Möjligheten som uppstår genom att se bortom årsbokslutet och bli en del av något fantastiskt

Så här första månaden efter semestern brukar privatekonomin vara i behov av lite återhämtning.

Sent bokade resor, fördyrade semestervanor och det lilla extra tycks ha lämnat ett tomrum efter sig på bankkontot. Visst har det varit värt det, men tanken på att vara mer klok och långsiktig nästa semester dyker upp likt ett brev på posten i mina tankar.

Det är nog lätt att känna igen sig i detta för de flesta av oss då jag tror att många med mig jobbar i ettårs cykler när det gäller semesterplanering. Inget fel med det, tvärt om. Men, om vi vill kunna uppleva det där som ligger lite längre bort än vad vi lyckas spara ihop till under året så behöver vi vara lite mer långsiktig.

För vem vill inte kunna unna sig tillträde till sitt personliga ”paradis”?

Min upplevelse är att detsamma gäller för hållbarhetsarbetet i flera företag. Jag menar inte att ekonomin nödvändigtvis tar stryk under semestern, utan det jag tänker på är att avsaknaden av beslutet att långsiktigt investera i hållbarhet saknas. För om man vill jobba med hållbarhet på riktigt behöver man ta ett beslut som sträcker sig klart bortom företagets årsbokslut.

Men, varför fattas inte det beslutet - alla gillar ju hållbarhet? Eller rättare sagt; Det är få människor som är emot hållbarhet. Anledningarna är så klart många och olika. Svårigheten att räkna hem investeringen, andra prioriteringar eller bristande kunskap/tid är några rätt vanliga skäl till att beslutet uteblir. Vilket är synd. För tittar man på företag som tagit beslutet ser man ganska omgående att ett hållbarhetsarbete som är på riktigt – skapar många värden ganska omgående. Att dessutom ingå i ett sammanhang där bolag som Unilever, IKEA, Volvo, Länsförsäkringar och många fler ingår är ju sällan en nackdel.

Genom att besluta oss för att bedriva ett riktigt bra hållbarhetsarbete öppnar vi dörren till vårt egna ”paradis”, både på riktigt och metaforiskt. Vi skapar möjligheter som inte fanns, samtidigt som vi skapar möjligheter att få uppleva det som finns men som håller på att försvinna.

Hållbar utveckling, helt enkelt – visst är det fantastiskt!

/Fredrik

Fredrik Löfgren är tidigare hållbarhetschef på Länsförsäkringar och regionchef på BRIS, nu ägare till GOCSR Hållbar Affärsutveckling AB som hjälper företag att effektivt utveckla hållbarhetsarbetet. Mångårig erfarenhet av förändringsarbete, ledarskap och styrelsearbete.