Från skiftnyckel och rostig hammare till fullproppad “top of the line” verktygslåda

I höstas vann entreprenören Helena Rölander i IHM-tävlingen "Vilken är din vision" och kammade hem en utbildningsplats på Business Management . Nu har hon hunnit igenom halva utbildningen och vi passade på att ta ett mellansnack med henne över Teams. Vad har studierna hittills kunna ge henne och hennes visionära företag?

Vem är du Helena?

– Jag är en ambitiös och nyfiken person med ett starkt engagemang för att lära mig nya saker och utvecklas som människa. Jag bor i Stockholm sedan 20 år tillbaka och äger företaget Torplyktan tillsammans med min bror. Torplyktan består av två affärsområden, dels så är det vårt eget varumärke Torplyktan där vi tillverkar doftljus och doftpinnar - även tvål finns under det varumärket. Sedan har vi en fabrik i Borås där vi producerar doftljus åt andra företag, alltså private label.

Vilken del är störst?

– Det har varit vårt eget varumärke, men private label växer och det är framförallt där vi ser stora affärsmöjligheter. Man börjar ju dra öronen åt sig när man får en massa kundförfrågningar kring en produkt som egentligen inte har marknadsförts, det ger en indikation på att det kanske finns en marknadsandel att ta där ute.

Torplyktan grundades 2018 och från att främst agera på den svenska marknaden sprids nu företagets dofter runt om i både Europa och Asien.

Vad skulle du säga är er vision?

– Doftljus från Torplyktan i varje vardagsrum. Skämt och sido, så ser vi väldigt gärna att vår private label-del fortsätter växa, och vi vill också laborera mer med doftprodukter och det kan vara på olika sätt. Till exempel har vi nyligen fått förfrågningar om att ta fram produkter för helt olika ändamål. Dels en doftprodukt till bilar och dels en doftprodukt till husdjur. Sådan produktutveckling är jättekul att arbeta med. Vi vill vara duktiga på dofter och kunna applicera det på olika produkter.

Vilka marknader agerar ni på?

– Det vi behövt göra är att bredda horisonten lite. När vi började så bearbetade vi främst Sverige som marknad, men nu har vi behövt se bortom Sveriges gränser för inredningsbutiker har det tufft i Sverige idag, och de är vår viktigaste återförsäljare. Vi har nu flera återförsäljare i Europa och börjat kika längre bort och har särskilt en marknad i Asien som går jättefint, så vi försöker ta oss in där. Fler äpplen i korgen.

Du har nu hunnit halvvägs in i utbildningen Business Management – hur väl möter studierna dina utmaningar som egenföretagare?

– Jag hade önskat att jag gick den här utbildningen för fem år sedan. Utbildarna är fantastiska och man känner att det här är inte bara en teoretisk skrivbordsprodukt utifrån vissa givna sanningar utan här utgår man från verkligheten – vad krävs just nu och vilka glasögon ska man ha på sig. Utbildningen är oerhört relevant på det sättet och har gett mig en djupare förståelse, och större helhetsperspektiv, för hur man bör tänka, resonera och räkna i en företagsledande position.

Helena Rölander driver Torplyktan tillsammans med sin bror Hannes Rölander

– Att förstå kopplingen mellan, ekonomi, marknadsföring, organisation och ledarskap ger ett ökat självförtroende och större trygghet att fatta adekvata beslut. Jag är oerhört tacksam för möjligheten att få lära mig och växa genom den här erfarenheten.

Kan du ge ett exempel?

– Jag skulle kunna ta måndagens lektion. Då räknade vi på olika kapitalbindningsmått och det blev en ögonöppnare att se hur mycket några få dagars generositet avseende kredittiden på kundfordringarna kostar företaget i förhållande till kalkylräntan. Att agera bank är kostsamt helt enkelt.

Som företagare har vi gjort de mest grundläggande ekvationerna - Hur mycket behöver vi sälja för att nå break-even, säkerhetsmarginal etc? Men på lektionerna så borrar vi oss ner ytterligare ett par steg – vi som producenter betalar ju för råvaror som ger en produkt som når kund efter ganska lång tid, och däremellan agerar faktiskt vi bank. Den här lektionen fick mig att se på ett annat sätt, att man behöver se på hela det ekonomiska flödet och vem som ska finansiera glappet.

Vad har mer du tagit med dig från Business Management?

– Jag har tagit med mig jättemycket och kommer fortsätta ta med mig saker under resten av mitt yrkesverksamma liv. Böckerna är redan vältummade och jag kommer säkerligen fortsätta bläddra i dem flertalet gånger framöver. Utbildningen matchar väldigt väl de problem och utmaningar som man behöver kunna agera på som affärsledare. För mig personligen har det varit väldigt intressant med ekonomin där, givet världsläget, vårt företag ser störst utmaningar - och från att ha haft en enkel skiftnyckel och rostig hammare så har jag nu fått en fullproppad “top of the line” verktygslåda att plocka ur.

Hur är utbildningen upplagd?

– Vi har fem timmar lärarledd lektionstid varje vecka och följer en pedagogisk modell som är väldigt bra. Den bygger på att vi går igenom vissa steg hemma före varje lektion. På så vis är alla väl förberedda och man får ut mer av lektionen. Efter varje lektion publiceras repetitionsfilmer och kunskapsfilmer och man kan jobba vidare med kurslitteratur och övningsuppgifter hemma på egen hand.

Och vad händer härnäst?

– Jag ser så fram emot hemuppgift 2, för där sätts alla bitar ihop och jag får möjlighet att den jag göra den på den egna på verksamheten, vilket kommer bli superkul. Då ska vi kika på nuläge, börläge, analysera utmaningar och slutligen komma med konkreta på förslag på åtgärder för att möta utmaningarna – och när väl Business Management-kursen är slut vill jag gärna fortsätta hela Business Executive Degree-programmet eftersom jag ser ett jättestort värde i alla fyra steg.

Och avslutningsvis, vad är nästa steg för Torplyktan?

– Att erövra världen ;-)

Vill du testa torplyktans dofter?

Gå in och handla på Torplyktan online - med rabattkoden IHM30 får du just nu 30 procent rabatt i kassan.

https://www.ihm.se/globalassets/.new-blocks/bs/pbm/pbm-hero-1000x430.jpg

Har du frågor om IHM:s utbildningar?

Kontakta en rådgivare direkt
https://www.ihm.se/globalassets/.new-blocks/bs/ff/ff-guide-regular-1080x800.jpg

Vill du testa IHM:s utbildningar?

Ta del av våra provlektioner