Tillbakablick och framåt?

Det går tyvärr allt för länge mellan inläggen här numera.

Tiden lixom bara flyter iväg. En dag blev plötsligt en vecka. En vecka en månad…

Just nu står jag och planerar inför vårt mässdeltagande på Elmia Automation i maj. Det är alltid en hel del som skall ordnas. Vi har under 2015 tagit fram flera nya produkter som skall marknadsföras, och det är alltid en utmaning att få med tillräckligt mycket teknisk information utan att det för den saken blir för detaljerat och därmed också ganska obegripligt för många. Man vill ju också ha en monter som sticker ut, men som för den sakens skull inte upplevs som oseriös. Ibland känner jag att skillnaden är hårfin. Men visst ska man ha lite roligt också?

För ett par veckor sedan fick vi klart vårt bokslut. Känns så fantastisk med siffror som är de högsta hittills både för omsättning och vinst. Förra årets bokslut, dvs 2014, var ju minst sagt tråkigare siffror. Men så blir det ibland. Och som vi lärt oss. Just av den anledningen känns 2015års siffror ännu bättre. För, vi har bannemig jobbat för att nå dit. Vi har på mindre medarbetare, levererat mer projekt än någonsin. Många gånger har det varit tufft, men vi har kämpat på och hållt det vi lovat.

För 2016 ser det minst sagt bra ut. Vi har haft en bättre start än förra året, vilket bådar gott. Vi har också tagit beslut om en del investeringar för att effektivisera, spara och förenkla vårt arbete. I början av maj flyttar bla en vattenskärmaskin in. (En vattenskärmaskin är en maskin som med hjälp av sand, vatten och högt tryck skär igenom plåtar ). Det skall bli väldigt roligt, vi lägger ut stora mängder detaljer för vattenskärning vilket såklart blir till en lägre kostnad att göra själva. Dessutom får vi mer kontroll på processen då mer sker in-house. Flexibilitet är enligt mig en allt viktigare del av erbjudandet.

Inför 2016 har vi mycket planer. Jag gillar inte att göra som man gjort bara för att man gjort så innan, utan tycker att det är viktigt att alltid utvärdera och förbättra. Kan man förenkla processen är jag övertygad om att det ger positiva effekter i slutändan. Jag tycker också att det är väldigt viktigt att varje person i så stor utsträckning som möjligt kan påverka sin vardag och sitt arbete. Med det menar jag att man ger ansvar, ramar och riktlinjer, men samtidigt inte detaljstyra vägen till målet. För mig har det varit oerhört viktigt att få ha ansvaret och möjligheten att påverka mitt arbete, någonting som stärkt självförtroendet mycket. Jag är samtidigt fullt medveten om att alla inte är som jag (tack gode gud) och också inte drivs av samma saker, och att man såklart får anpassa arbetet till viss del efter person också. Men min övertygelse är ändå att de allra flesta växer av ansvar.

Min övertygelse är också att följa magkänslan. Såhär med facit i hand för 2014 är jag väldigt tacksam att jag gjorde det, och att jag stod på mig i beslutet om att omvärdera tidigare beslut och lägga ner det affärsområde som inte generarede intäkter. För det var det som låg till grund för 2015, och nu också 2016.