Hoppa till innehåll
hero1

Så fungerar distansutbildning i praktiken

Utbudet på distansutbildningar är på snabb frammarsch, men vad innebär egentligen undervisning på distans? Hur går det till i praktiken? Vilka utmaningar och möjligheter finns det inne IHM:s virtuella klassrum?

Dagens teknik möjliggör direktkommunikation med ljud och bild mellan en lärare och en hel klass, det vill säga undervisning på distans. Det enda utbildningsdeltagaren behöver är:

  • Internetanslutning
  • En dator med mikrofon och kamera

Så här går det till i praktiken:

DM livesändning 2.jpg

Man kopplar enkelt in sig i det "virtuella" klassrummet via en länkadress som skickas ut från läraren till alla anmälda deltagare. När tiden är inne för lektion ska alla kursdeltagaree tagit plats i klassrummet, alltså framför sina skärmar. Läraren är samtidigt själv på fysisk plats i undervisningslokalen och livesänder med ljud och bild därifrån. För att förbättra videokvalitén används speciell ljus- och kamerautrusning.

DM livesändning.jpg

Ifrån det virtuella klassrummet pågår sedan föreläsningar på ungefär samma sätt som i verkligheten. En bonus är att läraren smidigt kan dela material och slides framför kursdeltagarna för att underlätta förståelsen. Läraren syns då i en mindre filmruta vid sidan om det delade materialet.

Åskådare rätt format.jpg

I IHM:s distansutbildningar är grupparbeten en viktig del och då delar man in klassen i mindre grupper som gemensamt löser en uppgift i sina egna videokanaler, så kallade virtuella grupprum. Även dessa rum nås via utskickade länkadresser.

IHM på distans

IHM Business School har länge utbildat på distans inom specifika områden, men i och med Corona-pandemin och myndigheternas rekommendationer att undvika fysiska mötet så har majoriteten av IHM:s utbildningar nu ställts om till distans.

– Oavsett rådande situation så är IHM:s distanssatsning en nödvändig förflyttning, förståelse för digitala lösningar som exempelvis distansmöten kommer bli ett krav för alla företag så småningom, säger Josefine Axell, Business Manager vid IHM Business School.

Hur har omställningen lyckats?

– Deltagarna tycker det fungerar mycket bra och de säger att våra konsulter gör det hela så smidigt, det är enkelt att koppla upp sig och sätta sig in i videodelningstjänsterna.


Framtidens affärsutveckling har aldrig varit närmare


Sophie Fornander, grundare av Ekoladies, har precis avslutat IHM-utbildningen Digital Marketing via distans och säger så om upplägget:

– Jag blev så positivt överraskad då tekniken funkade toppen och det kändes precis som i klassrummet på IHM.

En specifik skillnad mellan en föreläsning på distans och en traditionell föreläsning är att frågorna till läraren via distans skrivs ner i en chatt. De här beror på att det det finns utmaningar med ställa frågor rätt ut i mikrofonen när större grupper samlas i "det virtuella rummet". Detta upplevde dock inte Sophie Fornander som ett problem.

– Det var lätt och ställa frågor genom att prata eller skriva i chatten. Ofta vågade man fråga mer än i vanliga fall för att när man skrev i chatten kändes det inte som man störde läraren och han kunde svara när det passade in i hans flow.

Har du fler frågor om distansutbildning? Kontakta våra rådgivare

Kontaktuppgifter till Carolina Elmqvist

Roll: Utbildningsrådgivare Stockholm

Telefon: 031-335 20 05

Kontaktuppgifter till Alexsandra Hedström

Roll: Utbildningsrådgivare Stockholm/Region Öst

Telefon: 08- 657 00 06

Kontaktuppgifter till Juan Garay

Roll: Utbildningsrådgivare Stockholm

Telefon: 08-657 10 26

Kontaktuppgifter till Jenny Widén Nilsson

Roll: Utbildningsrådgivare Göteborg

Telefon: 031-335 20 04

Kontaktuppgifter till Sarah Johansson

Roll: Utbildningsrådgivare Göteborg

Telefon: 031 - 335 20 09

Kontaktuppgifter till Annelie Nordström

Roll: Utbildningsrådgivare Göteborg

Telefon: 031-335 20 50

Kontaktuppgifter till Elisabet Ek

Roll: Utbildningsrådgivare

Telefon: 040-601 23 08

Kontaktuppgifter till Pernilla Biström

Roll: Utbildningsrådgivare Malmö

Telefon: 040-601 23 07

Kontaktuppgifter till Lisa Widén

Roll: Rådgivare

Telefon: 031 3352012