Från IHM till produktionsledare

När IHM skulle arrangera ett event för näringslivet i våras, valde vi att samarbeta med en byrå för att få hjälp. Under processen stötte vi på en tidigare student, Anna, som arbetade tillsammans med oss ända fram till eventets genomförande. Självklart var vi nyfikna på Annas resa efter IHM och vad hon sysslar med idag, så vi tog tillfället i akt och ställde några frågor till henne!

Du har ju studerat på IHM Anna, berätta mer om det!

Jag började mina studier på IHM 2020, vilket var mitt under en skenande pandemi. Det var en speciell tid som innebar att hela studietiden blev på distans istället för på plats i IHM:s lokaler. Jag tror min klass lyckades ses fysiskt fyra eller fem gånger i skolan under två års tid, varav två av de tillfällena var upprop och examenspresentation.

Utbildningen i stort var jag väldigt nöjd med, det var väldigt inspirerande att alla lärare var konsulter direkt från arbetslivet, det gav en bra insyn i den bredd på yrken och branscher man kunde spetsa in sig på efter utbildningen.

Utbildningen Konceptutvecklare Event- & besöksnäring är åter platsbunden och undervisningen sker på plats i klassrum.

Vad studerade du och hur kom du in på det?

Jag fick höra om IHM Business School och utbildningen Konceptutvecklare inom Event- & Besöksnäring tack vare en dåvarande kollega som pluggade samma utbildning under den perioden. Hon pratade väldigt gott om både utbildningen och skolan så där började mitt intresse växa och jag blev nyfiken på att ta reda på mer.

Med min tioåriga bakgrund inom restaurangbranschen på ett flertal stora konceptrestauranger kändes det självklart att söka mig till en utbildning som involverar både att få jobba med människor, lära mig mer om att bygga varumärken och fortsätta bidra till en fortsatt tillväxt av besöksnäringen och aktörer som verkar inom den.

Vad gör du idag?

Idag jobbar jag som produktionsledare på Differ Agency som är en varumärkes- och kommunikationsbyrå i Stockholm. Vi hjälper våra kunder med allt från strategiska varumärkesarbeten, grafiska profiler, kampanjer och aktiveringar i form av event och mycket mer, allt detta görs med ett tydligt fokus på hållbar tillväxt.

När jag började på Differ Agency för snart två år sen (efter min andra praktik på IHM) så var vi fem personer på byrån och idag har vi vuxit till ett grymt kompetent gäng på tio personer, det är extremt lärorikt och kul att få vara med på en sådan här resa!

Anna Fohlin, produktionsledare på Differ Agency
Anna Fohlin, produktionsledare på Differ Agency.

Hur kan en arbetsdag se ut för dig?

Oj vad svårt! Det jag älskar med det här jobbet är att alla dagar ser olika ut på grund av att man har flera projekt igång samtidigt. Ena dagen kan jag sitta på kontoret en heldag och jobba fram en budget för ett nytt projekt, en annan dag flänger jag runt på stan för att reka eventlokaler eller är iväg och spelar in en film till en kommande kampanj.

Berätta mer om yrket, vad får man göra?

Min roll på Differ Agency är produktionsledare men har även i vissa projekt haft projektledarrollen. Att vara produktionsledare innebär att du är den som får saker att hända, kortfattat så är du den som leder dina kollegor och kund framåt i projektet, man kan säga att man realiserar strategier och kreativa idéer till verklighet genom att ha kontakt med leverantörer, ansvara för vad som ska produceras, ha stenkoll på deadlines och såklart budgeten.

Vad gör dina studiekamrater idag?

Jag tror att det är väldigt blandat, några jobbar på byrå medan andra jobbar för kommuner, med liveupplevelser, på hotell eller andra verksamheter inom besöksnäringen. Senast för två veckor sen genomförde jag ett event där en klasskompis från IHM jobbade som projektledare för hotellet som vi hyrde lokalen av, superkul att träffas nu ute i arbetslivet och se att det gått så bra. Dessutom var uppdragsgivaren till projektet självaste IHM Business School vilket känns extra kul som gammal IHM:are!

Min andra LIA övergick i en heltidsanställning innan jag ens tagit examen!

Hur har IHM hjälpt dig i rollen du har idag?

IHM gav mig verkligen bra förutsättningar att förstå hur branschen fungerar och gav mig även möjligheten att upptäcka helt nya intresseområden, t.ex. var det genom kursen ”Hållbar utveckling” som jag verkligen insåg hur viktigt det var för mig att jobba på ett bolag som har som ambition att göra planeten lite bättre varje dag.

Utan LIA:n hade jag troligtvis inte hittat Differ Agency eftersom min andra LIA övergick i en heltidsanställning innan jag ens tagit examen! Så stort tack för det IHM Business School 😊

Varför ska man läsa Konceptutvecklare event- och besöksnäring?

För att det är en väldigt bred, kul och spännande utbildning där man speciellt nu efter pandemin verkligen har möjlighet att vara med att påverka och bygga upp besöksnäringen igen. Jag tror att behovet på marknaden är större än någonsin och även att det behövs ny kompetens som vågar utmana gamla arbetssätt.

Vill du arbeta med event och destinationsutveckling?

Om du studerar Event & Destination Developer får du lära dig att utveckla koncept och produkter för event- och besöksnäringen.

Vilka är dina bästa tips för att man ska få ut så mycket som möjligt av studierna på IHM?

Att sitta mycket tillsammans med dina klasskompisar. Även om det var pandemi när jag pluggade satt vi en del fysiskt i mindre grupper och jag tyckte det var väldigt skönt att kunna bolla sina tankar och idéer med andra.
Att vara aktiv på lektionerna. Man har verkligen en möjlighet att skapa kontakter för framtiden både med lärare och klasskompisar, lektionerna är dessutom mycket roligare om man är engagerad och aktiv i diskussionerna.

Vad vill du säga till någon som funderar på att studera på IHM?

Kör bara! Det är häftigt att se hur snabbt man kan göra förändringar i sitt liv om man bara vågar prova.

Har du några framtidsplaner eller någon yrkesroll du drömmer om att få jobba med?

Just nu trivs jag väldigt bra där jag är och lär mig så mycket nya saker av mina kollegor varje dag! Men en framtida dröm är att på något sätt jobba med varumärkesutveckling och koncept inom mina största intresseområden som är mat, dryck och livemusik. Och såklart ska det vara med hållbarhet i fokus!