Nu släpps boken om IHM:s historia

IHM Business School är en utvecklingsresa utan dess like. Nu släpps äntligen boken som fångar berättelsen om IHM – hur skolan tillsammans med hundratals medarbetare och över 50 000 deltagare bidragit till att både forma och omforma ett helt näringsliv.

Historien om IHM – Från kvällskurs i marknadsföring till etablerad affärsskola sträcker sig hela vägen från de första kurserna i hyrda lokaler på Handelshögskolan i Göteborg, via den officiella starten 1968, till dess nuvarande form som en av de viktigaste aktörerna inom svensk kompetensutveckling.

bild i blogg2.jpg

- Boken är ett första försök att sammanfatta de mer än 50 år som IHM har funnits. Men det finns förstås mycket kvar att utforska, säger Camilla Adolfsson, bokens författare.

Hur har IHM påverkat svenskt näringsliv under den här perioden?

- Det är oerhört många i svenskt näringsliv som har gått på IHM. Mer än 50 000 deltagare har passerat genom åren. Flera av dem har varit yrkesverksamma och befunnit sig på olika positioner på företag samtidigt som de har utbildat sig, och många av dem har gått vidare till andra positioner inom svenskt näringsliv efteråt.

Camilla Adolfsson har arbetat med boken mellan februari och september 2020 och berättar att texten främst formats av de intervjuer hon genomfört i researcharbetet. I Historien om IHM hör vi uppemot 40 röster från medarbetare, lärare och deltagare från skolans alla epoker. Det råder ingen brist på eldsjälar som vill minnas IHM.

- Något av det som överraskade mig mest i arbetet var engagemanget. Många som jobbade på IHM för länge sedan är fortfarande otroligt engagerade och kan prata hur mycket IHM som helst. Jag hörde tidigt frasen ”en gång IHM:are – alltid IHM:are” och det framgår tydligt bland de äldre medarbetarna att det ligger mycket i de orden.

Djupgående research i arkiven

Förutom intervjuer har arbetet med boken tagit avstamp i exempelvis årsredovisningar, gamla kurskataloger, dagstidningsartiklar och en tidning med det intressanta namnet: IHM-bulletinen.

- Känner du till den? Det var en kundtidning från den tiden då IHM hade kontor i Norge och Örebro och på många andra platser runt om i Sverige. Då bidrog den här IHM-tidningen till att hålla ihop organisationen, berättar Camilla Adolfsson.

bild i blogg ny 4.jpg

En annan del av researcharbetet har varit att gå igenom IHM:s eget bildmaterial och i det har Patricia Åslin, marknadskoordinator vid IHM, genomfört en del detektivarbete på plats på IHM.

- Det har varit kul att gå igenom IHM:s bildarkiv och se vad som hände förr på IHM, en tid jag hört mycket historier om från kollegor i lunchrummet. Mina favoritfynd är marknadsmaterialet från 70-talet, säger hon.

En historieskildring för framtiden

IHM:s vd Henrik Friman är den som först tog initiativ till det nya bokprojektet. Han kom själv i kontakt med IHM för fem år sedan och fascinerades av de berättelser han hörde om skolans unika utvecklingsresa och är idag glad över att den historien äntligen lyfts fram på ett objektivt och professionellt sätt.

- Jag tycker Camilla fångar IHM mycket bra. Hennes självständiga arbete gör att vi nu fått vår story berättad på ett samlat och öppet sätt. Ett viktigt bidrag till att förstå IHM, säger han.

Varför är den här boken viktig 2020?

- Sanningen är den att vi höll på att förlora vår historia, våra arkiv har till viss del förstörts och nya datalagringsförordningar hade framtvingat rensningar som gjort att IHM:s story sakta började tappas bort. Om vi inte agerat nu var risken stor att många viktiga händelser skulle gå förlorade.

bild i blogg ny 3.jpg

Nu har händelserna istället bevarats för framtiden. Historien om IHM sträcker sig över 127 sidor och tar upp de mest relevanta delarna av IHM: historia, exempelvis utbildningsprojekt i Thailand, Kina, USA och Norge, samt företagsakademier som Volvo Business School, ICA Business School och Yamaha Academy. Man får också höra historien bakom schackhästen som logotyp och får förklaringen till varför teori och praktik är så oskiljaktiga i IHM:s pedagogiska hjärta, både historiskt och vidare in i framtiden.

- Den här boken är viktig för att förstå var vi kommer ifrån och var vi är på väg. En viktig del i vår kultur för vilka vi är som IHM:are, säger Henrik Friman.


Beställ ditt exemplar av Historien om IHM - från kvällskurs i marknadsföring till etablerad affärsskola.