Helt plötsligt dyker grannen upp…

Det är lördag, sen eftermiddag, och dimman lägger sig som ett täcke över villakvarteret.

Nej, nej det är inte dåligt väder på ingång. Tvärt om. Det är bra väder i antågande. För visst är det så - Allt väder är bra (grill)väder nu när det äntligen är grillsäsong.

Nu ska den fram! Kommandobryggan. Hangarfartyget. 57 cm i diameter ishockeyarena till de stackars grillkorvarna. Har vi kol? Hur tänkte någon när någon ställde grillen längst in i förrådet? Varför har inte någon gjort rent den?

Sen. Äntligen. Dags att tända. Det är lite som en högtidsstund. Nästan som meditation. ”Jaså, du kör fortfarande gasol?” Grannen. ”Bytte tillbaka till kolgrill i år, mer ekologiskt hållbart”, fortsätter han. Biter mig i tungan. Ler. Precis då kommer frun ut genom altandörren och ropar glatt ”Här kommer jag med Kobebiffarna”. ”Mmm, inte speciellt närproducerat”, påpekar grannen. Jag går in, drar ned rullgardinen.

Men, måste det vara så komplicerat? Det är ju ”bara” grillning? Nej, så klart inte. Att vara hållbar behöver absolut inte innebära att du måste placera grillen längst bak i garderoben tillsammans med de sedan tidigare bortglömda vännerna raclettegrillen, tacokarusellen och smörgåsjärnet.

Här kommer tre sköna tips för grillen.

Använd helst en kolgrill med FSC-märkt kol. Gasolgrillar släpper ut koldioxid när gasolen förbränns vilket bidrar till växthuseffekten. Engångsgrillar är inte heller så hållbara, vilket man nästan förstår av namnet.

Använd helst en eltändare eller tändpapper. Det är de mest klimatsmarta sätten att tända grillen. Tändvätska en stor bov då den bidrar till klimatpåverkande koldioxidutsläpp, den rackaren. Dessutom är det alltid någon pappa som lyckas spruta med den på öppen låga så att den exploderar.

Grilla närproducerat och KRAV-märkt.

På tal om hållbarhet. Kanske det till och med är dags att återanvända de gamla bortglömda vännerna i garderoben. Cirkularitet, sa Bull.

/Fredrik Löfgren