Hoppa till innehåll
hero1

”Jag behövde nya perspektiv!”

Författare: Håkan Aludd

Jacob Kellgren, en av de elever som gått ”Konceptutvecklare Event & Besöksnäring” på IHM Yrkeshögskola, är nu involverad i Petter Stordalens nya satsning kring Brunkebergstorg i Stockholm.

Vi bestämmer tid för intervju för att höra mer om hans roll inför premiären i slutet av mars.

– Hej Jacob, du är ju inblandad i det spännande hotellet At Six som har premiär i slutet av mars så det vill jag gärna höra mer om, men först lite bakgrundshistorik.

– Hej, jag fyller 28 i år, kommer ursprungligen från Skåne men är nu bosatt i Stockholm sedan fyra år tillbaka. Efter studenten började jag som reseledare på Fritidsresor (numera TUI) och hade världen som arbetsplats under fem år. Under de fem åren så fick jag även jobba som sales & service manager och destinations manager. Jag tröttnade på att byta land/destination/bostad var sjätte månad så jag sökte mig till huvudkontoret i Sthlm där jag fick en tjänst som Crew & Duty Officer på TUIfly Nordic.

– Och det är också då som du börjar läsa på Konceptutvecklare Event & Besöksnäring, varför då?

– Det stämmer, jag jobbade ca ett år på heltid på TUI och i samband med att jag började på IHM så gick jag över på timanställning. Jag kände att jag hade kunde mycket av det praktiska inom resebranschen men jag behövde en bättre överblick och jag behövde nya perspektiv.

– Men du var övertygad om att du ville vara kvar inom besöksnäringen, vad är det som lockar?

– Jag gillar människor! Att ge service så att folk blir nöjda och få positiv feedback är underbart. Jag har provat en del i branschen men det finns många aspekter kvar att utforska!

– Tycker du att IHM Konceptutvecklare Event & Besöksnäring motsvarade dina förväntningar som utbildning?

– Ja, klart att det fanns delar som jag, med min erfarenhet från branschen, redan hade ett grepp om – men som helhet är jag väldigt nöjd. Jag fick modeller att arbeta efter som stärkte mig betydligt kunskapsmässigt, vi jobbade mycket med nytänk och innovation som var nyttigt. Dessutom är IHM ett starkt varumärke som förändrade min attraktionskraft på marknaden.

– Hur då?

– Jag sökte en hel del jobb när jag återvände till Sverige och blev inte ens kallad till intervju. Efter och under utbildningen så var det tvärtom, alla var nyfikna på mig och vad mina kunskaper kunde tillföra hos dem.

– Ni har ju också två LIA-perioder (Lärande i arbetet /praktik) under utbildningen, var gjorde du dessa och hur tänkte du när du sökte LIA-plats?

– Min första LIA var på Clarion Collection Tapto där jag jobbade med marknadsfrågor tillsammans med hotelldirektören. Jag ville se andra sidor av min bransch och här fick jag mycket insikter och byggde på mina kunskaper. Inför min andra LIA så ville jag bredda mig ännu mer mot event-delen och sökte till Fotbollsförbundet, tyvärr så slutade min kontaktperson så den chansen gick om intet. Istället så sökte jag till ”Min stora dag” som är en rikstäckande organisationen där man förverkligar önskedrömmar för barn med svåra sjukdomar och diagnoser i Sverige. Oerhört inspirerande och lärorikt!

– Det låter spännande men vad gjorde att du sökte till Fotbollsförbundet?

– Fotboll är ett stort intresse i mitt liv och jag spelade väldigt mycket i min ungdom. Kom på andra plats i pojk-SM med min klubb Höllviken. Numera är jag huvudtränare för pojkar U16 i Brommapojkarna och det är enormt spännande och utvecklande att leda det laget tillsammans med resten av staben.

– Det låter som ett tidskrävande jobb?

– Ja, det går åt en hel del tid men jag gillar ledarskapet, att göra andra bättre triggar mig! Vi hade ett fantastiskt bra år 2016 och den framgången tar jag med mig som inspiration in i mitt jobb i hotellvärlden.

– Och det är i hotellvärlden du jobbar nu efter utbildningen?

– Ja, jag fick ett vikariat på Courtyard by Marriott i Stockholm efter utbildningen som innesäljare och projektledare, det gav blodad tand vad gäller hotellvärlden och att bygga långsiktiga relationer med kunderna inom B2B. Sedan sökte jag en liknande tjänst på Petter Stordalens nya hotell At Six här i Stockholm som jag jobbar med nu.

– Berätta mer om At Six!

– Det är ett stort och spännande projekt på Brunkebergstorg där vi bygger om ett gammalt bankkontor till ett elegant och lite annorlunda hotell. Tanken är att föra tillbaka lite av flärden som Brunkebergstorg hade historiskt. Det kommer bli riktigt fint och med ca 2000 kvadratmeter eventyta så kommer det att hända mycket spännande där framöver. Vi jobbar för fullt med att visa konceptet för potentiella kunder just nu och intresset känns väldigt stort.

Hotellprojektet innefattar också HOBO Hotell som är ett lite lekfullare hotell med många öppna ytor för att träffas och jobba på. Längst upp bygger vi ”Tak” en svensk-japansk restaurang på 1000 kvadratmeter under ledning av Frida Ronge.

– Från Göteborg passar jag på att tillägga!

– Det stämmer, Petter Stordalen är fantastisk på att ge duktiga människor chansen att göra det som de är bra på och Frida var köksmästare på VRÅ i Clarion Post hotellet i Göteborg med stora framgångar, nu ska hon utmana Stockholmspubliken igen.

– Du säger att Petter är bra på att ge folk chansen och jag pratade tidigare med Sebastian Seeman på Pop House här i Stockholm som pratade mycket om vikten av mångfald, ur många aspekter, inom besöksnäringen. Har du några tankar kring det?

– Generellt så tycker jag att besöksnäringen är duktig på att ta tillvara på duktiga människor oavsett kön, ålder, etnicitet eller sexuell läggning, men jag tror att Petter kommit snäppet längre än många andra. Vi hade för ett tag sedan en konferens för koncernen där man samlade ca 2700 personer från hela Sverige här i Stockholm, oerhört väl genomfört med all logistik som krävs vid ett sådant tillfälle. Här pratade Petter bland annat om vikten av att vara en positiv kraft kring frågor som integration och sexuell mångfald under parollen ”Culture is King”. Det inspirerade oss alla och man märker tydligt att de satsar på sin personal.

– Och snart har ni premiär, hur känns det?

– Ja, 23/3, hur det känns? Nervöst och spännande, men också oerhört lärande, det känns som jag utvecklas varje dag!

– Då tackar jag för mig och önskar er lycka till inför den stora satsningen!

– Tack själv, kom förbi längre fram så jag kan visa dig runt, det kommer bli riktigt snygg design av Hannah Carter Owers och Richard McConkey från Universal Designas Studios och dessutom är Sune Nordgren konstkurator, vilket ska bli riktigt spännande.

– Det gör jag!

Jag går därifrån och funderar på hur Jacob hinner med allt, heltidsarbete på avdelningen som ska bygga upp de framtida B2B relationerna på en riktigt stor hotellsatsning och samtidigt är huvudtränare för BPs U16 lag, bara det sistnämnda känns som en heltidstjänst. Samtidigt är jag övertygad om att Jacob, med sitt skånska lugn, kommer att fixa det. Just det här att låta sina olika delar av vardagen inspirera varandra är ett förhållningssätt jag själv försöker leva efter, men jag kanske får ta tag i det, inspirerad av Jacob, på ett tydligare och mer strukturerat sätt.

Ha det gott!

Aludd

Marknadsföring

Konceptutvecklare event & besöksnäring

Heltidsstudier, 80 veckor

Management

Projektledning

Parallellt med jobb, 16 tillfällen

Marknadsföring

Business Management

Parallellt med jobb, 16 tillfällen

;