Hoppa till innehåll

Kvinnliga psykopater - en mardröm på två ben

Författare: Christina Davisson

"Fasten your seatbelts. It´s going to be a bumpy night", sa en gång Bette Davis.

Detsamma säger jag, för denna blogg handlar om ett så delikat ämne som kvinnliga psykopater. Ämnet är outforskat. Det ger de kvinnliga psykopaterna ett försprång. Helst vill de bli chefer precis som sina manliga dito, men de är en mardröm på två ben.

Kvinnliga psykopater utnyttjar samhällets jämlikhetssträvan

Att tid och pengar inom forskning traditionellt har premierat män är ingen nyhet. Det gäller tyvärr också forskning om psykopater. Studierna görs på män – särskilt de våldskriminella som sitter bakom lås och bom. Även checklistor för att diagnosticera psykopater är konstruerade för att göra bedömningar på manliga fängelsedömda brottslingar – inte kvinnor.

Karriärsugna kvinnor med psykopatdrag i alla dess former och styrkegrader är inte sena att utnyttja den vetskapen. Jämlikhetskrav i styrelser och ledning öppnar dörren för dem liksom en strävan efter fler kvinnor på chefsposter i både privat näringsliv och offentlig sektor. Utan kunskap om hur psykopater i arbetslivet fungerar, riskerar man att på så vis att få en kvinnlig psykopat på halsen.

Kvinnliga psykopater använder språket som vapen

Psykopater, oavsett kön, har förvisso likheter, fast de skiljer sig åt på en del väsentliga punkter, menar Susanne Strand, docent i kriminologi vid Örebro universitet. Gemensam nämnare är att både män och kvinnor arbetar enligt mottot ”ändamålen helgar medlen”. Men det är medlen som skiljer sig åt.

Män dominerar rent fysiskt med röst och kropp och tar till fysiskt våld om någon ställer sig i vägen för dem och deras behov och krav.

Kvinnliga psykopater arbetar med subtila medel

De använder språket som vapen i något som kallas social aggression. I klartext betyder det att avsiktligt skada rykte och relationer för personer de ogillar, genom att sprida illasinnat skvaller bakom ryggen på dem, t ex på sociala medier. Måltavlor är kritiker och konkurrenter.

Manliga psykopater är i högre grad öppet asociala; de fryser ut folk de ogillar rakt av och behandlar dem som luft.

Kvinnliga psykopater är skickliga på att orsaka psykiska skador

Sasha Reid, forskare vid universitetet i Toronto, anser att kvinnliga psykopater är betydligt skickligare än män på att åstadkomma psykiska skador. Det beror på att kvinnliga psykopater är bättre än de manliga på att plocka upp människors känslomässiga signaler, för att sedan hänsynslöst manipulera dem och själva spela gråtmilda och värnlösa offer om nöden så kräver.

På en arbetsplats innebär det att psyka medarbetare genom att utdela verbala nålstick och antyda giftigheter mellan raderna. Det sår effektivt frön av tvivel gentemot dem som psykopaten vill skada, främst ”rivaliserande” kvinnor och chefer. Offren blir stressade och förvirrade och bryts metodiskt ner, medan de som psykopaten fjäskar för ställer sig på psykopatens sida och ser på.

Kvinnliga psykopater är arbetslivets Femme Fatale

Kvinnliga psykopater använder sig liksom de manliga av sina kroppar, men inte för att i första hand hota och skämmas utan för att locka sina offer med sex. Då bjuder de generöst på sina fysiska företräden i korta kjolar och djupa urringningar för att få sin vilja fram sängvägen. Femme fatale är därmed dessvärre ingen fantasiprodukt från Hollywood utan krass verklighet, hur illa det än kan smaka att tugga i sig den beska sanningen.

En kvinna som sägs ha drabbats av så kallad manlig chefssjuka kan alltså i själva verket vara psykopat. Sjukans symptom är ett ledarskap där empati och lyhördhet saknas, och att chefen far fram som en bulldozer och pekar med hela handen. Ett ledarskap, som namnet till trots, knappast bedrivs av sunt fungerande män heller, enligt min mening.

Priset för de kvinnliga psykopaternas framfart är desto mer påtagligt: minskad lönsamhet, högre personalomsättning och högre sjukfrånvaro.

Christina Davisson

Christina Davisson är språkvetare och har undervisat i bl a retorik på Stockholms universitet. 15 års analys av presentationsmaterial har lett till specialintresset hur retorik kan användas för att manipulera budskap i syfte att ljuga och dölja fakta.