Uppkopplad eller avkopplad i jul?

-De ständiga uppkopplingen är den största förändringen i människans miljö någonsin, säger Adam Gazzely en av världens främsta neurobiologer.

Vi kan se det runt omkring oss dagligen, de flesta av oss är en del av det.

Kärleksparet på restaurangen som redan innan förrätten kommit in sitter med en varsin mobil och berättar för sina vänner hur trevligt de har det, istället för att ha det trevligt med varandra. Pappan som sitter på sandlådekanten med sitt barn i sandlådan, men han är ändå inte där eftersom mobilen pockar på uppmärksamheten. När vi står och väntar i Ica kön så hinner vi kolla mailen. När vi väntar på bussen så hinner vi inte bara kolla vädret på SMHI utan även dmi och kanske klart. se.

Den ständiga nåbarheten och uppkopplingen är redan en norm. Vi har inte ifrågasatt den, utan tror bara att det är normal utveckling. Jag tror att vi alla skulle må bra av att stanna upp och fundera på vår närvaro eller mentala närvaro, dvs vår härvaro.

Hur påverkar det våra relationer om vi inte är härvarande?

Min tes är att oavsett om du är chef, ledare, kollega, vän, förälder eller kärlekspartner så kommer du att lyckas om du har förmågan att vara härvarande. Allt färre besitter den förmågan idag. Ändå tror jag alla vet att det är en framgångsfaktor. Vi älskar människor som har den förmågan, som verkligen lyssnar för att förstå, som är genuint intresserade av andra och som sätter fullt fokus på andra. De människorna blir framgångsrika.

Ta chansen i jul och bli mer härvarande!

Jag tror att vi alla behöver fundera på hur vi skall hitta den digiloga balansen i livet. Nu när ledighet och julfrid stundar är det ett ypperligt tillfälle att träna på sin härvaro. Du kommer att bli mer utvilad, känna dig mer glad och få mer tid med dina närmaste. (En av de saker vi ångrar mest när vi ligger på dödsbädden är att vi inte tillbringade mer tid med våra käraste).

Jag vill avsluta med att ge fem enkla tips som kommer att skapa mer samvaro och härvaro i jul. Sätt dig ner med dina närmaste och sätt gemensamma regler för till att börja med fram till Trettondagen!

Fem tips för mer härvaro!

Skapa frizon! Skapa frizoner i hemmet där ni inte är uppkopplade. Det kan vara köket, vardagsrummet och definitivt sovrummet!

Lär dig pinkoden! Stäng av mobilen helt (inte på ljudlöst då det stressar oss lika mycket) när du träffar släkten, går på bio eller promenad, när du är med dina närmaste, spelar spel etc. Kan du pinkoden?

Facebookbanta! Utmana dig själv och logga in färre gånger på facebook och andra sociala medier. Byt ut en inloggning i veckan mot en massage/beröring, byt en inloggning mot ett sällskapsspel, byt ut en inloggning mot att läsa en bok, byt en inloggning mot ett samtal.

Ta bort jobbmailen i telefonen. Vi intalar oss själva att vi behåller lugnet genom att kolla mailen även under våra lediga dagar. Det får dock motsatt effekt. När vi ser de inkommande mailen stressas våra hjärnor helt i onödan. Du kan ju oftast ändå inte agera på mailen under julhelgen Du kommer inte att missa något livsviktigt, du kommer inte att missa något alls. Våga testa!

Skrota mass sms’en i nyår! Ersätt de slentrianmässiga nyårs mass-sms:en med ett telefonsamtal till dina närmaste vänner. Det blir magiska samtal. Sammanfatta året som gått och prata om era drömmar för 2013. De samtalen (kanske 4-5?) stannar kvar så mycket längre i hjärtat, både hos dig och dem, än ett slentrianmässigt ”mass-sms”.

Under Trettondagen så reflekterar du/ni på vad som hände när ni valde att koppla ner vissa stunder. Missade du något? Vad saknade du? Kanske blir insikten att du inte missade något alls. Vinsten kanske blir bättre relationer med dem du älskar mest. Skriv gärna och berätta vad som hände för just dig! Jag önskar alla IHM's läsare en skön och härvarande jul & ledighet.