Helén blev redovisnings-konsult efter 13 år i leksaks-branschen

2016 hade utvecklingsmöjligheterna för den 32-åriga butikschefen Helén Henriksson tagit stopp. Då valde hon att säga upp sig, resa utomlands ett par månader och fundera ut en ny karriär. Två år senare var hon färdigutbildad och nyanställd redovisningskonsult. Vi kontaktade Helén för att höra mer om karriärväxlingen.

Hejsan Helén, kan du börja med att berätta lite om din bakgrund?

– Jag kommer från Landskrona, men har bott i Malmö sedan jag var 20 år ungefär. På gymnasiet började jag jobba i en leksaksbutik och där stannade jag tills 2016. Jag gick från extrasäljare, till säljare och sedan vidare till butikschef - vilket jag arbetade som i drygt 7 år.

Vad tog dig till leksaksbutiken från början?

– Jag gick Handelsprogrammet på gymnasiet och när vi skulle ut på praktik så fick vi några förslag på var man kunde söka och då hamnade jag i leksaksaffären. Sedan kom jag aldrig därifrån.

Vill du ha ett ansvarsfullt arbete som kräver noggrannhet, analytisk förmåga och goda kommunikativa färdigheter?

Utbilda dig till Ekonomi- & redovisningskonsult på IHM Yrkeshögskola

Med tanke på att du fick rollen som butikschef, ser du dig själv som en ambitiös person?

– Jo men det gör jag, jag är väldigt engagerad och går in för det jag gör med 100 procent. Jag gillar när jag får växa och utvecklas i olika roller, men efter sju år som butikschef fanns det inte så mycket plats kvar att växa på. Jag kände att arbetsuppgifterna var de samma, jag var redan i en butik som gick väldigt bra för så jag kunde inte komma mycket längre fram där heller. Till slut kände jag mig överflödig och då var det dags att söka sig vidare.

Hur kändes det att säga upp sig från en arbetsplats efter tretton år?

– Det var klart det var läskigt, men jag hade tänkt igenom det hundra gånger. Jag hade lagt en buffert för att klara mig och reste sedan utomlands i ett par månader för att fundera. Jag hade jobbat hela tiden sedan gymnasiet så det var skönt att få lite distans.

Var reste du?

– Jag reste runt i Sydostasien, jag var i Thailand, Kambodja, Malaysia och Indonesien. Det var jättekul och jag tror jag behövde det, komma ifrån lite och göra något helt annat. Jag satt mycket på nätet och läste vilka utbildningar som fanns, det kunde vara vid poolen eller stranden. Sedan kom jag hem igen precis innan det var dags att ansöka.

Vad fick dig att söka till Ekonomi- och redovisningskonsult?

– Dels för att jag alltid tyckt att ekonomi är ett roligt ämne, sedan känner jag en som jobbar som redovisningskonsult och som hade berättat att det alltid finns jobb, att det är kul, varierande och att man har stora möjligheter att växa i yrkesrollen.

Och varför föll valet på IHM Business School?

– Jag tittade faktiskt aldrig på universitet eller högskola. Jag har känt att om jag ska plugga så ska jag plugga inom Yrkeshögskola, det passade mig bättre med praktisk utbildning som inte tar hur många år som helst. Jag kollade på både IHM och andra yrkeshögskolor och att det blev IHM beror på att deras utbud var bättre. Jag tyckte också IHM hade en bra hemsida och där satt jag och läste igenom intervjuerna med både studenter och lärare.

Hur skulle du beskriva klassen du gick med?

– Någon hade bara jobbat ett år efter gymnasiet och någon var över 50, så det var en väldigt blandad grupp med många olika bakgrunder. Vi hade jättemycket att lära av varandra så det blev en supertrevlig stämning. Vi hade lite sammankomster i klassen, tentafester och så, vissa har jag god kontakt med fortfarande.

Och hur skulle du beskriva Yrkeshögskola för någon som inte riktigt känner till vad det innebär?

– Det är väldigt mycket praktiskt lärande, man sitter ofta med verkliga case i små grupper och diskuterar dem tillsammans, hur man skulle hantera situationerna rent praktiskt. Utbildningen har också ganska högt tempo så det gäller att man ställer in sig på att man behöver studera helhjärtat för det är mycket som ska läras på kort tid.

Hur upplevde du dina LIA-perioder?

– Det var hur bra som helst, jag var på konsultbyrån Pragati under både LIA-perioderna och är fortfarande kvar där. Jag hade inte hört talas om dem tidigare, men en av våra föreläsare kom från det företaget och det var så jag fick reda på namnet, sedan fanns de på plats på näringslivsträffen och då pratade jag med dem och sedan sökte jag. Hos dem fick jag direkt gå in och hjälpa olika kunder med olika bokslut, deklarationer och årsredovisningar, jag fick även sitta med under ett kundmöten och lyssna och lära mig.

Och hur skulle du beskriva ditt arbete som redovisningskonsult idag?

– Det är allt från att analysera siffror till att ta små och stora beslut för våra kunder, ska vi hyra någonting, ska vi leasa någonting, ska vi anställa en till person. Vi har ett stort ansvar mot våra kunder och då räcker det inte med att jag bara sitter och bokför, utan jag måste förstå kundens helhet för att kunna avancera mot samma mål som de har.

Hur många företag arbetar du med?

– 20, 25 kanske. De är från alla möjliga branscher, exempelvis fastighetsbransch, handelsbranschen, budfirmor, frisörer, mäklarfirmor - ja det är ganska spritt och gör jobbet väldigt varierat.

Hur ser en vanlig arbetsvecka ut för dig?

– De kan se väldigt olika ut beroende på period, men på måndag brukar jag vara på kontoret hela dagen. Då brukar jag gå igenom mailen, ibland kommer kunder och vill lämna material och då kanske man tar en kaffe med dem och kollar läget. Sedan tar jag kunderna som bara tar några få timmar per vecka och försöker även planera de interna mötena som finns på kontoret. På tisdagen brukar jag åka ut till kund och då är jag oftast där hela dagen, sedan kör man en kontorsdag till på onsdagen, sedan ut till kund på torsdagen igen och fredagen brukar också vara på kontoret. Allt beror mycket på om det är löneutbetalningsperiod eller momsperiod, då kanske man har lite mer att göra. Det gäller att strukturera sig själv och ha ett fungerande schema.

– Avslutningsvis, hur känns det nu efter sex månader med fast anställning? Blev livsförändringen rätt?

– Ja, det enda jag känner är att jag skulle gjort det tidigare, men jag är supernöjd. Det har varit jätteroligt att byta till något helt annat.