totalt skämma ut mig första gångerna, men det får vi ta när det sker. Sannolikheten att jag skämmer ut mig är ju tyvärr överhängande, men jag tänker att då kanske nån kommer ihåg mig. ”Ja just det, det var ju hon som trillade av scenen och bröt benet!” Man skall alltid försöka vända allt till att bli positivt säger de ju…

Det jag vill säga är helt enkelt, ta chansen när du får den. Det är kanske inte helt rätt, men ändå åt rätt håll. Bara börja. Och en sak till, prata om vad du vill göra. Det är en sak att tänka, en annan att skriva, men det blir först när man säger det högt som det börjar bli verklighet. Men, alltid detta men, om du nu börjar prata högt och lågt om vad du vill göra, se då till att göra det. Det finns inget värre än en drömmare som aldrig löper hela linan. Ska du bli fit till sommaren, börja träna. Vill du öppna en affär, gör det. Likadant om du vill jobba med något annat. Jag personligen avskyr människor som ska göra ditten, som vill datten men som fem år senare är kvar på samma arbetsplats, samma partner och fortfarande småfet. Och, kom inte och säg att du är nöjd. Det är ju inte sant. Däremot kan du kanske vara för feg, lat eller för bekväm, men det är ju en helt annan sak. Jag kan ofta komma på mig själv att tänka att jag inte ska göra något för det är för jobbigt, för att jag inte vågar, eller för att det verkar för svårt. Latmasken talar. Men jag brukar skälla på mig själv och ge mig den på att göra det ändå. För jag vill nå mina drömmar, och det lär jag ju inte göra sittandes på min lilla rumpa.