Ett år senare, ett år som IT-säljare!

Hur gick det sedan? Vi kan naturligtvis inte följa upp alla våra studenter och deltagare men vår ambition är att göra några nedslag under året.

Först ut är Mikaela Friberg, som blev examinerad och diplomerad Säljare IT Solutions på IHM Yrkeshögskola för snart ett år sedan. Vi lämnar över ordet till Mikaela.

Det var egentligen först under utbildningens andra praktikperiod som jag kände att jag var tvungen att testa på detta här med att sälja IT-lösningar, eftersom jag ändå gick en IT-inriktad utbildning. Dessförinnan hade jag varit fast besluten att arbeta med marknadsföring ungefär som på min första praktik på Nelly. com.

Ju längre tiden gick på min andra praktik på Make IT, ju mer förstod jag hur komplex IT-försäljning är och jag måste säga att de långa säljprocesserna och stora projekten, många gånger skrämde mig. Men jag hade en fantastiskt handledare, en kvinna utan IT-bakgrund, med ett stort driv och engagemang, som fick mig att börja fundera; om hon, visserligen med många mer års erfarenhet av sälj generellt men utan IT-bakgrund, kan, då kan väl jag också!

Idag arbetar jag på min gamla praktikplats Make IT i Borås. Jag arbetar främst med nykundsbearbetning. Fokusområde har varit att sälja Microsofts produkt Office365, främst eftersom Make IT är Microsoftpartner, och till min stora fördel, en något enklare produkt att förstå sig på som helt ny IT-säljare.

De flesta jag pratar med och berättar att jag säljer IT-lösningar blir ganska häpna och säger "men du är väl inte så teknisk”, och faktum är att det stämmer. Men vad jag lärt mig under resans gång är att som IT-säljare behöver du inte vara speciellt teknisk. Det finns ett gäng tekniker på kontoret vars uppgift är att vara tekniska. Jag behöver kunna leda ett möte, få förståelse för vad kunden verkligen behöver och se de utmaningarna kunden står inför, för att kunna möta kunden med ett förslag som löser deras utmaningar.

När jag tänker tillbaka på vilka vägar jag kunde valt att gå efter utbildningens slut, är jag mycket glad att jag ändå fastnade i just IT-branschen. Det finns så otroligt mycket att vinna, en vardag full av utmaningar, vilket kanske är det som driver mig mest, varje kund-case är ju specifikt och varje kund jag möter är olik den andre. Riktigt spännande!

Som tjej dessutom blir jag bemött på ett helt annat sätt än jag trodde, jag hade förutfattade meningar om hur jag skulle behöva överbevisa folk att jag hörde hemma som IT-säljare. Men det är helt tvärtom, bevisbördan har snarare övergått i förtjusning. De flesta jag möter är ganska imponerade över mitt arbetsval, och så snart de märker att jag vet vad jag talar om har de lagt sig och mötet blir som ett vanligt samtal. Men givetvis, ibland möter man kunder som tycker att det är lite extra kul att försöka sätta dit mig, men dessa tar jag numera med en klackspark!

För att summera mitt lilla inlägg ”ett år senare”. Jag sökte utbildningen Säljare IT Solutions främst av den enkla anledningen att IT är framtiden. Jag vill säkra min framtid och kunna ha många valmöjligheter till diverse jobb, vid det tillfället behövde det inte specifikt vara IT relaterat. Men så råkade det bli till slut, och det är jag mycket glad över.

Utbildningen ger dig en snabb skjuts in i arbetslivet och till den störst växande industrin, IT. Vem vill inte vara en del utav det tåget?

Mikaela

Läs mer om Säljare IT Solutions B2B här!