Möten i mellanrum

Jag är med i den relativt nystartade talarföreningen National Speakers Association Sweden (NSA Sweden).

Det är en förening där vi talare och moderatorer kan dela med oss av våra erfarenheter och tillsammans arbeta för att främja branschen. En av målsättningarna är att hjälpa varandra bli bättre. På ett möte nyligen hade vi en dialog om pauser och om mellanrum och dess betydelse.

Exempel 1: Som mötesledare kan tystnad vara ett effektivt sätt att ge deltagarna en chans att ge sig själva en insikt. Att våga vara tyst och ge rikligt med tid att reflektera.

Exempel 2: Som mötesledare är det viktigt med förståelse för att vi inte kan vara effektiva en längre tid om vi inte får mental paus då och då. Vissa hävdar att vi bara kan ha fullt fokus i fem minuter. Jag tror inte det var en tillfällighet att man i skolan tidigare hade bara 40 minuters lektioner innan det blev rast. Planera in pauserna i mötet!

Om det är ett möte som sträcker sig längre än en halvdag är det bra att lägga in tid för telefon och mejl så att fikapauser inte går åt till detta. Under fikapausen skall vi återhämta oss och vårda relationerna.

Exempel 3: Kom ihåg att ta gemensamma fikapauser med jobbarkompisarna. Allt färre tar sig tid för detta, trots att vi dricker mer kaffe än någonsin. Undersökningar visar att de som har gemensamma fikaraster skickar mindre mejl. Det är alltså både trevligare och mer effektivt att ha fikaraster på jobbet.

Exempel 4: Också privat är det bra att pausa då och då. Häromkvällen var jag och hämtade sushi på kvarterskrogen. Som vanligt har en av Malmös fina sushirestauranger, Chill Out, mycket att göra, så maten var inte färdig när jag skulle hämta den. Jag tog en öl och väntade. Bredvid mig satt ytterligare fem personer och väntade. Alla helt inne i sina flöden på telefonen. Jag hade, som tur var, inte telefonen med mig. Hade jag haft det hade jag blivit den 6:e pundaren där i baren.

Själv tänker jag på att yngsta dottern är här med mitt barnbarn. Min kärlek, Heléne, väntar också på sushin. Och kanske på mig! Vilken ynnest. Människor jag älskar och som älskar mig. Julledigheten är på gång. Sedan tillbaka till ett jobb jag älskar. Där jag får bidra till bättre möten. Jag märker, där i baren, att jag känner mig lycklig.

Dessa 15 minuter av väntan, på att kockarna skulle göra klar vår sushi, fyllde mig med lycka och glädje. Hade jag haft min telefon med mig hade jag missat detta. Våga lämna telefonen hemma och ta vara på stunderna i våra mellanrum. De är viktiga för själen.

Stay gr8!

Micke Darmell

Mötesevangelist och grundare av företaget gr8 meetings som hjälper organisationer att förbättra sin interna möteskultur.