Digital summering av 2015

2015 är nu förbi och ett nytt digitalt år ligger framför oss. Vill med detta extra inlägg summera de viktigaste digitala händelserna under 2015.

3 digitala ting om 2015:

1. Internet sprider sig till stora delar av världen

2015 var ett viktigt teknologiskt år. Jag skulle säga att internets framfart över värden och inte minst i Asien är det som betytt mest för i särklass flest. Under 2015 fick halva Kinas befolkning internet och en femtedel av Indiens befolkning. Det innebär att Indien har fler internet användare än USA och att Kina har dubbelt så många! Både Kina och Indien är länder som genom sin egen digitalisering kommer att ta den digitala teknologin till en ny nivå. De är smarta, hungriga och är beredda att arbeta hårt för att sätta sina länder på den digitala kartan. Vem vet, kanske kommer gemene man inom en snar framtid prata om Bangalore och Zhongguancun istället för Silicon Valley?

2. Drönarna och VR tar plats

I takt med att produktionen av drönare har effektiviserats och priset pressats har gemene man skaffat sig denna ”leksak”. Drönare är dock mycket mer än så, och det finns nog ingen gräns för vad man kan använda drönaren till. När vi var i Dubai i början av året så prövade man t. ex. med drönare som badvakter, än så länge fanns det dock en begränsning till 100 kg. I framtiden kommer de att klara mycket mer och kunna färdas längre. Jag tror att drönare kommer att peaka under 2016. Jag ser framför mig paketleveranser för vanlig post och varför inte mat och dryck? De kommer att användas för att motverka kriminalitet och trafikolyckor. Inte minst kommer drönaren ge enorma möjligheter för utvecklingsländer med undermålig infrastruktur. Bäst av allt är att drönaren är bra för miljön! Under 2015 såg vi även VR-teknologi få genomslag på allvar. VR-tekniken öppnar för helt nya möjligheter för företag internt i arbetsprocesser men även externt i kundrelationer. Ett intressant exempel på detta är hur Volvo kommer att arbeta med VR-teknologin.

3. Mobilitet föder ny teknologi

2015 var ett avgörande år för den digitala valutan Bitcoin. Inte minst tycker jag att teknologin bakom, Blockchain, är intressant, då jag tror att vi framåt kommer att se mycket kring id-handlingar digitaliseras och där ger Blockchain intressanta möjligheter. För oss i väst är id-handling, pass och ett bankkonto banala grejer, men för miljardtals människor världen är det ingen självklarhet. Vi såg även mobilitet ta enorma steg under 2015. Smartphones är nu egentligen supersnabba datorer i miniformat. Plötsligt så känns artificiell intelligens (AI) inte så lång borta, och jag tror att vi kommer se mycket mer av detta. Området där det är mest intressant är självklart allt kring hälsa. Applikationer som via data och sensorer kan känna av vårt hälsotillstånd och ge oss diagnoser. Ett exempel är Apples applikation Hälsa, som redan i dag mäter en rad aktiviteter, och mycket mer kommer att förstås att ske. Utveckling som får oss människor att leva hälsosammare och längre liv!

Detta var en kort summering av 2015. Återkommer redan nästa vecka med ytterligare ett extra inlägg, då vi kikar på vad som är avgörande för att nå digital världsklass under 2016.

Vänligen, Arash