”Bland det svåraste jag gjort men jag har aldrig ångrat mig!”

Jessica Lindell Vikarby, idag 33 år, behöver förmodligen inte någon närmare presentation för de som följt alpint de senaste åren.

Från guld i slalom i europeiska ungdoms-OS 2001 via en otäck krasch 2003 till VM-brons i storslalom 2015 i Beaver Creek har hon ständigt gjort sig påmind i en sport där de flesta riskerar att hamna i skuggan av Stenmark, Anja och Pillan. Sommaren 2015 valde hon att hoppa av för att ha ett, enligt henne, vanligt liv. Hur vanligt är det? Vad gör hon idag? Vad har hon tagit med sig från sin tid som elitåkare? Varför blev det Business Management på IHM? Är några av de frågor jag måste ta upp med henne.

– Hej Jessica, kul att vi fick till det här till slut. Hur har det gått med ditt vanliga liv?

– Hej, bara bra! Det rullar på med jobb och snart ska jag bli mamma också, känns fantastiskt.

– Stort grattis! Och vad jobbar du med?

– Tack! Jag jobbar som Brand Engagement Manager på ICA. ICA jobbar mycket med att vara en positiv kraft i samhället och i min roll så jobbar jag mest med mest med Glada Hudik-teatern, Parasporten samt Childhood. Sedan är jag även delaktig i arbetet med ICA-klassikern där vi skapat en app för att stimulera våra kunder till ett hälsosammare liv. Upplägget påminner om ”En Svensk Klassiker” (Att under ett år genomföra Vansbrosimningen, Lidingöloppet, Vasaloppet och Vätternrundan). Men här gör du på dina egna villkor, och du har flera veckor på dig för varje moment: 30 kilometer löpning, 90 kilometer skidåkning, 300 kilometer cykling och 3 kilometer simning.

Childhood, Glada Hudik och Parasporten är alla tre organisationer som berör och gör gott, mitt arbete är att i dialog med dem skapa aktiviteter på ICA som stödjer och uppmärksammar deras arbete.

Ett varierat och spännande jobb som jag trivs väldigt bra med!

– Och så är du expertkommentator på TV också!

– Ja, det har blivit en del av det också, känns skönt att sitta på den sidan :-)

– Blir du inte sugen på att vara en i gänget igen och slåss om medaljerna?

– Nej faktiskt inte, att ta beslutet att sluta var bland det svåraste jag gjort men jag har aldrig ångrat det. Jag hade problem med min rygg och kände att jag haft två grymma säsonger bakom mig så det blev en bra tajming att sluta där och då. Dessutom är det väldigt kul att följa tjejerna och se nya talanger växa fram.

– Efter så många år i eliten, med allt vad det innebär i att försaka på andra plan, och ständigt kämpa mot nya mål och hitta motivation. Vad tar man med sig in i sitt nya liv?

– Jag tror att jag har mycket nytta av min karriär, på många plan, men om jag ska nämna några saker så är det konsten att kunna fokusera, att jobba målmedvetet, att se möjligheter och hantera motgångar.

– Ett tag efter du lagt den karriären på hyllan så valde du, våren 2016, att gå utbildningen IHM Business Management, hur kom det sig?

– Jag kände att jag behövde mer kunskap på många punkter för att göra ett bättre jobb. Jag hade inte mer än skidgymnasiet med mig i ryggsäcken. Jag kollade runt en del för att få inspiration och pratade med lite olika människor som jag har förtroende för kring olika utbildningar. Att det blev IHM beror dels på rekommendationer och att jag gillade sättet hur IHM bygger sina utbildningar med mycket praktiska moment, lärare från näringslivet och att jag fick med mig verktyg och modeller som jag kunde använda direkt i mitt yrkesliv.

– Och motsvarade utbildningen dina förväntningar?

– Absolut, utbildningen gav mig väldigt mycket måste jag säga.

– Då tackar jag för denna lilla rapport från ditt ”vanliga” liv och lycka till med allt :-)

– Tack själv och tack IHM!

Läs mer om hur IHM Business Management kan hjälpa dig vidare i karriären!