Tänk otäcka tankar och prestera bättre!

Önskar du dig mer energi inför ett tråkigt möte? Behöver du vässa argumenten inför lönesamtalet? Vill du få mer glädje i vardagen, anamma lugn och fokus inför en viktig presentation? Eller är du bara aningen uttråkad?

Om du känner dig motiverad, orolig, exalterad, fokuserad eller glad styrs av hjärnans signalsubstanser, och det fiffiga i kråksången är att du lätt kan påverka detta och framkalla önskat mående alldeles på egen hand.

Dopamin är ett må-bra-hormon som är kopplat till hjärnans belöningssystem. Ett motivationshormon som väcker ditt intresse och gör att du känner dig nöjd och glad. Noradrenalin är en signalsubstans som bidrar till handlingsberedskap och ökat fokus, och som utsöndras vid rädsla.

Neuroforskare menar att om du ska kunna maximera på topp behöver du hitta just din unika mix av dessa två signalsubstanser. Är nivån för låg blir du uttråkad och understimulerad, är den för hög känner du dig stressad och överspänd.

Så, sätt igång och laborera och hitta receptet på just din perfekt mixade prestationscocktail!

För att öka dopaminet kan du tänka på något du längtar efter, ett dopp i medelhavet eller gelehallon, kanske? Då ökar din motivation. Behöver du få ökat fokus tänker du i stället på något (eller någon) du är rädd för. Genom att tänka på ormar, eller något annat som skrämmer dig, stiger nivån av noradrenalin.

Efter lite träning kanske du till och med lyckas med att skapa flow, som kännetecknas av att det ultimata flödet av noradrenalin och dopamin sker helt utan ansträngning. Då känner du dig koncentrerad och full av energi.

Maria

Maria Tornberg brinner för att utveckla och träna ledare och ledningsgrupper med fokus på att maximera den affärsmässiga kompetensen. Är beteendevetare och certifierad i neuroledarskap, samt har forskat om effektiva ledningsgrupper.