Det manliga geniet

Det manliga geniet är en figur som har höjts till skyarna så länge jag kan minnas. Men är han så genial som det påstås?

Vilken slags manlighet representerar han egentligen? När uppropen om sexuella trakasserier i arbetslivet duggar tätt är det hög tid att sätta det manliga geniet under lupp.

Det manliga geniet är en narcissist

En sunt fungerande man har en sund syn på sig själv, sina medmänniskor och på omvärlden. Det manliga geniet däremot är en man som kännetecknas av en sjuklig självupptagenhet och ett grandiost ego, kort sagt en narcissist.

Narcissister har en personlighetsstörning där väsentliga spärrar och gränser saknas. Det manliga geniet är således präglad av en gränslös kärlek till sig själv och sina behov. Han behöver därför inte ta hänsyn till någon annan, för att få vad han anser sig ha rätt till.

Det manliga geniet måste ständigt synas och höras

Lika självklart är det för det manliga geniet att ständigt synas och höras. Han kräver stor publik och en hängiven beundrarskara varhelst han sätter sin fot, som okritiskt dyrkar honom och stärker hans ego. Hans bekräftelsebehov är nämligen omättligt.

Det manliga geniet slår alltså ständigt på stora trumman för att basunera ut sina idéer. Hans kreativa sida är lika måttlös som hans ego. Helst vill han hänge sig åt storslagna projekt med rymlig budget som ingen någonsin sett dess make till i hela mänsklighetens historia.

Det manliga geniet är karismatisk och övertygande

Tack vare sin oblyga framtoning vinner det manliga geniet snart gehör för sina färgstarka åsikter och uttalanden. Hos honom syns inte ett spår av rampfeber. Hans övertalningsförmåga går inte heller av för hackor. Sponsorer och investerare låter sig imponeras och strör gladeligen pengar över honom.

Det manliga geniets beundrarskara växer också fort och tävlar om att vinna hans gunst; de vill sola sig i hans glans och lyda hans befallningar. De ser inte hur ihåliga hans idéer är. De ser inte heller hur illa underbyggda hans kalkyler är. De ser bara vad de vill se. De är både blinda och döva.

Det manliga geniet är en sorglös äventyrare

Det manliga geniet är en sorglös äventyrare som springer runt med spenderbyxorna på för jämnan. Han är en livsnjutare av stora mått. Han strör pengar omkring sig men smiter titt som tätt från notan och förväntar sig att andra ska betala utan att blinka.

Det manliga geniet har också stor aptit på kvinnor. Unga och fasta ska de vara oavsett det manliga geniets egen ålder. Om föremålen för hans uppvaktning inte faller för hans charm brakar dock hans uppblåsta värld samman. Han blir hotfull och aggressiv.

Det manliga geniet är fylld av storhetsvansinne

Det manliga geniets begåvning är bara ett pråligt skal fyllt av storhetsvansinne. Han tål inte att synas i sömmarna. Det manliga geniet är som kejsaren i H C Andersens saga Kejsarens nya kläder. Han har ingenting på sig.

Frågan är bara hur många talangfulla män och kvinnor som ställts i skuggan under hans framfart i arbetslivet? Hur många lysande idéer har slocknat på vägen? Hur mycket pengar och resurser har kastats bort? Hur länge till ska detta korkade slöseri få fortsätta?

Christina Davisson

Christina Davisson är språkvetare och har undervisat i bl a retorik på Stockholms universitet. 15 års analys av presentationsmaterial har lett till specialintresset hur retorik kan användas för att manipulera budskap i syfte att ljuga och dölja fakta.