Människor gör saker för att de kan!

Jag har i tidigare inlägg berört att det inte finns något som är självklart eller att det finns ett generellt sunt förnuft.

Iaf inte i min verklighet. Ofta när jag jobbar i workshops så hör jag någon i en grupp säga; -Jamen, det är ju självklart att komma i tid. Det är ju respektlöst mot alla andra att inte göra det. Eller - Jamen, det är ju bara sunt förnuft, det är klart vi skall ha ett syfte med varje möte.

Självklar betyder ju som det står - Klart för mig själv. Och om det fanns något sunt förnuft så fick alla våra barn höra hur älskade de är varje kväll och morgon. Det är väl sunt förnuft? Eller? Hur gör du?

Jag är övertygad om att alla människor vill väl. Ingen går in i mötet för att vilja göra det dåligt eller ta energi av andra. De som kommer sent, oftast samma personer, gör inte det för att vara elaka eller att de inte har respekt. Det är bara ett beteende de har.

Jag var på en härlig föreläsning med Raymond Ahlgren (www.raymondahlgren.se) och han gav mig denna fantastiska mening:

Dvs, om vi kan komma 5 min sent, då gör vissa det. Om vi kan kalla till ett möte utan syfte och mål, då kommer vissa att göra det. Om vi kan leda ett möte utan att skapa delaktighet då kommer vissa att göra det. Om vi kan visa 58 tråkiga pp-slides, då kommer vissa att göra det. (oftast pga av att vi inte har kunskap om något annat).

Därför är det så oerhört viktigt att ha en gemensam möteskultur (eller policy om du så vill) så att det inte går att komma 5 min sent, att alla möten har ett syfte & mål, att mötena skapar energi, att vi mäter effekten av de mål vi har med mötena etc.

Annars kommer vi människor fortsätta göra det vi kan.

Det är samma sak i vårt privatliv. Har du någon som tar din energi, så gör den det för att den kan. Ansvaret är hela tiden mitt eget för att säga ifrån. Både privat och i jobbet.

Stay gr8!

Micke, mötesevangelist