”…jag hatar vad Facebook kan göra med mig.” Johan Staël von Holstein

Nej det här inlägget handlar inte om Facebook, utan om hur man kan förbättra miljön för startups i Sverige, men som vanligt när man träffar Johan så dyker det även upp andra tankar, och jag kunde inte låta bli att använda en del av Johans uttalande i rubriken; Jag älskar vad jag kan göra med Facebook, men jag hatar vad Facebook kan göra med mig, som dök upp när vi pratade om kraften i bakomliggande data. Men nu över till startup-världen.

Johans bakgrund som en av grundarna till bland annat Icon Medialab, Speed Ventures, Letsbuyit. com och hans eviga diskussionslusta gör honom till en spännande röst i det här sammanhanget.

Jag har tidigare skrivit om hur viktigt det är med alla våra små företag och entreprenörer i Sverige, och jag träffar ständigt massor av människor med idéer på IHM, och även i mitt styrelseuppdrag för inkubatorn Framtidens Företag, gemensamt för dem alla är problematiken med finansiering.

60% av världens riskkapital placeras i Silicon Valley och av den lilla del som placeras i Sverige så placeras en övervägande del i bolag som har bas i Stockholm. Lägger man till parametern att över 90% av Sveriges riskkapital går till män så inser man att det finns ganska många som hamnar utanför investeringsrundorna.

Sara Wimmercranz och Susanne Najafi på BackingMinds, en av riskkapitalfonderna, har tagit fasta på just detta och söker bara investeringsobjekt utanför Stockholm, gärna med kvinnor vid rodret eller andra grupper som är underrepresenterade, känns som ett bra steg i rätt riktning för Sverige.

När Veckans Affärer listade 71 heta startups nu i Maj så är bara tre bolag från Göteborg och 47 från Stockholm vilket kanske är ett bra bevis på att blicken har svårt att hitta utanför huvudstaden.

Handlar då detta om ett vanligt lillebrorskomplex? Nej, det här handlar om att kreativitet och entreprenörskap blomstrar i hela landet och att vi, som ett litet land, måste ta vara på det och skapa många små företag där några växer sig starka och blir den tillgång vi behöver.

IKEA från Älmhult, H&M från Västerås, Volvo & SKF från Göteborg, Vattenfall från Trollhättan, Skanska från Limhamn, SCA från Sundsvall, Atlas Copko från Södertälje, Stockholm och Gävle, ICA från Västerås, faktum är att bara två av Sveriges största bolag grundades i Stockholm, Ericsson och Electrolux, även om de flesta hamnar i huvudstaden när de växt till sig. Så över till Johan Stael von Holstein, vad behövs för att främja startups i Sverige?– Vi behöver få in mer pengar i systemet och vi måste få våra politiker att förstå att det här är viktigt om vi ska stå oss i den globala konkurrensen, och den politiska viljan ser jag ingenstans.

Regeringen satsar drygt 200 miljoner för att förbättra för svenska tillväxtföretag medan man lägger sex miljarder på att utreda en sammanslagning av hur långtidssjukvård av kronisktsjuka i hemmet fungerar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag ställer inte dessa mot varandra utan det är för att belysa hur våra politiker fungerar. Den ena vet inte vad den andra gör och tänker, och samordningen är obefintlig.

Jag tycker lika illa om Trump som alla andra men en sak har han rätt i, politiken är korrupt.– Men är det staten som ska tillföra detta riskkapital?
– Kanske framför allt genom olika styrmedel för att få fram kapital, men även via egna medel. Det är alltid stat och kommun som kan räkna hem pengarna snabbast. I första hand genom moms, sociala avgifter och skatt på inkomst men också genom minskade kostnader för arbetslöshet etc. så de borde ta ett större ansvar och vara än mer riskbenägna.

– Men om de nu skulle satsa sex miljarder, som du nämnde satsades på att samordna långtissjukvård av kroniskt sjuk i hemmet, och om jag tolkar dina tidigare tankar rätt, att du tycker att våra politiker saknar kompetens, hur ska det gå till?
– Jag tycker inte att politiker är inkompetenta och korrupta. Men många kastas in i nya departement där de “ärver” sina föregångare och där de omöjligtvis har tid att sätta sig in i och förstå alla områden. Istället sätter de sig i händerna på multinationella konsultbyråer som framför allt är sjukt dyra, byråer som de också ärvde och som bara gräver sig djupare och djupare in i strukturen. Därför kravs det mer privatisering! Området “långtidsvård i hemmet av kronisktsjuka” är en försvinnande lite tårtbit i den gigantiska vård och omsorgssektorn och 6 miljarder är en enorm summa som går till överbetalda konsulter, istället för till underbetalda sköterskor. När det gäller riskkapital till start ups tror jag att man skulle förlita sig på de affärsänglar som finns där ute. Man skulle ta några miljarder, ta rygg på affärsänglar och serieentreprenörer och dela upp i 5-15 miljoners poster så det blir en bombmatta över landet. Men man skall INTE ta rygg på riskkpitalfonderna. De har pengar så att de klarar sig och de investerar bara i fem av 1000 bolag.

– Hur ska man få rätt affärsänglar intresserade?
– Om man söker kompetens aktivt så kunde man kanske skapa någon form av körkort för affärsänglar, en sorts auktorisation, för att se till att det blir rätt folk. Människor med erfarenhet av att ta bolag till Börsen och skapa vinster i företag över tid och gärna med kunskaper utanför vårt lands gränser. Det finns säkert massor av kriterier som man kunde lista för att se till att vi använder oss av de bästa i landet.

– Om vi skulle ha ett sådant system och jag kände mig trygg i det, så skulle jag, och kanske väldigt många fler vilja investera i ett, låt oss kalla det Sverigebolag, vars uppgift var att se till att vi har bästa tänkbara förutsättningar för våra svenska startup bolag. Skulle det vara möjligt nu när man ändå inte får någon ränta på banken?
– Absolut, om alla som ville investerade sina pengar skulle få göra det till 3% ränta under 10 år så skulle man resa många miljarder på ett par veckor. Pengarna som investeras i nya bolag ska då förhoppningsvis generera vinster tillbaks till Sverigebolaget, utöver de intäkter vi pratade om tidigare.

– Om 1 miljon svenskar sätter 100 kr i månaden under ett år så är vi redan uppe i 1,2 miljarder. Hur får vi rätt affärsänglar intresserade?
– Det får man naturligtvis räkna på, men klart att det går att hitta en affärsmodell där alla parter känner sig nöjda. Jag tycker att det här låter spännande, för tillsammans skapar vi öronmärkta pengar för utveckling av vårt affärsklimat. Dessutom så skapar det lite blåslampa på de som agerar på marknaden idag, inklusive mig själv.

Ofta får jag höra att startup världen inte tillför något, eller väldigt lite, till vår land för att de inte går med vinst. Tittar man på Spotify, som ofta nämns i sammanhanget för att de visar minusresultat, så står det snabbt klart att själva bolaget, i ett stort expansionsskede, inte betalar någon skatt. Men samtidigt så har de över 1600 anställda på 26 kontor över världen och över 750 av dessa sitter i Stockholm och genererar både skatt och sociala avgifter, dessutom så skapar dessa människors konsumtion väldigt mycket momsintäkter. Det tar tid att bygga upp ett internationellt bolag, och det kostar.(Ett räkneexempel baserat på uppgifter från Ekonomifakta; Om de anställda i genomsnitt tjänar 25 000 kronor i månaden blir arbetsgivaravgiften 25 000 × 0,3142 = 7 855 kronor per månad. Om vi tar Spotifys 750 anställda i Stockholm så blir det drygt 70 miljoner i arbetsgivaravgift, sedan tillkommer ytterligare ungefär 70 miljoner i löneskatt per år.)

– Du tycker och tänker ofta kring frågor rörande entreprenörskap och innovationer, nu senast som kolumnist i Metro, initiativtagare till Soaré de Staël och podden Vita Fläckar som du har med Kristoffer Schjött-Quist, varför ger du dig inte in i politiken?
– För det första borde dessa frågor vara på agendan hos alla partier vilket gör det till en icke-partipolitisk fråga, dessutom får jag inte för min fru :-)

– Hur går det själv med dina investeringar?
– Jag försöker själv bidra till ett positivt företagsklimat med min fond Speed Ventures där vi nu har investerat i 4-5 bolag som vi ser har stor potential att lyckas, men fonden är idag för liten för att få det att snurra riktigt bra så vi behöver växla upp!

– Då tackar jag för den här gången och så hörs vi igen i ämnet.
– Tack själv, det gör vi! Att träffa Johan och prata är alltid lika kul, han är oerhört optimistisk i sina tankar och man hinner avhandla fler ämnen än jag hinner att anteckna. Även om vi inte delar samma uppfattning i alla frågor som avhandlas så har jag stor respekt för hur Johan driver sina frågor, och trots flera hjärtinfarkter så verkar han inte dra ner på tempot, tvärtom!

Jag kommer att intervjua fler människor som har tankar och idéer om hur vår startup-värld kan förbättras så tipsa gärna om ni har några namn! Sara Wimmercranz och Susanne Najafi på BackingMinds står på min lista och Siduri Poli är också ett spännande namn som jag hoppas få träffa.

Ha det gott

Aludd

PS Lite kul siffror från inkubatorn Framtidens Företag, där jag har äran att sitta i styrelsen, som grädde på moset, eller bensin till brasan, eller vad säger ni?

Under 2015 har bolagen och alumnibolagen på Framtidens Företag:

  • Betalat ut 67 225 000 SEK i lön
  • Samma år hade dessa bolag en omsättning på 276 689 000 SEK
  • Sammanlagt hade de 174 personer anställda, varav 109 var män och 65 var kvinnor
  • Under åren 2002-2015 hade våra bolag och alumnibolag en total omsättning på 1 605 765 000 SEK

Inkubatorn Framtidens Företag är en liten, men naggande god, del av innovationssystemet i Västragötaland och delfinansieras av VGR.