Företagen hoppas på dig

IHM Business Schools YH-utbildningar är hårt sammanflätade med svenskt näringsliv. Samtliga föreläsare är yrkesverksamma i branschen de lär om och samtliga utbildningarnas ledningsgrupper består till störst del av företagsrepresentanter.

Näringslivets inblandning i IHMs pedagogik kan inte nog understrykas och det är en smart investering från deras sida, en investering för att fylla det egna företaget och hela branschen med bästa möjliga personal.

– Jag har valt att engagera mig i IHMs YH-utbildningar för att jag anser det är viktigt att vi får in nytt blod i framförallt IT-branschen som jag representerar. I ledningsgruppen på IHM så arbetar vi aktivt med att anpassa utbildningarna löpande så de ska passa behoven som vi har från näringslivet, säger Niclas Dahl, regionschef vid Caperio.

Marie-Louise Forsberg, head of retail vid Tieto håller med om YH-utbildningarnas viktiga roll i den svenska affärsvärlden.

– För mig handlar det mer om att komma ut med kompetens när man avslutat sina studier snarare än att man har en lång akademisk bakgrund. I dagens snabbt föränderliga verksamhet så behöver industrier och företag kompetens här och nu, säger hon.

Vi ringde upp studenten Louise Ragnarsson som just nu examineras från IHM Business School och frågade hur hon kommit i kontakt med företagen och hur företagen kommit i kontakt med henne.

– Hur var dina LIA (Lärande i arbete) -perioder?

– Min första LIA var jag på ett bra företag, men kanske inte på den bästa säljorganisationen, det blev mest att jag fick ringa på listor. Så inför min nästa LIA var jag väldigt tydlig med vad jag ville få ut av min LIA och den perioden blev superbra. Där fick jag även anställning och jobbade ett tag efter praktiken.

– Varför tror du att du blev erbjuden jobb?

– Jag sa redan på första mötet att mitt syfte är att jag vill stanna där jag är, jag har en långsiktig tanke med detta och de hade de också. Jag tror att ett tips kan vara att när man väl går på första intervjun, att man då berättar syftet med det hela och är väldigt ärlig och tydlig med vad man vill.

– Så du har fortsatt arbeta där LIAns slut nu?

– Jag var där, men sen fick jag faktiskt ett annat erbjudande på ett annat IT-bolag. Där är jag timanställd nu i och med examensarbetet, men från och med fjärde juni blir jag fullanställd.

– Så jobbmöjligheterna efter utbildning ser bra ut?

– Ja alla i min grupp har fått jobb där vi haft praktik egentligen.

Summa summarum: Svenska företag har studenter från IHM Business School i åtanke så nu när du väntar in ditt antagningsbesked kan du även fundera över vilka företag inom svenskt näringsliv där just du skulle vilja starta en karriär. Företagen är många, möjligheterna är många!