LIA på Svenska Handelskammaren i San Francisco

För Ronja Henriksson är examen som Account Manager Digital Solutions runt hörnet. Vi tog kontakt med henne för att prata om hennes LIA på Svenska Handelskammaren i San Francisco, att bli nominerad till IHM Impact Awards och framtidsplanerna efter examen.

Du studerar ju på IHM, berätta mer om det!

Ja absolut! Jag går mitt andra år nu på IHM Business School och trivs hur bra som helst. Sammanfattningsvis så har skolan gett mig värdefull praktisk tillämpning, förutsättningar att bygga värdefulla kontakter, personlig inlärningsmiljö och möjlighet att gå ett specialiserat program som matchar mina egenskaper och intressen.

En annan fördel med att studera på IHM skulle jag säga är att de har ett starkt nätverk av organisationer och företag som stöder skolans utbildningsprogram. Detta gör att man som student har stor möjlighet att delta i seminarier, workshops och andra evenemang som företag arrangerar i samarbete med IHM.

Vad studerar du, hur kom du in på det, varför valde du IHM?

Jag studerar Account Manager Digital Solutions programmet och trivs hur bra som helst. Innan jag började min utbildning på IHM så läste jag Business Administration i Florida på college. Efter att jag slutat mina studier i Florida så kände jag någonstans att jag saknade en praktisk och mer specialiserad utbildning, vilket gjorde att jag ville söka mig vidare.

Det som fick mig att söka till IHM var först och främst att de erbjöd praktisk tillämpning, möjligheter till affärskontakter, men också att skolan erbjuder en bred utbildningsportfölj inom massvis av olika affärsområden. Jag som exempelvis är intresserad av sälj i tech-branschen gjorde det då möjligt för mig att specialisera mig inom det området. Jag har också haft mycket vänner som studerat på skolan, vilket gjorde att jag blev ännu mer nyfiken till att söka mig hit.

Hur är det att studera på IHM? Vad har varit det bästa?

Att snart ha studerat två år på IHM har varit väldigt kul och lärorikt. Det bästa tycker jag har varit att slängas in i en klass med massvis av andra personer som har liknande intressen. Först och främst så har det gjort att man kunnat utbyta erfarenheter och tankar med varandra, vilket gjort att man som student både fått lärdom av lärare och studenter. Sen såklart att man också fått vänner för livet och att man hittat på massvis med roligheter under skolans gång har självklart varit en stor höjdpunkt.

Var gjorde du praktik? Hur var det?

Min första praktik gjorde jag på Story Media som tillhör koncernen Future Media Group. Det är ett företag som arbetar med digital marknadsföring och som skapar content inom PR, digital och rörlig media. Detta är ett bolag som jag trivdes grymt bra på och som jag även fortsatte min anställning på under en deltidstjänst efter att min LIA1-period var slut. Här arbetade jag med att prospektera fram nya kunder till företaget, kontakta kunder, organisera försäljningsmöten, hålla i egna försäljningsmöten och analysera och utveckla strategier för att öka försäljningen på företaget. En mycket lärorik period där jag samlade ihop mycket erfarenhet och kunskaper på vägen, men där jag också hade väldigt kul!

Min andra LIA period gjorde jag på Svenska Handelskammaren i San Francisco/Silicon Valley, också kallad för The Swedish-American Chamber of Commerce SF/SV där jag arbetade inom Sales & Business Development. Att få möjlighet att jobba i San Francisco och i Silicon Valley har varit en dröm för mig, då många stora tech-bolag har sina huvudkontor placerade där. Svenska handelskammaren arbetar med att hjälpa och föra över svenska företag och innovation till USA. Detta gör att organisationen arbetar främst med att stärka näringslivets villkor, bättra företagsklimatet och öka handeln på olika sätt. Jag arbetade därför mycket med både befintliga kunder och deras behov, men också med nykundsbearbetning där jag ledde dem genom säljcykeln. En annan stor arbetsuppgift för mig var att skapa stora networking event där man bjöd in både medlemmar och icke medlemmar. En annan stor del av arbetsuppgifterna var därför att marknadsföra dessa event både digitalt och genom personligt nätverkande på andra event.

Ronja Henriksson
Ronja Henriksson

Du tar ju examen nu i sommar, vad har du för framtidsplaner?

Planen efter examen är att flytta upp till Stockholm där jag fått jobb på ett företag som heter Netlight och som är ett IT-konsultföretag inom digitalisering. Det är ett väldigt inspirerande företag som jag är otroligt taggad att starta igång min karriär hos. Jag ser det även som en stor utmaning i min karriär, där jag hoppas kunna bli utmanad och utveckla mina kompetenser jag samlat ihop under de senaste åren.

Varför ska man läsa Account Manager Digital Solutions på IHM?

Genom mina erfarenheter så har jag märkt att det finns en stor efterfrågan på personer med digitala kompetenser, men även inom försäljning och account management ute i näringslivet. Idag så behöver alla bolag på ett eller annat sätt gå mot ett mer hållbart arbetssätt vilket involverar att bli mer digitaliserade. Att läsa programmet Account Manager Digital Solutions på IHM möter denna efterfrågan och har gett mig en bra grund för att jobba i just detta område.

Utbildningen har också gett mig en stor förståelse för hur digitala lösningar kan användas för att driva försäljningen framåt och på så sätt skapa mervärde för kunderna. Det gör att denna utbildning öppnar upp för många olika karriärsmöjligheter inom försäljning.

Behovet av spetskompetens inom handel av digitala tjänster har aldrig varit större

Bli Account Manager Digital Solutions via IHM Yrkeshögskola

Dina bästa tips för att få ut så mycket som möjligt av studierna på IHM?

Det första tipset jag skulle ge är att engagera dig i kursen. Du kanske väljer att arbeta deltid på sidan, därför skulle ett starkt tips vara att inte glömma av att vara engagerad. Gå på föreläsningar, delta i diskussioner och ställ frågor till läraren. Ju mer du engagerar dig i kursen, desto mer kommer du att lära dig och desto mer kommer du att kunna applicera kunskapen i praktiken.

Ett annat tips jag skulle ge är att nätverka. IHM har starka kopplingar till näringslivet och kan erbjuda många möjligheter till nätverkande och praktik. Ta chansen att delta i evenemang och träffa personer från näringslivet. Detta kan öppna upp för karriärmöjligheter och ge dig en bättre förståelse för hur det är att arbeta inom branschen.

Något mer du vill skicka med till någon som funderar på att studera till Account Manager Digital Solutions?

Ha ett öppet sinne, var beredd på att tänka utanför boxen och våga testa olika saker för att hitta det som gör dig till en grym säljare.

Det ska inte spela någon roll om du säljer tv apparater eller dammsugare. Din kund kommer vilja ha dig som säljare, oavsett vad du säljer.

Grattis till nomineringen i IHM Impact Awards, berätta mer om bakgrunden till det, varför tror du att du blev nominerad? Vad ska du göra med vinsten om du vinner?

Tack så mycket! Det är en ära att ha blivit nominerad till IHM Impact Awards. Jag känner mig otroligt tacksam över att personer i min närhet tagit sig tid och nominera mig. Bakgrunden till att jag blev nominerad tror jag främst handlar om kreativiteten och resultaten jag skapat under min LIA-period i San Francisco, men jag hoppas också att det handlar om att jag haft en positiv inverkan på mina kollegor och andra personer runt omkring mig.