Hoppa till innehåll
None None 02/22/2023, 09:56 2c3888c1-85eb-448b-9bfa-59f93f5e688f

Har du all tid i världen Pernilla?

Författare: IHM Business School

– Hej Pernilla Brown, vem är du?

– Hej IHM, jag är en 44-årig trebarns mor med samiskt blod i ådrorna. I dag jobbar jag som projektassistent på Projektkontoret i Landstingets regi och är dessutom ordförande i Prematurföreningen Mirakel. Det är en ideell förening som jag grundade för att kunna stödja föräldrar med för tidigt födda barn och de kan även verka som lobbygrupp för att förbättra stödet till dem som råkar ut för detta.

– Och så vidareutvecklar du dig på IHM.

– Ja, jag läser IHM Projektledning och är klar med det i januari.

– Låter som du har fullt upp! Är det din arbetsgivare som betalar för att du ska utvecklas?

– Nej, utbildningen betalar jag själv för att jag känner att jag vill ta nästa steg i min yrkeskarriär. Jag ser det som en investering i mig själv och har som mål att utvecklas och ha roligt hela vägen fram till pension.

– Låter som en bra inställning! Ser du någon skillnad på er som betalat själva kontra de som har arbetsgivare som betalar?

– Både ja och nej. I undervisningen och arbetet i projektgrupperna är det ingen skillnad. Däremot är det flera av deltagarna som tillsammans med sina resp. arbetsgivare har en plan för hur deras kunskaper ska användas, vilket gör att de redan under utbildningens gång kan omsätta sina kunskaper i praktiken. Det skulle jag naturligtvis gärna se hos min arbetsgivare också.

– Men känner du inte att du får nytta av dina kunskaper?

– Jo, absolut, jag utvecklas varje dag och särskilt i mitt arbete som ordförande så har jag direkt nytta. Även hemma har det blivit en del justeringar :-)

– Jaså? Berätta!

– Vi hade ett underbart utbildningsblock som handlade om vikten av att ställa krav, hur man gör och varför. Det blir till stor nytta för mig i mitt ordförandeskap, och min man har fått sin beskärda del :-)

– Något mer du vill lyfta fram från utbildningen?

– Ja, en av våra handledare, George, hade en personlighetstest som vi genomförde i början av utbildningen, och det var till stor nytta för mig och många andra. Även om man läste igenom resultatet med viss rodnad så kände jag att det här ger en stor möjlighet att börja förbättra en del svaga sidor, ja även de starka sidorna, såklart. Överhuvudtaget känner jag att utbildningen ger mig möjlighet att spränga mina egna gränser och testa sådant som jag kanske normalt backar för.

– Har du något exempel?

– Vi ska ha projektsimulering i två dagar nu, och man fick anmäla sig om man ville vara projektledare för någon av grupperna. Det gjorde jag. Det kändes lite nervöst för det är flera i klassen som har mer erfarenhet än vad jag har, men jag blev jätteglad när jag fick besked om att jag ska leda ett projekt.

– Grattis, det kommer gå finfint! En helt annan fråga: Hur kom du i kontakt med IHM?

– Jag har under flera år funderat på hur jag ska gå vidare och pratat mycket med mina kollegor som är projektledare. Det var flera av dem som rekommenderade IHM, så jag kollade er på nätet, även på andra aktörer, och till slut kontaktade jag er och körde på.

– Ja, det känns verkligen att du har en vilja av stål.

– Det är nog mitt samiska ursprung som gör sig påmint i form av en rejäl knippa envishet. Jag är glad för att jag tog det här beslutet. Även om det ibland känns jobbigt så ger det energi också att umgås med lärare och kurskamrater med andra bakgrunder. Vi har blivit ett skönt nätverk, som även umgås en del utanför skolan, och det går inte en dag utan härliga skratt.

– Till sist, har du någon fundering som jag ska ta med mig tillbaka till mina kollegor?

– Ja, faktiskt. Ni borde fundera på att ha något inspirationsmöte för ideella organisationer. Det är många människor som lägger mycket kraft på olika saker, och de har tyvärr inte alltid de organisatoriska verktygen för att göra detta effektivt. Och ett seminarium med min stora förebild Richard Branson vore bra också!

– Oj, det lät spännande, varför är han din förebild?

– Det känns som han verkligen har förstått värdet av att entusiasmera sin organisation, och att de tillsammans ska ha roligt för att nå sina mål. Det skulle många svenska företag må gott av.

– Då tackar jag och tar med dina önskningar till mina kollegor. Ett stort lycka till och hoppas vi ses i framtiden var du än befinner dig.

– Tack själv! Det var jätteskoj att bli intervjuad och jag funderar redan nu på Business Management, så vi ses säkert.