Hoppa till innehåll
hero1

Ett agilt mindset kastar sig ut i utvecklingen

1800 fallskärmshopp talar sitt tydliga språk, företags- och ledarskapscoachen Peter Alkeryd i Halmstad älskar att kasta sig ut i spännande utvecklingsprojekt. Här följer hans syn på vad agila projekt innebär.

Peter Alkeryd.jpg

– Jag heter Peter Alkeryd och driver Coach Halmstad. Privat är jag en lugn och balanserad person som gillar musik och att komma ut i skogen. Yrkesmässigt så driver jag ett eget företag som coach och hjälper företagsägare och ledare att utveckla ledarskap och sina bolag.

Vilka är ditt bolags drivkrafter?

– Att utveckla andra människor har växt fram som den största drivkraften. Jag har jobbat med olika utvecklingsprojekt inom många olika branscher, både inom musik, kreativitet, innovation och inom fallskärmshoppning. Den starka röda tråden handlar om att utbilda och coacha, och det är därför jag har sett IHM-utbildningen Agil projektledare som en väldigt bra möjlighet.


Vill du flytta fram din förståelse?

Utbilda dig till Agil projektledare i höst!


Vad fick dig att börja fundera över det agila?

– I min resa som coach så har kärnan varit att hjälpa företagsledare, men det pågår ju också en spännande digital utveckling och jag vill vara med på den resan också. När jag tittat närmare på digital utveckling har jag sett fördelarna med agila arbetssätt. I framtiden vill jag kunna bredda mitt företags coaching-erbjudande med agil organisationsutveckling, agil ledarskapsutbildning och så vidare.

Hur definierar du det agila tankesättet?

– Förmågan att snabbt kunna anpassa sig och ta initiativ utifrån vad man ser och uppfattar i nuläget. Jag anser att i den värld vi lever i så är det agila tankesättet det mest hållbara. Många affärsmodeller handlar om att kunna skala upp, men det är lika viktigt att vara anpassningsbar. Är man inte det, utan istället traditionell och inriktad på en sak, så finns det risk att man inte har så mycket att erbjuda när konkurrenterna börjar springa om.

Vad utmärker en agil företagskultur?

– En agil kultur lägger väldigt stort fokus på människor, vilket är någonting som generellt behövs eftersom det inte är alla som har det bra på sina arbetsplatser. Med ett agilt förhållningssätt så skapas korta feedbackloopar, det skapas hög delaktighet i teamet och det skapas självstyrande - det är sådana saker som får människor att må bra per automatik.

Läs också: Agila projektledare leder framtidens projekt

Berätta om utbildningen Agil projektledare

– Jag går nu termin två av fyra, utbildningen pågår på halvfart under två år. Vi jobbar agilt med konkreta case och agerar som ett agilt team skulle agera. Just nu är jag produktägare för ett team och vi har ett case där vi tar fram en app för besöksnäringen. Caset handlar om en rese-applikationen och det vi ska lära oss är vad som händer i agila processer. Hur startar vi, hur slutar vi, vad händer under resans gång? Jag tycker vi får klockrena exempel hela tiden.

Vad konkret arbetar ni med i caset?

– Det projektet vi har nu är på totalt nio veckor där hela utvecklingen ska löpa. Vi som team jobbar i treveckorsintervaller där vi initialt har en backlog och gör en planering. Just nu håller vi på att designa och när de här tre veckorna är slut kommer vi skapa demo för en referensgrupp och samla feedback för att sedan påbörja nästa intervall.

Hur upplever du utbildningen?

– Det som tas upp liknar på många sätt den process som jag själv lär ut till företagare, framförallt de nystartade företagen. Speciellt det här att man får de riktiga svaren från kunderna - alla dina vänner kommer säga att ditt förslag ser bra ut, men kunden som ska betala kommer säga: det vill jag ha eller det där går inte. Det är utifrån den feedbacken man måste bygga vidare. I ett mer traditionellt projekt har man alldeles för omfattande planeringar med alldeles för mycket detaljer, trots att man inte vet om resultatet kommer uppskattas av kunderna i slutändan.

Coach Halmstad.jpg

Peter Alkeryd har lång professionell erfarenhet av kompetensutveckling och ser fram emot att coacha sina klienter med agila metoder.

Fanns det något i utbildningen som överraskade?

– Jag blev positivt överraskad över hur väl distansformatet fungerat. I vår utbildning så är det gemensamma lektioner en gång i veckan med utrymme för att diskutera, och ytterligare en gång i veckan publiceras filmer kopplade till lektionerna. Vi jobbar i Microsoft Teams som är en bra plattform och det känns naturligt att jobba på distans.

Och halvfartsupplägget, 20 timmar aktiv studietid i veckan har fungerat för dig?

– Ja för mig har det fungerat jättebra, jag har kunnat avsätta tisdag eftermiddag då vi har gemensamma tillfällen, medan man kan ta till sig filmerna som publiceras när man själv känner att det passar.


Vill du utvecklas där du befinner dig?

Ta en titt på IHM:s distansbaserade Yrkeshögskoleutbildningar


Hur ser du på framtiden för dig själv inom det agila?

– Jag tror det här kommer växa och att man kommer se agila metoder på både stora och små företag framöver, det kommer få människor att må bra och skapa konkurrenskraft. Själv ser jag fram emot att fortsätta utveckla företag och som en förlängning i det, antingen hitta en agil roll någonstans där jag att kan erbjuda mig själv som agil facilitator - jag är även intresserad av att kunna arbeta som agil facilitator som anställd.

Innan vi avslutar vill vi höra om Skydive Adventures West AB som står bakom ditt varumärke Coach Halmstad.

– Ja samtidigt som jag jobbat med företagscoaching har jag även hållit på med fallskärmshoppning, det har varit min största hobby i 13 år. Det är en väldigt social sport, man träffar mycket vänner och så gör man något tillsammans, sedan är det en schysst kick att hoppa ut ur ett flygplan.

Hur många gånger har du hoppat

– Ungefär 1800 gånger, det pirrar alltid lite i magen, jag var ganske mer rädd de 20 första hoppen än jag är nu. Det är andra saker som blir spännande, inte komma ut ur planet utan vad du gör i luften, är du bekväm i luften kan man träna för att tävla och då blir det en utmaning.


IHM yrkeshögskola tar dig raka vägen till arbetsmarknadens framkant

Ansökan till höstens utbildningar är öppen

;