Är det fint att vara arbetslös?

Förra veckan var jag på ett event som Arbetsförmedlingen anordnande tillsammans med Swedbank i Mölnlycke.

Jättebra initiativ! Vi företagare fick komma och presentera vad vi och våra företag gör, samt vad vi idag söker för kompetens och kan erbjuda för jobb.

Vi fick träffa totalt 25 ungdomar i åldern 19-25 som var arbetslösa. Arbetssökande är väl det kanske mer rätta ordet. Vi satt vid varsitt bord, med diverse broschyrer och information om respektive företag. Alla arbetssökande fick gå runt och bli intervjuade av oss, och vi av dem. Väldigt kul och intressant. Men, nu kommer menet, dessa stackars ungdomar.

Många ungdomar har enligt min åsikt inte på arbetsförmedlingen att göra. De kommer på egen maskin ordna jobb, framtid och karriär. Men, de andra. Ja, vad ska jag säga. Fel världsbild, självuppfattning och framtidsinstinkt. Alla hade ett komplett betyg ifrån gymnasiet. Men, där återkommer menet.

Vad har de för utbildning?

Teletekniker, media, teater, grafisk design, dansare, data… Visst, det finns bra jobb för detta, men de är få. Väldigt få. Är det seriöst? Att utbilda dem till någonting som inte är rimligt att den mängden som utbildas får jobb? Jag tycker inte det.

Vad är det för fel på att arbeta inom industrin? Att arbeta inom bygg? Eller inom entreprenad? Med grävmaskiner och markarbeten, murning? Är inte allas vårt mål att kunna erbjuda jobb till alla? Erbjuda alla att komma ut i arbetslivet, få lön och sedan kunna försörja sig själva och sin familj. Vi vill ju ha rätt kompetens för våra lediga jobb. Men är de utbildade till detta? Nej. Vi som söker en elmontör med intresse/erfarenhet inom mek montage och viss kunskap inom PLC programmering. Fanns det som vi sökte? Nej. Fanns det som de andra sökte. Ja, kanske. KANSKE.

Jag fick som sagt möjligheten att prata med alla dessa 25 personer. Ungdomar. MÄNNISKOR. Majoriteten med en utbildning inom It. De hade en dröm om att jobba med spelutveckling, hemsidor och dataprogrammering. Jag lärde mig ett nytt ord, ”modda”, dvs att man tar befintlig kod och modifierar och kanske förbättrat befintligt program. I min värld, hur många jobbar med detta? Att ”modda”? Jag kanske är inne för mycket i industrin. Men jag tror ändå att det är en rätt begränsad grupp av personer som har möjlighet att försörja sig på spelutveckling.

Vad är det för fel på utbildningarna idag? Varför utbildar vi inte ungdomarna till det som det kan få jobb med? Jag tycker att utbildningarna ska ge en förutsättning för jobb. En rimlig förutsättning. Och, alla är inte bra på att plugga, de är duktiga på mer praktiska saker. På flera skolor läggs dessa mer praktiska utbildningar ner på gymnasiet. För få sökande. Men hallå? Vad säger att alla plötsligt ska vara fotografer, dansare och spelutvecklare?

Jag tror också att ganska mycket tyvärr ligger hos föräldrarna, de ska inte jobba med den ”skiten ” de började med utan något bättre. Antagligen är det inte ”fint” nog att arbeta som elektriker, snickare eller inom verkstad. Jag kan till viss del förstå detta, men det är inte riktigt så längre. Förut var en mekanisk verkstad som exempel sketen. Och arbetet var tungt. Idag är det inte alls på samma sätt. Visst man blir kanske mer sketen än av att sitta framför en dator, men om det är att bli lite sketen eller att vara arbetslös man väljer på så är väl inte valet så svårt.

Men, vad är bättre? Finare?

Är det bättre att utbilda sig till någonting som ser fint ut på CVt, men som inte ger ett jobb? Är det fint att vara arbetslös? Arbetssökande. Inte i min värld. Att vara på mängder av intervjuer, men få nej, vad ger det den personen för självkänsla? Självförtroende och mänskligt värde. Jag tycker faktiskt riktigt synd om dem. Men det klart, ett jobb där man blir lite smutsig, går ju inte an. Usch och tvi!