Automatisera, hur funkar det bakom kulisserna?

Digitala lösningar är vardag för majoriteten idag. Vi köper digitalt, vi sköter våra ärenden, såsom läkarbesök och matinköp digitalt, vi ser filmer och lyssnar till musik digitalt…

Men, en sak man faktiskt inte pratar så ofta om är vad som händer bakom själva användandet. Du köper tex kläder via digitala tjänster, men hur fungerar det bakom kulisserna? Jag menar, hur kommer de där snygga brallorna från lagret till dig?

I vissa fall sker det med manuellt arbete, dvs mänsklig arbetskraft. Men allt oftare är hela processen automatiserad. Din order skickas in till företaget, automatiskt startas en plockenhet som hämtar just din vara på det automatiserade lagret, transporterar den till förpackning, förpackning stängs, transportssedel skapas och förpackningen placeras i system för färdiga paket, vilka hämtas av transportör och transporteras till dig. Du får ett sms när det är framme på utlämningsstället. Smidigt. Men, har du någonsin tänkt på utrustningen som hanterar processen? Jag menar, höglagret, robotarna, de olika förpackningsmaskinerna, människorna bakom? Eller den som skapat appen du använder?

I mitt jobb hanterar vi ofta de delarna långt innan själva användandet, dvs efter att digitala tjänster använts men innan de kommer till konsument. En hel del saker går oss helt obemärkt förbi, såsom att skapa digitala lösningar för tjänster. Ta t ex Skatteverket och möjligheten att deklarera digitalt. Eller besöka läkare via mobilen. Men, när en digital tjänst erbjuder en fysisk produkt, är det möjligt att vi, eller andra automationsbolag, på något sätt varit inblandade. Återigen, ta byxorna som exempel. Det är någon, eller ja sannolikt några, som faktiskt tagit fram lagerstativet, programmerat plockrobotarna, ritat och tillverkat förpackningsenheten… Är inte det coolt?

Men, om allt som kan digitaliseras kommer digitaliseras, vart börjar man med automation? Vad är det egentligen? Vad kan automatiseras? Hur kan man tänka?

Jag skall genom en liten mini-serie tillsammans med min pappa försöka förklara hur vi arbetar och tänker när det kommer till automation, vad det är och vad som kan automatiseras.

Välkommen in i vår värld!