”Att komma ut på en arbetsplats och kunna knyta kontakter var avgörande för mig”

Tillsammans med en kompis startade Christofer Brandin ett UF-företag under gymnasietiden.

Bolaget utvecklades med framgång under några år innan han så småningom beslöt sig för att återvända till skolbänken. Efter att ha varit inne och vänt på såväl Handels som Chalmers i Göteborg, föll valet slutligen på IHM och YH-utbildningen Säljare IT Solutions B2B.

Mitt i centrala Göteborg ligger den digitala produktionsbyrån Provide-IT, där Christofer just nu gör sin första LiA-period. Vi slår oss ner i hans rum och börjar några år bakåt i tiden. Tillbaka på gymnasiet då han och en vän startade sitt UF-företag. Affärsidén gick till en början ut på att göra hembesök och hjälpa personer med tekniska prylar som krånglade.

– Det gick bra för oss och vi vann till och med en del priser. När vi insåg att vi kunde tjäna pengar på detta så startade vi ett handelsbolag.

Det här var under killarnas sista gymnasieår. Bolaget fortsatte att utvecklas mot att arbeta med företagskunder och man fick avtal med några elektronikkedjor. Tanken från början var att företaget endast skulle pågå som kortare projekt innan vidare studier, och Christofers kollega valde efter en tid att göra just så. Christofer fortsatte därefter själv att driva företaget, som totalt var verksamt under 5 år, innan han bestämde sig för att börja läsa på Handelshögskolan i Göteborg. Han hoppade dock av redan efter en termin.

– Jag var kanske var en smula lillgammal som barn. Men jag har alltid haft en förkärlek för ekonomi och visste redan som tioåring att jag vill läsa på Handels. Väl där märkte jag att Handels inte var rätt för mig. Det vänder sig inte lika tydligt till personer som vill arbeta med sälj och med operativa roller. Kanske mer till dem som vill arbeta inom finansvärlden och den erfarenheten hade jag redan genom att ha drivit företag, kände jag.

Istället sökte han in till Chalmers, som han tyckte kunde erbjuda ett mellanting mellan ekonomi och teknik. Men inte heller Chalmers kändes helt rätt för Christofer.

– Nä, efter ett tag blev jag otålig. Jag ville inte vänta 6 år på att gå klart en utbildning utan istället hitta en arbetsplats där jag kunde få visa vad jag går för.

Men det kan vara svårt ute på arbetsmarknaden om man saknar utbildning på pappret. Så Christofer började återigen undersöka olika utbildningsalternativ.

– När jag hittade yh-utbildningen Säljare IT Solutions B2B kändes det som en perfekt kombo eftersom mitt mål är att jobba i en säljroll inom it. Avgörande för mig var att det ingår praktikperioder i utbildningen, då det ger en möjlighet att få komma ut på en arbetsplats och knyta kontakter.

Han är inne på sin andra termin i utbildningen, hur känns den så här långt?

– Det känns bra och motsvarar mina förväntningar. Innehållet i kurserna är bra, fördelen är att kursupplägget spänner brett över sälj och marknadsföring inom it. Jag vill särskilt ge en eloge till IHM att man har lagt avsnittet ”bransch och produktkunskap” tidigt i utbildningen. För egen del känner jag mig hemma inom detta men det är bra att alla får en grundkunskap i området innan man ska ut på praktik.

Nu är alltså Christofer ute på sin första praktikperiod, eller LiA1 som den kallas för yh-studerande.

Hur gick tankarna när han sökte sin LiA-plats?

– Först måste jag säga att jag är glatt överraskad över hur attraktiva vi är på arbetsmarknaden! Det märks att IHM har ett gott rykte. När jag letade praktikföretag satte jag upp ett mål, där kriterierna var att hitta ett IT-bolag där jag kunde få jobba i en säljroll. Det skulle vara ett mindre bolag, gärna med huvudkontor i Göteborg, med max 50 anställda. Där jag skulle kunna få möjlighet att göra skillnad och lämna ett avtryck.

– Jag fick ett tips om Provide-IT. Ett mindre men växande bolag. Nyligen börsnoterade på marknaden och med huvudkontor i Göteborg.

Provide-IT vill själva kalla sig mer en digital produktionsbyrå än traditionell webbyrå. De arbetar oftast som teknisk underleverantör till reklam eller kommunikationsbyråer, och mer sällan direkt mot slutkund. Och som det verkar kan Christofer ha ett jobberbjudande inom räckhåll?

– Jo, det finns möjligheter för mig att kunna få jobba parallellt med utbildningen och sedan får vi se. Det är ett spännande bolag med ambition att växa, så utsikterna ser goda ut till fortsatt anställning.

Slutligen vill Christofer dela med sig av tips till andra som är på väg att söka LiA:

– En bidragande faktor varför jag valde Provide it som praktikplats var att jag skulle få VD som handledare samt att jag skulle ha nära kontakt med en utvald säljare. Jag tror det är väldigt viktigt att utvärdera vem på praktikföretaget man får som handledare. Jag har haft klasskamrater som tappat sin praktikplats under praktikens gång på grund av att deras handledare bytt arbetsplats. Det är också viktigt att värdera om handledaren verkligen kommer hinna lägga tid på dig som praktikant.

– En annan sak som jag var noggrann med innan jag tackade ja till platsen var ett skissa upp praktiktiden och vad som förväntas av mig som praktikant och vad jag kan förvänta mig av arbetsplatsen. Vd:n och jag gjorde en konkret plan för praktiktiden innan början. Vad jag behövde lära mig innan jag kunde ha kundkontakt osv. Det gör det tydligt för båda parter vad som förväntas av varandra och jag tror att alla parter får ut mer av praktiken då.

Fakta om Säljare IT Solutions B2BYH-utbildning på heltid i två år inklusive praktik (LiA).Nu kan du ansöka till höstens start i Göteborg och Malmö.

Läs mer om Säljare IT Solutions här