IHM i Kalmar - här startade det

2020 var startskottet för IHM:s YH-utbildning E-commerce Manager i Kalmar. Första klassen fick flytta in i en idésprakande digital miljö på den lilla ön Varvsholmen. Läs om hur allt startade.

Varvsholmen.jpg

Numera finns IHM Business School mitt i centrala Kalmar på Södra Långgatan 31 i nyrenoverade lokaler med bland annat en stor terass över Kalmars takåsar. Men när allting startade hösten 2020 befann vi oss strax utanför i Kalmar Science Park, en nätverksorganisation som vi fortfarande har ett mycket nära samarbete med:

– Kalmar Science Park har fantastiska lokaler med utsikt rakt mot Ölandsbron. Utöver en ordentlig lektionssal finns det väl anpassade moderna arbetsytor och en restaraurangdel. Genom att befinna oss på Varvsholmen befinner vi oss också i en nod för Kalmars näringsliv. Utbildningen kommer alltså inte bara genomföras i samarbete med näringslivet, utan mitt i det, säger Robet Johansson, utbildningschef vid IHM Business School.

Kalmar Science Park.jpg

Här inne startade IHM:s E-commerce Manager-utbildningen hösten 2020.


En ny digital framtid i Kalmar? Utbilda dig till E-commerce Manager


Från skeppsbygge till innovativt center

Varvsholmen, var som namnet antyder, en plats för skeppsbygge fram till 1980-talet. Vid millennieskiftet byggde Kalmar kommun upp en ny stadsdel på området, en stadsdel som skulle spegla innovation och nytänk. Några år senare öppnade Kalmar Science Park sin verksamhet på ön och tillsammans med kalmaritiska E-bolag har ett av landets starkaste digitala nätverk växt fram. Louise Östlund är vd för Kalmar Science Park.

– I nästan alla samtal som förs så kommer frågan: Kan man lägga upp det på nätet? Idag var det någon som skulle lämna ett par skor till skomakaren, vilka det finns väldigt få av här, och direkt var det någon som sa: Är det någon som har skapat en sådan tjänst på nätet? Vi ser de här möjligheterna hela tiden och nästan alla företag är mer eller mindre kopplade till e-handel på något sätt.

Det låter som det finns mycket digital energi i Kalmar?

– När vi har våra öppna träffar här så är det ett fantastiskt nätverksmingel. I botten har vi Digital Business-klustret där 40-tal bolag ingår. Vi räknade till totalt 106 bolag förra veckan som är anslutna till oss, så det har skapats en smältdegel på Varvsholmen för de som kommer hit.

Kalmarmöte.jpg

Uppstartsmöte på Varvsholmen med IHM, Kalmar Science Park och Kalmaritiska E-bolags-representanter.

Kalmars E-handlar behöver anställa

Totalt har 25 företag och organisationer varit med delaktiga i processen för att få till stånd E-Commerce Manager ute på Varvsholmen, alla har ett anställningsbehov och alla ställer upp med LIA-platser. Dessutom är ett hundratal andra lokala företag ansluta till Kalmar Science Parks nätverk. Ett bolag som både är ansluten till Kalmar Science Park och drivande i E-commerce Manager-satsningen är Horseonline.

David Erndin2.jpg

2015 startade David Erndin Horseonline tillsammans med sin bror Hampus Erndin och har växt ordentligt sedan dess

– Kalmar regionen har många starka bolag inom E-handel, något som i sin tur föder inspiration och driv som leder till att fler går den vägen. Vi har allt från riktigt stora etablerade bolag till mindre expanderande bolag och för alla dessa är kompetent personal en nyckel till fortsatt framgång, säger David Erndin, vd Horseonline.

Hur stort är kompetensbehovet?

– Min bedömning är att det finns ett stort behov av kompetenta personer till en hel rad olika yrken som utbildningen faktiskt omfattar, allt från jobb på mediebyråer till en mängd olika tjänster på e-handelsbolag. Horseonline ser till exempel att vi under 2022 kommer anställa ytterligare 5-10 personer inom områden som omfattas av den här utbildningen och vi är bara ett, än så länge relativt litet bolag.


Vill du säkra ditt CV för framtidens digitala arbetsmarknad?

Ta vägen via IHM och bli E-Commerce Manager


I samarbete med:

yh-blogg_ecom-kalmar-logos.jpg