Det är en helt ny värld för mig, och det känns helt rätt!

IT-branschen skriker efter kvalificerade säljare med kompetens att ta helhetsansvar för affären och förmåga att skapa långsiktiga och lönsamma kundrelationer.

En av de som har insett fördelarna med att satsa på en utbildning med spetskompetens inom IT är Aleksandra Jokovic som läser första året på IHMs YH-utbildning Säljare IT Solutions B2B. Här ger hon sin bild av utbildningen och framtiden.

Varför valde du en YH-utbildning på just IHM?

Jag hade hört väldigt bra om skolan och tyckte kurserna verkade intressanta. Det kändes som att IHM kunde ge mig både bra grundkunskap och spetskompetens. Jag gillade även tanken med att ha lärare direkt från näringslivet som delar med sig av sina erfarenheter.

Varför valde du utbildningen Säljare IT Solutions B2B?

Den var en vän som tyckte att jag skulle söka utbildningen. Jag hade inte tidigare varit i kontakt med IT-branschen så jag visste inte riktigt vad det innebar. Men efter att ha läst en del tyckte jag att inriktningen kändes rätt och det kändes som en spännande bransch att lära sig mera om.

Vad tycker du om utbildningen så här långt?

Hittills har utbildningen gett mig ett helhetsperspektiv på försäljning inom IT och allt vad det innebär. Kurserna vi har läst känns relevanta och jag har definitivt fått ny kunskap som jag känner att jag kommer ha stor användning av framöver.

Hur är det att vara ute på praktik (LiA)?

Min första LiA gjorde jag på Ascoms säljavdelning. Då IT-branschen är en helt ny värld för mig var det mycket att ta in från början. Jag fick följa med på både interna och externa möten för att se hur säljarnas vardag ser ut. Även om det tog mig några veckor att få ett grepp om deras tjänster så kände jag direkt hur mycket jag redan hade fått med mig efter bara några månader på IHM. Nu efter praktiken har jag ännu bättre koll på vad det innebär att vara IT-säljare och det känns som att jag valt helt rätt utbildning.

Vad är det bästa med att vara YH-student på IHM?

Det känns som en seriös utbildning och det vi lär oss känns relevant och hämtat direkt ur verkligheten. Lärarna känns engagerade och det är en väldigt trevlig miljö att vistas i.

Vad är målet med utbildningen?

Hur ser framtiden ut efter IHM? Målet med utbildningen är att få ett helhetsgrepp om hur branschen fungerar och få kunskap så att jag känner mig säker i min roll när jag ska ut på arbetsmarknaden. Jag siktar på ett jobb som IT-säljare då det känns som en spännande bransch i ständig utveckling med många möjligheter.

Skulle du rekommendera andra att läsa Säljare IT Solutions B2B?

Jag skulle absolut rekommendera andra att söka till Säljare IT Solutions. Kurserna man läser känns relevanta inför framtidens jobb och man får en bra förståelse för hur branschen fungerar. Att ha engagerade lärare som gärna delar med sig av sina erfarenheter ger ett större perspektiv och man får en bra känsla av vad man kan förvänta sig av säljyrket. Man ska inte bli rädd av titeln IT-säljare, det innebär inte att man ska vara en expert på IT-branschen med allt vad det innebär. Som IT-säljare är det du som skapar trovärdighet och relationer med kunden genom att vara lyhörd för behoven och tydligt belysa de värden och den effekt lösningen skapar.

Tack Aleksandra & lycka till med både utbildning och jobb!

Läs mer om YH-utbildningen Säljare IT Solutions här!