Ekerum Resort storsatsar - "vi behöver den bästa kompetensen som finns till vår region"

Vi på IHM är mycket glada över att ett så starkt varumärke som Ekerum resort valt att engagera sig i vår nya utbildningssatsning i Kalmar, Konceptutvecklare Event & Besöksnäring. Vi kontaktade företagets CEO, Magnus Lagerlöf, för att titta närmare på vilken kompetens som är viktigast för regionens fortsatta expansion som besöksmål.

Ekerum resort på Öland är en riktig framgångssaga för besöksnäringen i Kalmar län och har vid sidan om att bygga upp Sveriges mest hyllade golfhotell (Vinnare av Sveriges bästa golfhotell 2014-2022) också lyckats profilera sig som en av regionens bredaste aktivitetsdestinationer.

– Historiskt sett har vi under 20 års tid varit Skandinaviens mest besökta golfanläggning. Så har det hållit på sedan 1990 och de senaste 10, 15 åren har vi adderat ännu mer. Nu kommer fotbollslandslag från hela Europa på träningsläger hit, vi har padelbanor sedan 10 år tillbaka, vi har mountainbiking, vi har vandring, säger Magnus Lagerlöf.

Magnus Lagerlöv, CEO för Ekerum resort

Hur kommer det sig att ni lyckats så väl med er konceptutveckling?

– Vi var tidiga på pucken med det aktiva livet, att få folk i rörelse. Sedan har det varit avgörande att skapa en åretruntverksamhet, att kunna visa att Öland är så mycket mer än bara sommar, sol och strand. Vi har kunnat visa att vår ö även är vacker vintertid och det har varit en framgångsfaktor.

Ekerum Resort är ett av många starka varumärken som nu är med och stöttar IHM:s nya utbildningssatsning Konceptutvecklare Event & Besöksnäring som drar i gång i höst i Kalmar – och Magnus ser fram emot att kunna ta emot LIA-praktikanter från utbildningen.

Den här utbildningen lär dig att omsätta idéer och koncept till nya affärsmöjligheter inom Event & besöksnäringen, vilket bland annat rör fält som turism, musikkonserter och festivaler. Söker du en karriär i en föränderlig och spännande bransch så kommer dessa studier öppna många dörrar.

Plats: Kalmar (eller på distans från Vimmerby)

Omfattning: 80 veckor, inklusive 25 veckor LIA

YH-poäng: 400

Kostnad: Avgiftsfri och CSN-berättigad

Läs mer om utbildningen här

– Kalmar och Öland ska vara en plats där man kan utvecklas och driva företag – och en av våra största branscher är besöksnäringen och där behöver vi ligga i framkant. Även om det är fler som besöker Öland än Gotland så är vi på Öland inte nödvändigtvis mer kreativa. Vi behöver nya tankar, vi behöver den bästa kompetensen som finns till vår region. Därför är det viktigt för att engagera oss i den här utbildningen.

Vilken typ av kompetens behöver Ekerum från utbildningen Konceptutvecklare Event & Besöksnäring?

– Det kan exempelvis handla om finansieringsfrågor – kan man dra lärdom av goda exempel? Sedan handlar det om Hållbarhet, hur kan man utveckla nya koncept på hållbara sätt.

Catrin Stighammar, verksamhetschef vid Kalmarsalen

"Det behövs ny kompetens helt enkelt. Besöksnäringen rullar inte bara av sig själv, utan den behöver nya talanger och spetskompetens för att möta förändringarna."


Ny kompetens kommer tveklöst behövas då Ekerum Resort är redo att satsa stort. Till exempel är alla papper godkända för att bygga ännu en hotellbyggnad som kommer ha lönekostnader lika stora som hela dagens omsättning vilket innebär ett enormt behov av utbildad personal. Magnus Lagerlöf berättar att en annan stor aktör i regionen också har godkända byggplaner för ett nytt hotell. Totalt rör det sig om runt 400 nya sängplatser i Kalmar-regionen.

– I vårt fall ska det nya hotellet snurra 200 miljoner kronor och lämna goda resultat på sista raden och det snyter man inte ur näsan. Det handlar om produktutveckling, konceptutveckling och att rätt person är på rätt plats. Vi kommer behöva experter på kundbemötande, på beläggningsstatistik, duktiga ledare och så vidare. För att lyckas lyfta besöksnäringen i regionen kommer vi behöva skapa fantastiska karriärmöjligheter, både via utbildning och nytänkande företag, säger Magnus Lagerlöf.

I vackert öländskt landskap med havets glittrande skiftningar som kuliss, arton minuter från Kalmar, ligger Ekerum Resort Öland. Ekerum är en plats för alla, med en mängd aktiviteter och ett stort serviceutbud. Framtidens Ekerum spinner vidare på denna idé, med bostäder, nytt hotell, annan kommersiell verksamhet och ett stort samhällsåtagande.

Läs mer om Ekerum resort på deras webbplats

Läs mer om Ekerums storslagna hotellplaner