Till er som brinner!

I september lämnade jag Google för att helhjärtat ägna mig åt min passion - att utveckla svenska företag och organisationer.

På fyra månader har jag träffat över 1.000 olika organisationer och diskuterat på djupet med fler än 100. Jag är glad in i själen över dessa möten, men också djupt imponerad.

Om ni ursäktar franskan, det sker så j*vla mycket bra jobb runt om i landet. Med statistik kan man visa på lite vad som helst, och det är absolut möjligt att svenska bolag behöver mer glöd i baken. Men samtidigt - det finns en kraft där ute som bara måste uppmärksammas. Den svenska start-up scenen är magisk och ingen kan ha undgått att antalet unicorns i Stockholm är näst högst i världen (per capita). Vi är alla glada och stolta.

Men bortom rampljuset finns minst lika många intraprenörer. Människor som outtröttligt arbetar med att inifrån förändra stora organisationer och trögrörliga branscher. Rond efter rond slåss de för bättre kundupplevelser, snabbare beslutsvägar, större transparens, mindre byråkrati och högre ambitioner. Ofta utan snabba resultat. Ibland utan tillräcklig uppskattning.

Därför säger jag det nu. Det är dags att hylla alla de hjältar som brinner för att göra era organisationer bättre, snabbare och snällare. Tack till er alla som gör era arbetsplatser bättre. Som verkar för kortare beslutsvägar, större transparens och högre förtroende mellan medarbetare.

 • Till Lena Waller och Hanna Ivarsson som driver igenom agila arbetsmetoder på Santander.
 • Till Joakim Karlsson på PWC som inför eye-tracking teknologi för att hjälpa kollegor med funktionsnedsättningar.
 • Till Franziska Rohde som skapar transparens och tydlighet på Universum och till Peter Weller som bygger ny digital kompetens inom SCA.
 • Till Helena Malmqvist på ABB och Johanna Erlandson på TetraPak som skapar nya mötesplatser för lärande - både internt och externt.
 • Till Eva-Marie Andersson som driver på för att integrera nyanlända och ny kompetens i Karlskronas näringsliv.

Tack till er alla som slåss för högre kund- och användarvärde. Som tar ett utifrån perspektiv och sätter ljus på vad kunden egentligen behöver. Som låter värdet för mig som medborgare sätta agendan ochinte interna barriärer eller tekniska begränsningar.

 • Till Katarina Frigell, Christina Ericsson och Tobias Ekros på Apoteket Hjärtat som organiserar för att hitta radikalt nya erbjudanden i en traditionell bransch.
 • Till Tiina Ranta på SÅGAB som arbetar för större kundfokus bland norrländska sågverk.
 • Till Börje Gunnesson på Länsförsäkringar och Hans-Eric Almebäck på Europeiska Motor som alltid tänker 100% kund.
 • Till teamet på Försäkringskassan som byggt Sveriges bästa webbsida och till alla på Systembolaget som fortsätter att leverera landets bästa service.
 • Till Petra von Seth och Petronella Roos på Regionservice till Region Skåne som vill fokusera på vårdpersonalens behov och frigöra mer tid för att hjälpa patienter.
 • Till Alessandro Jelmini och Jenni Wigholm på Sida som vill använda ny teknologi för att få större kraft biståndsarbetet.

Stort tack till er, och alla ni andra som gör liknande insatser. Det slår sjuka gnistor om er och ni är fler än ni tror. Snart kommer det att explodera.

Och till dig som läser detta. Passa på att visa uppskattning för dina kollegor. Skicka ett litet mail, buda över en marsipantomte, stanna dem i korridoren och säg Tack - eller hylla dem i kommentarsfältet. Det är dags att vi visar vår tacksamhet till alla som jobbar hårt för att skapa ett starkare näringsliv och bättre myndigheter. Gör det för att de ska orka fortsätta ett år till. Eller bara för att det är den tiden på året.

/David