Samarbete och kreativitet måste aktiveras, stimuleras och utmanas!

Vi fortsätter att förmedla från vardagen på IHM, och nu är det dags för Mimmi Nikolaisen som läser sitt första år på Konceptutvecklare Event & Besöksnäring.

Varför valde du en YH-utbildning på just IHM?

Jag gick främst på magkänsla efter personliga rekommendationer av forna IHM-elever. Det är inte ofta man hör samstämmiga recensioner angående utbildningar, oavsett inriktning eller institution, men i det här fallet verkar IHM ligga många varmt om hjärtat. Personligen är jag ganska anti det traditionella utbildningsutbudet och har inget större behov av att på löpande band mata in information baserat på gamla meriter eller uråldriga referenser, om man får vara lite vass i kanten…

Varför valde du utbildningen Konceptutvecklare Event & Besöksnäring?

Efter flera års sökande efter den rätta utbildningen utomlands, snubblade jag över programmet och kände att om någon utbildning kunde vara specifik inom mitt främsta intresse (turism) men samtidigt bred nog att inte begränsa mig, så var det KEB. Hade ni frågat mig för ett år sedan, om jag någonsin skulle ägna min lediga tid åt att slöläsa om Marknadsföring i sängen på kvällarna hade jag nog skrattat, eller kanske gråtit, men oavsett så är jag nöjd med mitt val idag.

Vad tycker du om utbildningen så här långt?

Den känns relevant! Ett halvår in i utbildningen och vi är redan ute i verkligheten på praktik. Det känns som om IHM skapar förutsättningar för att vi ska ha så bra chanser och realistiska uppfattningar om arbetsmarknaden efter examen som möjligt. Sedan jag är ett stort fan av upplägget överlag; allt från våra föreläsare och verklighetsanknutna case, till de runda borden – som skapta för konversation – och de välbehövda kaffepauserna.

Berätta gärna lite om din praktik!

Yes, här blir man utsläppt i verkligheten & får vara med att leka kontor! Jag är ett fan av friheten där vi själva kan välja fokus och företag under vår praktik. Själv blev jag kär i ett företag efter att deras VD och Creative Director kom och gästföreläste för oss i höstas. De var så inspirerande, varma och spontana att jag, trots min ursprungliga ambition att ha praktiken utomlands, kände att de var personer jag ville arbeta nära och lära mig av. Dessutom har de en rutschkana inne på kontoret… Företaget heter True Stories och är en koncept- och kommunikationsbyrå som skapar kundrelationer mellan företag och familjer med barn och ungdomar. Deras portfölj innehåller en rad stora och intressanta kunder där de tar ett helhetsansvar för allt från kommunikationsstrategin till produktion av innehåll – och allt med en kreativ twist. En av projektledarna och kreatör på True Stories, är även programledare på Bolibompa och en absolut fontän av kreativa idéer. Det är så imponerande att få uppleva ett projekt under resan från brainstorming till färdig produkt och det är just den kompetensen jag hoppas kunna utveckla mest under min tid här.

Min praktik kom i en spännande fas med nya kunder, projekt och samarbeten på gång. De presenterar mig som en del av företaget vid kundmöten, jag bjuds in att tycka till, göra research och ha åsikter (vilket jag ofta har) och jag kände mig nog som hemma redan vid intervjun. Jag drömmer mig dagligen bort i internationella och grandiosa planer för True Stories och hur jag bäst kan bidra med mina egna erfarenheter, men känner mig samtidigt begränsad av tid och resurser, vilket troligen är en nyttig läxa för mig som kan behöva hålla fötterna på jorden.

Men visst är utmanande att komma in i ett företag och försöka komma in i deras rytm och anpassa sina förmågor (och oförmågor) i deras vardag, en övergångsperiod som alla troligen har och jag kan i ärlighetens namn ofta känna mig otillräcklig. Samtidigt försöker jag vila i min roll som student och acceptera att jag bara är människa och främst är där för att lära mig och får se allt utöver det som en bonus, vilket i sig är i en livsläxa för framtiden - att inte låta prestationsångesten ta över…

Vad är det bästa med att vara YH-student på IHM?

Lärarna! Direktimporterade från verkligheten, är de oaser av kunskaper och erfarenheter som kommunicerar med oss som jämlikar och ofta med glimten i ögat. Gästföreläsarna är en utomstående resurs där vi som studenter får inblick in i olika företags kultur, vardag och ges ett sällsynt tillfälle att lära oss av deras erfarenheter och motgångar. Dessutom har jag haft turen att hamna i en riktigt social och varm klass, vilket gör vardagen så mycket bättre.

Vad är målet med utbildningen? Hur ser framtiden ut efter IHM?

Eh, målsättning... Inte min starka sida – än! Men efter en inspirerande lektion med vår föreläsare Johanna Mattson i Event Management, börjar jag förstå att ett liv utan mål ofta leder till en rad oförutsägbara händelser, vilket summerar mitt liv fram tills nu, ganska spot on.

Och skulle jag idag sätta ett mål till 2020, ser jag ett flexibelt arbete med möjligheter att skapa kontakter, socialisera och flörta internationellt. Jag har spenderat 10 år i skidorter världen över, arbetat inom skidskola och mediaproduktion och kombinerar gärna mina erfarenheter med nya kunskaper för att utveckla nya super ski resorts. Eller bara blogga om Heli Skiing i Alaska på heltid…

Skulle du rekommendera andra att läsa Konceptutvecklare Event & Besöksnäring?

Absolut! Fakta och information kan vi läsa oss till och är till allas vårt förfogande online, via Google, TED Talks, Khan Academy osv. Men förmågor som kommunikation och kritiskt tänkande, samarbete och kreativitet måste aktiveras, stimuleras och utmanas, det får man här. DET baserade jag mitt val av utbildning på, jag har stora förväntningar på den här sortens lärande även under resten av min utbildning på IHM!

Läs mer om YH-utbildningen Konceptutvecklare Event & Besöksnäring här