Hoppa till innehåll
hero1

Så fungerar distansutbildning vid IHM Business School

Distansutbildningar revolutionerar nu utbildningsbranschen med helt nya former för kompetensutveckling, vilket skapar nya helt möjligheter för dig och din affär. Men vad innebär undervisning på distans rent konkret? Vilka utmaningar och möjligheter finns det inne i IHM:s virtuella klassrum?

Dagens teknik möjliggör direktkommunikation med ljud och bild mellan en lärare och en hel klass, det vill säga undervisning på distans. Det enda utbildningsdeltagaren behöver är:

  • Internetanslutning
  • En dator med mikrofon och kamera

Så här går det till i praktiken:

DM livesändning 2.jpg

Man kopplar enkelt in sig i det "virtuella" klassrummet via en länkadress som skickas ut från läraren till alla anmälda deltagare. När tiden är inne för lektion ska alla kursdeltagaree tagit plats i klassrummet, alltså framför sina skärmar. Läraren är samtidigt själv på fysisk plats i undervisningslokalen och livesänder med ljud och bild därifrån. För att förbättra videokvalitén används speciell ljus- och kamerautrusning.

DM livesändning.jpg

Ifrån det virtuella klassrummet pågår sedan föreläsningar på ungefär samma sätt som i verkligheten. En bonus är att läraren smidigt kan dela material och slides framför kursdeltagarna för att underlätta förståelsen. Läraren syns då i en mindre filmruta vid sidan om det delade materialet.

Åskådare rätt format.jpg

I IHM:s distansutbildningar är grupparbeten en mycket viktig del och arrangeras vanligtvis genom att mindre grupper gemensamt löser en uppgift i sina egna videokanaler, så kallade virtuella grupprum. Även dessa rum skapas av läraren och det är oftast läraren som själv administrerar så att varje deltagare hamnar i rätt rum - det vill säga, deltagaren behöver inte själv aktivt byta rum.

Lena Dahlbom berättar om upplägget för en digitalt baserad utbildning.

IHM på distans

– Oavsett rådande situation så är IHM:s distanssatsning en nödvändig förflyttning, förståelse för digitala lösningar som exempelvis distansmöten kommer bli ett krav för alla företag så småningom, säger Josefine Axell, Business Manager vid IHM Business School.

Hur har omställningen lyckats?

– Deltagarna tycker det fungerar mycket bra och de säger att våra konsulter gör det hela så smidigt, det är enkelt att koppla upp sig och sätta sig in i videodelningstjänsterna.


Framtidens affärsutveckling har aldrig varit närmare


Sophie Fornander, grundare av Ekoladies, har precis avslutat IHM-utbildningen Digital Marketing via distans och säger så om upplägget:

– Jag blev så positivt överraskad då tekniken funkade toppen och det kändes precis som i klassrummet på IHM.

En specifik skillnad mellan en föreläsning på distans och en traditionell föreläsning är att frågorna till läraren via distans skrivs ner i en chatt. De här beror på att det det finns utmaningar med ställa frågor rätt ut i mikrofonen när större grupper samlas i "det virtuella rummet". Detta upplevde dock inte Sophie Fornander som ett problem.

– Det var lätt och ställa frågor genom att prata eller skriva i chatten. Ofta vågade man fråga mer än i vanliga fall för att när man skrev i chatten kändes det inte som man störde läraren och han kunde svara när det passade in i hans flow.

Är du intresserad av att läsa Business Management på distans?

Har du fler frågor om våra distansutbildningar? Kontakta våra rådgivare

Kontaktuppgifter till Carolina Elmqvist

Roll: Utbildningsrådgivare

Telefon: 031-335 20 05

Kontaktuppgifter till Alexsandra Hedström

Roll: Utbildningsrådgivare

Telefon: 08- 657 00 06

Kontaktuppgifter till Jenny Widén Nilsson

Roll: Affärsutvecklare, Göteborg

Telefon: 031-335 20 04

Kontaktuppgifter till Elisabet Ek

Roll: Utbildningsrådgivare

Telefon: 040-601 23 08