Ung företagsamhet

Förra veckan fick jag förmånen att medverka som jury på UF mässan som hölls på Svenska Mässan i Göteborg.

Så himla kul! När jag gick på gymnasiet var UF väldigt stort på vår skola. Mycket av detta berodde nog på de två fantastiska lärare som hade detta ämne som sitt för de egna valen man kunde göra.

Jag hade väl tänkt som alla andra att ha ett UF bolag, men fick istället frågan om att vara med i den grupp som skulle driva elevkaféet vilket jag hoppade på. Det kändes på nått sätt mer riktigt. Vi hade samma projektlärare som UFarna. Att skolans ledning plötsligt beslöt sig för att lägga ner vårt kafé och lägga ut hela kafé verksamheten på extern part kan man ju se som lite halvkasst för vårt projekt. Den rektorn som var ansvarig över detta beslut kom vi att kalla ”kortbyxan” eftersom hans brallor alltid var 10cm för korta… Han var inte min favorit kan man säga, och om jag ska vara ärlig var jag säkert inte hans heller…

Men, vi fick driva det en stund, göra en del roliga förändringar, för att sen lägga ner det hela och ha utförsäljning av lagret. Då hade jag ju iof mer tid för att vara med och planera studentfesten… Det om något var en av mina talanger på gymnasiet- att festa.

Jaja, hur som helst. Min relation till UF företagande har varit väldigt bra, både tack vara de lärare som var så engagerade i detta men också för att så många av mina klasskamrater och vänner gjorde så bra ifrån sig med sina UF företag. De jobbade verkligen häcken av sig för sina idéer. På mässan förra veckan kunde man hur mycket tid och engagemang som lagts ner. Jag blir nästan trött av att tänka på det, hade man så mycket energi förut? Fantastiska produkter, montrar, profiler… Jag blev verkligen imponerad! Många av företagen tävlade i flera kategorier.

Jag ingick i juryn som skulle utse årets vara. Vi hade fått underlag ifrån alla de tävlande utskickat sedan tidigare och delade sedan upp oss i jurygruppen för att gå och besöka dem. Jätteroligt. Många som hade stenkoll och kunde svara direkt på våra frågor. Vi gick sedan igenom alla grupper igenom och valde ut dem i toppen. Ytterligare en intervju runda gjordes innan vi satte oss för att slutligen göra vårt val. Vi hade några kriterier att följa.

  • Att företaget har sålt sin vara och hur väl UF-företaget har hunnit/lyckats sälja varan, omsättning och marginal
  • Att varan ”självständigt” skapat lönsamhet och är grunden i företaget
  • Hur UF-företaget kan beskriva och reflektera över Marknaden
  • Hur UF-företaget kan beskriva och reflektera över Prissättningen
  • Hur UF-företaget kan beskriva och reflektera över Kvalité och Service
  • Att beskrivningen i tävlingsbidraget följer ovanstående givna punkter

Tillslut kom vi fram till de kandidater som vi tyckte skulle vara topp tre, samt vinnarna. Svårt. Alla hade så olika varor och upplägg, men var väldigt duktiga. Vårt slutliga val hamnade på Hello Sailor som sålde designade flytvästar. De kunde visa på en mycket fin omsättning OCH vinstmarginal. Inte helt förvånande var dessa tjejer även flertalet av övriga jurygruppers favoriter och om jag inte minns helt fel vann de ytterligare fyra kategorier, samt blev tvåa i någon. Snacka om dream team!

Jag hoppas självklart på att få vara med i juryn nästa år, så fantastiskt roligt att få träffa alla duktiga och drivna UFare!