Mötesuppror!

Vad investerar din organisation i mötestid?

Enl. Mötesbarometern 2009 (www.3s.se) 2009 så tillbringar vi drygt 20% av arbetstiden i möten. I många företag och organisationer är det bettydlig mer. Lägger vi till den tid vi sitter med e-post så blir det mellan 30-40% av arbetstiden. När jag/ vi pratar Möteskultur så lägger vi in e-posten då många informella möten har ersatts av mail idag. Återkommer om detta i kommande blogg inlägg. Kan bara konstatera att många organisationer håller på mailbombas sönder idag. Av den egna organisationen!

En enkel uträkning är alltså att ta vad en anställd kostar på ett år, multiplicerar detta med 0,25 (vi leker med tanken att mötestid och e-post tid uppgår till 25% vilket är lågt räknat) och multiplicerar detta med antalet anställda i din organisation. Då får du den summa som din organisation investerar i möten varje år. Varje år! Mäter ni effekten av detta? Analyserar ni detta? Reviderar ni detta? Vilken annan investering skulle ni hantera på detta vis utan krav på förbättringar?

Exempel, en anställd kostar 600 000:- x 0,25 x 100 anställda = 15 miljoner kronor! En vanlig mellansvensk stad med ex 5000 anställda i kommunen investerar alltså ca 750 miljoner kr i möten varje år!

Här finns ett enormt resurs slöseri! Enl. studier från USA visar att 50% av alla möten är kontraproduktiva. De är alltså inte bara dåliga möten, det vore bättre för företaget att de inte hade dem alls!

Jag kommer att i mina blogginlägg berätta vad Möteskultur är och vad du kan göra för att förbättra den. Om du är ute efter 5 tips kommer jag göra dig besviken. Det finns nämligen inga 5 tips eller short cuts till en bättre Möteskultur, det är precis som namnet säger, en kultur som skall ändras.

Häng med i mitt mission att förbättra Möteskulturen, alla, ja alla kommer att tjäna på det!

Stay gr8!

//Micke Darmell, mötesevangelist