När egot blir president

Vi lever i en narcissistisk tidsålder. Syns du inte så finns du inte. Det egna jaget har blivit ett koncept som marknadsförs som en vara redan i skolåldern; man ska vara lycklig, se snygg ut och bli framgångsrik.

Nätet vimlar av varumärkesbloggar vars affärsidé representerar en enda människas specifika personlighet och smak. Vi ser samma tendenser bland boktitlar och exklusiva magasin. Många blir imponerade, blir följare och gör tummen upp. Men vad händer om egot blir president?

Donald Trump har ett ego stort som ett hus. Han blir också hög som ett hus – på sig själv. Det tycks inte vara någon ände på hur mycket superlativer Trump strör omkring sin person. Det tycks inte heller finnas någon gräns för hur mycket okvädningsord han kastar på dem som inte sällar sig till hans beundrarskara – eller än värre: rivaliserar med honom i mediebruset. De ska tystas ner, förnedras och förlöjligas.

Trump är narcissist ut i fingerspetsarna; Han får aldrig nog av sig själv. Han pratar till och med om landets statsangelägenheter i jag-form. Han tror sig vara så speciell och unik att han kan åstadkomma vad ingen någonsin i världshistorien tidigare har lyckats med. Däremot är han inte så noga med att kontrollera fakta. Det viktigaste är att det låter bra i öronen på dem som inte heller är så noga med faktakollen.

För stackare som tappat hoppet om en vinstlott i livet eller som tröttnat på traditionella politikers fagra löften, är Trump och hans självsäkra och respektlösa hållning rätt häst att satsa på: Bara En Stor Stark Ledare kan göra Amerika stort igen. En Stor Stark Ledare är ur det perspektivet lika attraktiv och sexig som en western-hjälte: Han står som garant för dem som längtar efter forna tiders dominans och spänning.

Problemet är bara att Den Store Starke Ledaren inte bryr sig om vanliga små människor. Han ser dem inte ens i sitt gigantiska blickfång. Vanligt folk är enbart en numerär massa som bara har betydelse så länge Den Store Starke Ledaren kan nyttja den i eget syfte: att putsa hans ego, eller som Adolf Hitler en gång uttryckte det: ”Massan är en kvinna. Den vill ha en härskare precis som en hustru.”

Massan ska således toppstyras med strama tyglar medan Den Store Starke Ledaren roar sig med att rida på deras rädsla och vrede på Twitter och presskonferenser. För Den Store Starke Ledaren är politik liktydigt med personlig marknadsföring där genomtänka planer och diplomati lyser med sin frånvaro. Lösningen på problemen är dock enkel för En Stor Stark Ledare: Bygg en mur så jag slipper se dem!

/Christina Davisson

Christina Davisson är språkvetare och har undervisat i bl a retorik på Stockholms universitet. 15 års analys av presentationsmaterial har lett till specialintresset hur retorik kan användas för att manipulera budskap i syfte att ljuga och dölja fakta.