Har du ont eller gott om tid?

I en värld som hamnat i en uppmärksamhetskris, där olika tekniska plattformar hela tiden kallar på vår uppmärksamhet tror jag det är dags att ändra vårt förhållningssätt till tid.

Bodil Jönsson, som redan 1999, skrev den uppmärksammade boken ”Tio tankar om Tid” skriver ”antingen kan vi inbilla oss att vi har ont om tid eller gott om tid”. Tiden är ju vad den är.

I en värld där många tror att vi måste springa allt fortare för att hinna med (läs meningen igen!) och där vi samtidigt har testat detta med att ”effektivisera” under många år (hur tycker du det gått?) så är det dags att återgå till att vi alla har gott om tid. Massor av tid. Lika mycket tid som mormor en gång i tiden gav mig, eller för all del morsan trots att hon arbetade heltid och var ensamstående. Jag fick massor av tid. Generationen innan oss visste att om vi ger andra gott om tid så får vi själva gott om tid.

Jag arbetade i början av mitt yrkesliv i vården. Där blev det så tydligt. Gav vi några extra minuter till varje patient på kvällen, kunde vara i form av beröring, massage eller ett gott samtal, så sov vederbörande mkt bättre. Om vi som föräldrar ger mer tid när våra barn är små mindre bekymmer senare. Har du haft hund? Om vi ger valpen mkt tid i början, aldrig några bekymmer senare. Introduktion på en arbetsplats samma sak. Om en chef får en gedigen introduktion på flera veckor så sparar organisationen månader och år längre fram.

På våra arbetsplatser har vi ”effektiviserat” bort mycket som sedan skapar lidande och/eller kostnader.

Eller bara ta det ur ett mindre perspektiv. Ta vårt mejlande. Idag har en tjänsteperson ca 2,5h med sin mejl varje dag. Den var till för att hjälpa oss och i stora organisationer så stjälper den mer än hjälper. Precis som med alla våra appar. Hur många kan vi ha? Jag har 88 appar (inte ett enda spel) som hjälper mig att ”effektivisera”. Sedan när jag tittar på hur många timmar jag varit i telefonen så stannar den på 3-4h/ dagen. Har det då hjälpt mig?

Vi har aldrig varit så tillgängliga och nåbara som vi är idag. Det paradoxala i detta är också att det har aldrig varit så svårt att få tag på varandra.

Vill du få mindre mejl? Mejla mindre!
Vill du ha gott om tid? Ge av din tid!

Micke Darmell, föreläsare och författare som nu skriver boken Stoppa Tiden- från tidsoptimist till tidsalkemist.