Koppla ner och koppla av!

Sommaren knackar äntligen på dörren och många av oss ser fram emot sköna lata dagar och tid med våra nära och kära.

Men vad betyder det för vår semester att det flexibla arbetslivet vunnit allt större mark på många arbetsplatser? En majoritet av alla tjänstemän och –kvinnor kommer att kolla jobbmailen på semestern. Enligt Unionens kartläggning kommer 6 av 10 chefer att vara tillgängliga på mobilen under semestern. Och jobbmail och samtal är ju bara några av många saker som pockar på vår uppmärksamhet.

Vi lämnar den uppkopplade livsstilens alla fantastiska fördelar därhän just nu. De är självskrivna. Frågan jag vill fokusera på här är inte vad man får ut av att vara uppkopplad- utan vad det är man missar när man är uppslukad av sin telefon. En mängd studier visar att den ständiga uppkopplingen, med jobbmejl tillgängligt via telefonen och hela världen en knapptryckning bort, kan leda till ökad stress, utbrändhet och depression.

Ett jobbmail som snabbt kan besvaras, en bild på en grekisk sallad som ska gillas, och en jordgubbstårta som ska fotas i sepia. Susan Maushart ställer sig frågan den fantastiska boken Nedkopplad, huruvida hennes liv enkom blivit ett enda stort genrep inför nästa statusuppdatering. Känslan av att upplevelsen måste bekräftas av andra för att vara verklig. Känns det igen? Då är det kanske dags att koppla ner och koppla av!

Här kommer tre tips på vad du kan göra för att bli lite mer härvarande med de dina under semestern och förhoppningsvis också vidare efter ledigheten. Jag är övertygad om att de kommer ge dig en bättre semester och sommar! Jag hoppas att du vågar prova.

  1. Skapa frizoner. Bestäm dig för att skapa frizoner i ditt hem där du har för vana att inte vara uppkopplad. Det kan vara stranden, golfbanan, och framförallt sovrummet. Låt de nedkopplade zonerna fungera som frizoner där du kan pausa det ständiga flödet av information och istället ägna dig åt något annat.
  2. Ta bort jobbmailen från mobilen. Ambitionen att hålla sig uppdaterad genom jobbmailen är en stor stressfaktor under semestern. Vi intalar gärna oss själva att vi behåller lugnet genom att kolla av mailen ett par gånger per dag, men effekten är ofta den motsatta. När vi ser de inkommande mailen stressas våra hjärnor helt i onödan. Koppla ned och koppla av!
  3. Tryck på off-knappen och gå in helhjärtat för en aktivitet. Om du exempelvis åker till stranden, besöker släktingar eller äter glass i solen kan du prova att helt enkelt stänga av mobiltelefonen. Helt. En påslagen telefon som vibrerar vid inkommande notifikationer kallar på oss lika mycket som en som ger ifrån sig en ljudsignal. Vi frestas att gå in och tala om för andra hur bra vi har det, istället för att fokusera helt på att faktiskt ha det bra. Öva på att stänga av och vara härvarande i nuet istället. Det är jobbigt i början, men efter ett par gånger uppskattar man hur skönt det är.

En riktigt skön och avkopplande sommar önskar jag dig!

Micke Darmell

Föreläsare och författare till boken Uppkopplad eller Avkopplad