Hjälp företagen att skapa arbetstillfällen

Loggade in av en händelse på försäkringskassan för ett bra tag sedan.

Skulle kontrollera så allt är korrekt inlämnat för en av de anställda som varit sjuk länge. Ringer för att få hjälp. Telefonkö. Såklart. Jag bläddrar omkring lite på sidan och hittar en flik med ”Höjda ersättningsnivåer för sjuklönekostnader” Ahh nice tänker jag, sjukdom är dyrt, gött om de justerat nivåerna så man kan få ersättning för det som arbetsgivare. Men, ja just det men, man kan få 0,6% om man har sjuklönekostnader över 3miljoner. 3 MILJONER!! Alltså vafan Sverige. Hur många bolag har sjuklönekostnader över 3miljoner? Visst de stora, men de är 0,09% av alla bolag som finns i Sverige( alltså inte inom offentlig sektor, som typ vård, skola och omsorg). Hur många jobb skapar dem? Hur många människor sysselsätter de? Hur mycket bidrar de rent procentuellt med till statskassan? Nä fy skäms, gör det enklare för de företag som faktiskt skapar flest jobb. Gör det enklare för enmans, mikro och de små företagen att både anställa och göra sig av med anställda. Förenkla all administration och regelverk så det gynnar företagarna som SKAPAR arbetstillfällen.

En annan sak (nu får jag antagligen stryk) LAS är en jäkla skitregel. Det är en lag som skall verka till att ge anställda säkra arbeten. Javisst förstår jag tanken, men om man varit femtioelva år på ett företag, och inte är den som bidrar mest, utan istället är det en ny förmåga som varit på företaget några år som gör det, får förmågan sluta. Även om förmågan hade varit viktig för att ta sig ur en nedgång (vilket ofta är anledningen till varsel). Focus är inte på att få bolagen att VÄXA och skapa JOBB, utan på att man minsann inte ska bli av med jobbet. Hur viktig eller oviktig man än må vara. Fel, fel, fel i min värld. Bolag som har bra och drivna anställda, växer (ja i regel) och kan på så sätt skapa fler arbetstillfällen. Överallt ställs det krav på ledning och företagare att man ska leverera. Men de anställda? Jo men om de står ut sisådär 25-30år så är de safe sen.

Jag har full förståelse för att en hel massa regler, lagar mm finns för att arbetsgivare historiskt inte kanske varit toppen på att ta hand om sina anställda. Bland annat facket, har varit en viktig del i att höja och förbättra anställningsvillkoren. Men idag så kan inte arbetsgivare göra hur som helst längre. (Visst det finns alltid idioter och rötägg, den siste idioten är ju inte ens född som min pappa brukar säga) Det är hård konkurrens på arbetsmarknaden och extremt viktigt att få ha kvar sina anställa. Som en följd av detta konkurrerar man mer och mer på att vara ”Den bästa arbetsgivaren”. Förmåner, karriärmöjligheter, frihet mm mm är viktigt för att kunna knyta till sig de medarbetare som kan hjälpa till att ta bolaget framåt. Sköter man sig inte, hittar de andra jobb. För att göra det behöver företagen både hjälp med förenklade regler och frihet att driva sina bolag på det sätt som de finner bäst. De behöver inte styras av en massa gamla regler, som i stort försvårar och tillslut inte gynnar den stora massan. Hjälp inte bara de stora bolagen, hjälp de små bolagen minst lika mycket. Anpassa regler så det förenklar företagandet. Ett enklare regelverk och en ökad flexibilitet kommer ge mer jobb. Det är jag säker på.